Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Mondene
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7395
De la 07 Ianuarie 2003
123130966
pnl

Va monitoriza UE alegerile din Basarabia? Ce face România la Bruxelles?

  • 8 July 2009, 23:00
Dificultatile intampinate in intrunirea noului Parlament European si lupta pentru posturile cheie din legislativul european risca sa blocheze trimiterea unei misiuni de monitorizare a alegerilor anticipate de la Chisinau din 29 iulie, scrie George Damian in ZIUA, preluat de Romanian Global News.
Parlamentul European se va intruni in prima sedinta a actualului mandat pe 14 iulie, cu doar doua saptamani inainte de alegerile de la Chisinau. In cursul zilei de joi va fi decisa de catre Conferinta Presedintilor din PE o eventuala delegatie de monitorizare a alegerilor de la Chisinau, care ar putea avea patru membri.
Intre timp, opozitia liberala din Republica Moldova acuza pregatirea unor noi fraude masive si nerespectarea de catre comunisti a Rezolutiei Parlamentului European din 7 mai 2009. Grupurile parlamentare de la Bruxelles sunt insa pregatite sa trimita observatori in nume propriu.
Seful liberalilor din Parlamentul European, Graham Watson avertiza pe 17 iunie ca "Prin formarea Parlamentului in iulie avem doar o fereastra ingusta pentru a actiona decisiv si a ne arata angajamentul fata de respectarea drepturilor omului si statul de drept in vecinatatea noastra. Timpul este scurt si trebuie sa actionam rapid fara sa ne concentram asupra chestiunilor institutionale si sa uitam ce se intampla in jurul nostru". Watson a mai subliniat ca "Reputatia Moldovei a fost afectata serios prin acuzatiile de frauda electorala din aprilie si reactia exagerata a autoritatilor comuniste fata de protestele opozitiei".
Surse liberale din Parlamentul European ne-au indicat faptul ca problema lipsei unei delegatii de monitorizare a alegerilor din 29 iulie este in continuare de actualitate. "Se pare ca nu va fi trimisa o delegatie a Parlamentului European la Chisinau", afirma sursele ZIUA. Din partea popularilor europeni se pare ca va fi trimisa o delegatie in numele grupului parlamentar in cazul in care nu va fi alcatuita o delegatie a legislativului comunitar. "Lucrurile sunt neclare in acest moment deoarece toata lumea se ocupa cu obtinerea unor pozitii in Parlament", sustin surse din cadrul PPE.
Abuzurile continua
Alianta Moldova Noastra (AMN) a acuzat grave incalcari din partea autoritatilor in desfasurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate, transmite Agerpres. Unul din liderii formatiunii, Gheorghe Susarenco, a declarat ieri intr-o conferinta de presa ca autoritatile nu respecta recomandarile Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si pe cele ale Parlamentului European, iar opozitia nu beneficiaza de conditii egale cu Partidul Comunistilor (PCRM), aflat la guvernare, fapt ce ar putea avea repercusiuni negative in perioada postelectorala. Potrivit formatiunii, administratiile publice locale, favorabile comunistilor comit abuzuri.
Primariile organizeaza vizionarea filmului produs de comunisti despre evenimentele din 7 aprilie, conducerea tarii utilizeaza pe larg resurse administrative in campanie, instantele de judecata tergiverseaza intentionat sa examineze contestatiile AMN vizavi de aceste incalcari. Purtatorul de cuvant al AMN, Victor Osipov, a mentionat ca mass-media comunista, inclusiv televiziunea publica, continua sa favorizeze clar PCRM, chiar daca propaganda procomunista si criticile la adresa opozitiei au devenit mai subtile.
Basescu optimist
"Cu aceste alegeri, speram ca opozitia actualului guvern moldovean va obtine un rezultat mai bun pe 29 iulie", a declarat presedintele Traian Basescu unor jurnalisti straini prezenti la Bucuresti. Fara a-si face griji pentru relatiile dintre cele doua guverne, despre care spera sa "revina la normal", Basescu a reamintit ca obiectivul Bucurestiului ramane "consolidarea relatiilor dintre R. Moldova si UE", scrie ZIUA.
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bilete puţine la tratament şi odihnă pentru cei din învăţământ
Din nou fără apă caldă
Va cădea capul lui „Moţoc” alias Sârbu?
Proaspătul director Rădăşanu a intrat în conflict cu sindicatul
O nouă ispravă a secretarei Florica
Flutur îi sugerează lui Ţurcanu să îşi măsoare cuvintele
Circulaţia între strada Poştei şi magazinul Fidelio se va desfăşura în dublu sens
Trandafiri de furat pentru... răposata
Ţeapă de 80.000 lei dată unei cooperative de credit din Botoşani
Balan speră să rămână stăpân peste transportul local
Banii pentru şoseaua de centură s-au împărţit frăţeşte între trei firme
suma totală este de 10 milioane euro
Regretatul profesor Munteanu ar fi împlinit 72 de ani
„Copiii” Biblioteci Flămânzi s-au înmulţit, în folosul cititorilor
Fostul autocar al „Rapsozilor” a ajuns în curtea DJTS Botoşani
Dana Rogoz – nota 10 şi la cel de-al doilea examen de licenţă
Călugării de la Mănăstirea Turnu îşi promovează mierea pe Internet
CEC si MDI pregatesc si fraudarea alegerilor din 29 iulie.
vor accepta basarabenii sa mai fie furati odata?
Reuters moare de grija Rusiei şi comuniştilor de la Chişinău
care au fost tensionaţi de Băsescu
A avut loc lansarea Fundaţiei Panteonul României
50 000 de tineri ar putea fi lipsiţi de dreptul de a-şi exprima dreptul de vot
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 9 iulie
Românul şi berea rece românească de vară
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog