Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16687
De la 07 Ianuarie 2003
122876754
Valeriu Saharneanu:

Libertatea, miza cea mare a alegerilor anticipate

  • 22 September 2010, 23:00
Nimeni nu mai pune la îndoială că în toamna asta vom avea din nou alegeri anticipate. Nici chiar comuniştii. Aflaţi în profundă criză de idei, ei au folosit amânarea pe deplin justificată şi constituţională a alegerilor ca să ţipe fără încetare despre uzurpare şi comportament antidemocratic din partea alianţei de guvernare. Exact cum fac hoţii bine antrenaţi care strigâ cel mai tare să fie prinşi hoţii.
Este vehiculată şi data alegerilor, 28 nioembrie fiind cea mai probabilă. În acest fel, cetăţenii Republicii Moldova sunt puşi din nou în faţa unei dileme: să aleagă pentru ei binele sau răul. S-ar părea că niimic nu este mai simplu. Oamenii raţionali întotdeauna aleg pentru sine binele.
Doar cei inconştienţi pot greşi, alegând la nimereală. Pentru că pe parcursul scurtei noastre istorii au existat situaţii similare, încheiate cu rezultate nefaste, diametral opuse intereselor vitale ale Republicii Moldova, este firesc şi de data această să ne punem întrebarea: vor fi oare lucizi moldovenii în ziua alegerilor ca din cele două lucruri puse în faţa lor, unul bun şi unul rău, să îl aleagă pe cel bun pentru dânşii şi pentru viitorul lor?
De data aceasta moldovenii nu ar trebui să rateze lucrul bun, calea cea dreapta spre Europa care îl poate duce cu o garanţie de sută la sută spre o viaţă mai bună, mult mai bună decât cea avută până acum. Nu ar trebui să rateze, fiindcă de faţă, ca niciodată, sunt prezente multe instrumente de care se poate folosi ca să aleagă să iasă din întuneric şi sărăcie. Şi primul, cel mai util dintre aceste instrumente este Libertatea, mult prea preţioasa Libertate căpătată în bătăliile electorale grele ale anului 2009. Anume Libertatea a făcut posibilă proliferarea transparenţei, extinderea nemaivăzută a spaţiului public de dezbateri, altădată existent doar la postul de radio Vocea Basarabiei.
Multitudinea de instituţii noi de presă, audio şi video, remontarea pe platforma respectului faţă de lege a Companiei publice Teleradio-Moldova au ridicat societatea noastră pe o colină strategică deosebit de importantă, de unde, cine îşi dă străduinţa, poate să vadă cu uşurinţă, tot ce se întămplă în jur. De pe această înălţime, oricine poate să observe dincotro bat asupra noastră vânturile reci, pustiitoare şi de unde vin curenţii calzi, purtători de roade bune.
De acolo se vede cine vine la noi cu sabia şi cine cu ramura de măslin, cine ne aduce în proţap minciuna şi cine este una cu adevărul, cine este cu mamona şi cine cu Dumnezeu. Libertatea cucerită a deschis larg drumul pentru o dezvoltare economică reală a Republicii Moldova, dezvoltare susţinută multilateral de comunităţile democratice din Europa, Statele Unite ale Americii, din alte regiuni ale lumii care privesc Republica Moldova altfel decât ca pe o sursă de forţă de muncă ieftină şi un platou de suscitare a instabilităţii.
Libertatea câştigată în luptă grea contra forţelor comuniste antidemocratice şi antinaţionale este unica stare care poate face să dispară odată şi pentru totdeauna molima roşie şi toată liota înrolată în cea de-a cincea coloană - principalele obstacole în drumul european al Republicii Moldova.
Libertatea va fi miza cea mai mare a alegerilor din această toamnă. De ce cred aşa? Pentru că având libertatea vom avea puterea să urcăm pe o altă treaptă a dezvoltării, acolo unde nu vom mai fi puşi în situaţia să alegem cu ochii şi cu mâinile legate răul cel ma mic dintre două rele, aşa cum s-a întâmplat în toţi aceşti nouăsprezece ani.
Având libertatea noi vom putea să alegem, în condiţii de transparenţă şi în cunoştinţă de cauză lucrul cel mai bun pentru noi dintre două lucruri bune. Abia atunci va începe pentru cetăţenii Republicii Moldova adevarata viaţă şi adevăratul destin. Or, dacă la putere revin comuniştii, ei vor anula totul: libertatea, adevărul, transparenţa, vor face ca minciuna şi sărăcia să domine în Republica Moldova mulţi ani înainte.
Aşa că, dragii mei concetăţeni, grăbuţi-vă să urcaţi cât mai sus pe colina Libertăţii. Folosiţi-vă de lumina emanată generos de presa liberă, informaţi-vă, documentaţi-vă, înarmaţi-vă cu argumente, probe şi dovezi, pregătiţi-vă de pe acum de marea bătălie pentru apărarea Libertăţii voastre. Ajutaţi să se înalţe pe cei care sunt mai puţin pregătiţi sau ezită, încercaţi să îi eliberaţi pe cei care sunt în captivitatea mrejelor comuniste, convingeţi pe cei care, din ignoraţă, încă nu vor să vadă lumina adevărului. Mobilizarea pentru apărarea Libertăţii trebuie să fie generală, aşa precum atacul asupra celor cucerite întrun an de libertate se anunţă să fie total.
Vocea Basarabiei
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, joi, 23 septembrie
Bancul zilei: Logica lui Bulă
Ucraina anunţă un cutremur de 7 grade în Vrancea
Marmureanu nu este de acord cu acest punct de vedere
Mâncaţi carne şi salvaţi planeta
îndeamnă un fost vegetarian celebru
Masuri de austeritate in Slovacia
TVA creste cu 1%, salariile angajaţilor din ministereşsi din parlament scad cu 10%
Vasile Blaga reduce numărul poliţiştilor
România are cu 26% mai multi poliţilti faţă de media UE
Cum se feresc de autorităţi angajaţii "la negru"
Au furat in Austria pentru poliţişti şi parlamentari români
dar de teama represiunii asupra familiei şi-au retras declaraţiilerii
Dacă-i dai nas lui Ivan…
Parlamentul de la Chişinău va fi dizolvat săptămâna viitoare
COMUNICAT Poliţia de Frontieră
Terenurile Armatei, mană cerească
Lucrările din centrul vechi vor fi finalizate la 30 iunie 2011
Flutur are adversar la şefia PDL Botoşani
Hoţ de telefoane mobile prins de poliţişti
Medicii visează la finanţarea spitalelor pe seama alcoolicilor faliţi
Reclamaţiile nu-i va scăpa pe clienţii băncilor de plata datoriei
Cadrele didactice vociferează din nou dar nu se înghesuie la grevă
Bolnavii HIV/SIDA vor speră ca judecătorii să le salveze viaţa
Mengele a fost un îngeraş pe lângă ei
Ioan Rotundu
Dispută pe seama viceprimarului Alexa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog