Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7556
De la 07 Ianuarie 2003
122867623
Una pe zi

Câmpanu şi Condrei, două păsări Phoenix

  • (Cârcotaşul)
  • 26 November 2006, 23:00
Destinul vieţii deputatului Liviu Câmpanu este şocant de asemănător cu cel al proaspetei social-democrate Elena Condrei. Liviu Câmpanu a pus prima cărămidă la cariera politică în vremea când era student. Vigilent ca naţia română să nu sufere degradări de ordin moral, el s-a pus în slujba partidului unic, servind patria în mod credincios şi cu înalt simţ de răspundere civică. Adică a acceptat postura de turnător la Securitate. Nu contează că i-a turnat pe studenţii străini, de vreme ce a demonstrat reale calităţi de patriot. Numai că oricine a turnat, indiferent pe cine, turnător se numeşte şi nu altfel. Vreme de ani buni, Câmpanu n-a suflat o vorbă despre „patriotismul” său din facultate. Dimpotrivă, la completarea declaraţiei dacă a fost ciripitor pe la urechea vreunui securist, a scris apăsat că n-a mâncat astfel de usturoi, deci nici gura n-are cum să-i miroase. Au venit alegerile anului 2004. După ce-a strigat în gura mare pe stadionul din Darabani că oferă cinci sute mii lei celui care-i dă un pumn în bot arbitrului, a constatat că oferta sa electorală este mult apreciată în zona comunităţii din care face parte. De unde şi insistenţa sa de a ajunge pe lista de deputaţi a Alianţei DA. A reuşit! Descoperit ca delator, sau turnător, cum vreţi să-l numiţi, că-i tot un drac, Câmpanu n-a recunoscut vechea sa îndeletnicire nici când i s-a pus angajamentul în faţă. Totuşi, simţind că-i la ananghie, şi-a uns degetul cu scuipat şi l-a ridicat în aer, spre a afla dincotro bate vântul ocrotitor. Adierea a venit dinspre Tăriceanu. Sub aripa lui ocrotitoare s-a oploşit, de unde iţeşte când şi când capul, stropşindu-se la gaşca lui Stolojan. Aşa a reuşit să reînvie politic şi să prindă glas, Tăriceanu „uitând” să-l excludă din PNL precum au păţit ceilalţi turnători.
Un destin asemănător i-a fost hărăzit viaţa şi Elenei Condrei. Fostă jurnalistă la Clopotul, oficiosul Organizaţiei Judeţene PCR Botoşani, ea a devenit liberală ardentă. Ca jurnalistă, i-a turnat la ziar pe zootehniştii care nu se sculau la timp să mulgă vacile flămânde. I-a turnat şi pe inginerii zootehnişti, şi pe preşedinţii de CAP şi pe toţi cei care au ieşit în calea carierei sale glorioase de jurnalist ce şi-a pus pana în slujba PCR. Poate o fi turnat şi pe la Securitate, dar îmi vine greu să cred, de vreme ce avea posibilitatea ca rapoartele sale scrise să devină publice. Ajunsă liberală portocalie, Condrei, la alegerile locale şi parlamentare din 2004 s-a implicat cu mult zel, dar şi cu multă ineficienţă. Lipsită de har politic, necunoscătoare a mersului vieţii politice din mediul rural, pe unde au purtat-o paşii, spun liberalii mai vechi, numai deservicii a făcut partidului. De vreme ce Alianţa Da a ajuns la putere, n-a mai contat contribuţia sa politică. În schimb a insistat să fie pusă şefă la Cultură. De vreme ce nu s-a aşezat pe scaunul mult râvnit, cred că şi şefii Alianţei au realizat cam ce-i poate corsetul intelectual. Supărată că n-a fost unsă şefă, Condrei s-a decolorat de portocaliu şi s-a „vopsit” în roşu, adică a trecut la social-democraţi. Aici a descoperit că viaţa politică nu-i cu nimic diferită de cea a vremurilor când era jurnalistă. Şedinţele sunt omagiale, cu multe bătăi din palme, cu laude în plen şi cu privilegii, când vine vorba de întocmit liste pentru plecat la Bucureşti. În amintirea vremurilor bune ale „iepocii de aur”, noul său şef politic, Conţac, a trecut-o pe lista bătăilor din palme la Congresul PSD. Creşterea sa în ochii şefului a cam nemulţumit pe unii cârcotaşi, dar pumnul şefului s-a dovedit ferm, şi le-a închis gura cu promptitudine. Aşadar, şi Condrei şi-a găsit o aripă protectoare, precum Câmpanu. Ambii au renăscut politic, precum legendara pasăre Phoenix. Să le urăm viaţă lungă, că moralitatea lor tot scurtă va rămâne.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CCXVI)
(Ioan Rotundu)
Românul şi DOBITOACELE
Comunicat de presă
Soluţie pentru ieşirea profesorilor din criza financiară
Liderii confederaţiilor vor stabili data unificării
Pact teritorial ce va fi semnat la Botoşani
Copii lăsaţi în grija altor copii
S-au creat şcoli de arte şi meserii, dar fără a se aloca şi banii necesari
Şcoli comasate doar pe hârtie
Cum lucrăm porcul tăiat
Căsătorie imposibilă
Horoscop
La vremuri noi, tot noi!
Nouă carte lansată de Maria Baciu
Câmpanu, dezmierdatul liberalilor de la centru
Preşedintele Ţâbuleac înregistrează prima înfrângere
Neavînd rezultate remarcabile, a boxat în guvernarea portocalie
Conţac, cu fermitate, le-a pus pumnul în gură
Doina Dreţcanu a plecat la Madrid
Democraţii botoşăneni au tras linie… după un an
Şi-au completat Biroul Permanent Judeţean
Taxă specială de înmatriculare a autovehiculelor
Contribuţie mai mare a CJ pentru un proiect transfrontalier
Landmarkuri privind morala masonică
Să ne ferească Dumnezeu de aşa înţelepciune!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog