Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4228
De la 07 Ianuarie 2003
123137968
pnl

Varză murată în stil moldovenesc

  • 9 August 2011, 23:00
Un cititor, după ce-a aflat cum se pun harbujii la murat, şi-a manifestat curiozitatea de a şti şi cum se murează varza. Sunt mai multe moduri de a pune varza la murat, însă, mie, cel mai mult îmi place varza murată conform unor reţete moldoveneşti, păstrate din negura vremurilor, poate din acea perioadă tulbure când moldovenii se ascundeau în pădurile de nepătruns pentru străini, retrăgându-se din faţa hoardelor de tătari, ieşite la pradă.
Mai întâi, pentru ca varza să fie bună de pus la murat, trebuie să fie deasă la frunze, iar dacă a prins bruma de toamnă, este şi mai potrivită. De obicei se pune la murat varza culeasă toamna târziu, pe la începutul lui noiembrie sau chiar la sfârşit de lună. Fiecare căpăţână se curăţă de frunzele verzi încă, până ajungem la frunza albă şi deasă.
Putem pune la murat căpăţâni întregi sau tăiate pe jumătate. Mai puteam scoate ciocanul sau îl putem lăsa pentru ca frunzele verzei să nu se desfacă. În butoiul în care punem varza, pe fundul lui, împrăştiem grăunţele de la vreo doi ştiuleţi de porumb. Grăunţele vor da verzei acea culoare galbenă, apetisantă dar va muia şi nervurii, făcând frunza bună pentru învelit sarmalele.
Printre căpăţâni putem lăsa câte o frunză de foi de dafin. Îi va da o aromă aparte, mai ales dacă vom pregăti varză călită, cu afumătură de porc, sau cu carne de porc grasă: costiţă, ceafă, sau de pe burtă. Îi bună şi tăiată mărunt, amestecată cu ulei, recomandată a se consuma în Postul Crăciunului.
Când butoiul s-a umplut, punem saramura formată din apă de fântână sau izvor în care am pus sare grunjoasă, câte 30 g pentru fiecare litru de apă. Dacă butoiul este de plastic, îi putem pune capacul, înfiletându-l.
Dacă butoiul este de lemn, îi suficient să punem la gură o cruce de lemn, bine fixată în doage, pentru a nu da voie verzelor să se ridice deasupra apei, iar pentru a nu da posibilitate să cadă ceva în butoi, deasupra punem şi capacul, fără a-l fixa însă.
Butoiul cu varză trebuie pus la murat într-un loc răcoros, cu temperatură cât mai constantă. În lipsa beciului, a boxei, se poate pune în balcon. În acest caz butoiul se va înfăşura în pături sau altceva potrivit, pentru a fi ferit de îngheţ. Poftă bună!
(Lucullus)
JD 18.10.2007 - format electronic

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei
Caricatura zilei
Ungureni - traditii de Anul Nou 27.12.2010 - video
Puterea trecutului
Ioan Rotundu
Erou?! Nu, laş!
Ioan Rotundu
Păcate de poliţist… şef
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog