Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6205
De la 07 Ianuarie 2003
123116604
pnl

Victor Ponta - FMIl a amanat evaluarea acordului cu Romania pentru noiembrie

  • 12 June 2014, 23:00
Fondul Monetar International a amanat evaluarea acordului cu Romania pana in luna noiembrie, a anuntat joi premierul Victor Ponta, intr-un interviu acordat Bloomberg. Obligatiile asumate de Romania prin actualul acord raman in vigoare, a precizat Ponta, care a subliniat ca tara noastra va continua sa vanda actiuni in companiile de stat si este posibil sa-si reduca participatia chiar si sub 50% in unele cazuri.
Potrivit primului ministru, Romania nu va ma avea nevoie de un nou acord cu FMI dupa expirarea actualului acord, in 2015.
Romania ar putea scoate la vanzare actiuni Transelectrica, Romgaz, Transgaz. Pe de alta parte, agentia Mediafax transmite, citand surse oficiale, ca Guvernul si FMI nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS de la 1 iulie, discutiile pe aceasta tema urmand sa continue la urmatoarea vizita la Bucuresti a Fondului, probabil in iulie sau august.
Potrivit surselor citate, board-ul FMI se va reuni abia in toamna pentru a analiza rezultatele misiunii de evaluare.
Sursele citate au mai precizat ca, potrivit datelor actuale, misiunea FMI ar urma sa plece de la Bucuresti fara o scrisoare de intentie inmanata de catre autoritatile romane, iar la board-ul din toamna, cel mai probabil in luna noiembrie, vor fi astfel analizate atat rezultatele acestei misiuni de evaluare, cat si cele ale misiunii programate pentru iulie-august.
O misiune a Fondului Monetar International a venit la Bucuresti la inceputul lunii iunie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importanta tema de pe agenda discutiilor cu autoritatiile vizand posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumatatea anului.
Misiunea a analizat in principal executia bugetara din primele cinci luni ale anului, precum si perspectivele privind cresterea economica si incasarile la bugetul de stat. In ultima scrisoare de intentie, Guvernul s-a angajat ca va "incerca" sa implementeze, in a doua parte a acestui an, o reducere semnificativa a cotei contributiilor sociale, intr-o maniera "neutra din punct de vedere bugetar", cu accentul pe masuri de largire a bazei de impozitare.
Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a aratat insa ca reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va fi foarte greu de realizat, daca nu se imbunatateste colectarea incasarilor, in conditiile in care in primul trimestru nerealizarile la buget au fost de peste un miliard de lei din taxe si impozite.
La finele lunii martie, Consiliul Director al FMI a aprobat prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat anul trecut cu Romania, punand la dispozitia statului doua transe cumuland 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).
Suma totala disponibila Romaniei prin acordul de imprumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST).
Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza insa sa acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Bărbatul perfect
Horoscopul zilei
Haosul continua in Irak: Rebelii, la mai putin de 100 de kilometri de Bagdad
SUA iau in calcul atacuri aeriene
Isarescu: Politic exista consens ca aderarea la euro ar putea avea loc in 2019.
APIA: Crescatorii de porci pot lua credite de la 5 banci
Populatia si firmele mici vor subventiona companiile mari, pentru ca acestea sa plateasca energie mai ieftina
Botosani: Jandarmul cel mai în vârstă veteran de război a fost condus pe ultimul drum
Botoșășeancă de 100 de ani felicitată de autoritățilr județene
Treizeci de scări de bloc fără apă din cauza datoriilor
cei care au plătit la timp fac presiuni la Protecția Consumatorilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog