Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8290
De la 07 Ianuarie 2003
122868357
Victor Ponta:

Astăzi, în faţa riscurilor şi a provocărilor de la graniţa Uniunii Europene, popoarele continentului trebuie să fie unite, mai mult ca oricând(P)

  • 8 May 2014, 23:00
Într-un mesaj transmis de Premierul României cu ocazia zilei de 9 Mai, Victor Ponta arată cât de importantă este această dată pentru toţi cetăţenii europeni, dar în mod special pentru români.
Aceasta pentru că la 9 mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, făcea o declaraţie istorică prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, declaraţie care a pus bazele colaborării şi reconcilierii între statele europene. Acela a fost punctul de plecare pentru o Uniune Europeană, din care România face astăzi parte cu mândrie şi responsabilitate, ca spaţiu al valorilor, al libertăţii, toleranţei şi solidarităţii dintre state, aduse laolaltă de convingerile şi ataşamentul faţă de democraţie.
De aceea, susţine premierul, în momentul în care idealul european este pus în discuţie de actori populişti şi eurosceptici, avem cu toţii datoria să ne aducem aminte de eforturile făcute de „părinţii fondatori” ai Uniunii Europene pentru construirea unui spaţiu al libertăţii şi al bunăstării.
Tot astăzi, România sărbătoreşte Ziua Independenţei. La 9 mai 1977, în Adunarea Deputaţilor, Mihail Kogălniceanu citea Declaraţia de Independenţă, prin care România îşi afirma suveranitatea naţională în faţa Imperiului Otoman şi a tuturor celorlalte state. Votarea în Parlament a Declaraţiei, promulgarea ei de către Carol I, sacrificiul soldaţilor români, precum şi eforturile susţinute alte elitelor româneşti au dus la recunoaşterea independenţei României.
Se împlinesc, aşadar, 137 de ani de când ţara noastră şi-a ales un parcurs propriu şi 64 de ani de când statele europene au decis să-şi dea mâna într-un proiect comun, în numele ideii de solidaritate, de bunăstare şi de unitate în diversitate. Astăzi, în faţa riscurilor şi a provocărilor de la graniţa Uniunii Europene, popoarele continentului trebuie să fie unite, mai mult ca oricând.
Suntem români şi suntem cetăţeni europeni! Ziua de 9 mai este un moment de sărbătoare, în care ne afirmăm atât identitatea naţională, cât şi spiritul european. La mulţi ani România! La mulţi ani Uniunea Europeană!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ţigări de contrabandă reţinute în urma cooperării la frontiera de est
Autoturism oprit din drumul spre Moldova
Directorul Institutului Matei Balş în vizită la prefect
Noul viceprimar al municipiului Botoşani este Eugen Ţurcanu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog