Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20312
De la 07 Ianuarie 2003
122880379

Victor Ponta: În opinia FMI, sprijinirea persoanelor cu credite va creşte creditarea şi consumul

  • 4 February 2014, 23:00
Fondul Monetar International considera ca decizia Guvernului de a sprijini pe o perioada de doi ani persoanele care au credite va conduce la o crestere a creditarii si a consumului, a declarat, marti, premierul Victor Ponta. "Masura de sprijinire a persoanelor care au credite pe o perioada de doi ani, din punctul de vedere al FMI va conduce la o crestere a creditarii, a consumului", spune Victor Ponta, potrivit Mediafax. Luni seara, la finalul discutiilor cu FMI, premierul Ponta a confirmat informatiile privind programul de stimulare a consumului pregatit de Guvern, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai dupa expirarea perioadei de reesalonare.
Guvernul estimeaza ca aceasta schema de reduceri fiscale pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare ar putea duce la reesalonarea imprumuturilor pentru aproape un milion de romani, iar bancile ar putea reduce ratele la credite cu pana la 4 miliarde de lei in 2014.
Mediafax a anuntat, pe 24 ianuarie, ca Guvernul vrea sa stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub medie care obtin de la banca restructurarea creditelor, dar numai in conditii stabilite de stat, cu prelungirea scadentei pana la doi ani.
Potrivit unui proiect prezentat atunci, statul urma sa ofere o reducere la plata impozitului cu cel mult 350 de lei, iar aceasta va fi aplicata doar la expirarea perioadei de reesalonare.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat, insa, luni ca reducerea de impozit va fi de cel mult 200 de lei pe luna, dar nu mai mult decat impozitul datorat de fiecare persoana in parte.
Potrivit calculelor lui Voinea, impactul peste doi ani va fi de circa 0,1% din PIB, bani care in mare parte se vor incasa pana atunci prin efectele de antrenare ale restructurarilor.
El a aratat ca schema va intra in vigoare incepand cu luna aprilie.
In aceste conditii, impactul bugetar este minim in primii ani de aplicare a sistemului de facilitati.
Sistemul este optional pentru banci, iar Guvernul nu a anuntat ca ar fi incheiat vreo intelegere cu institutiile de credit.
Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la credite fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.
Practic, forma propusa de Guvern nu faciliteaza, ci restrictioneaza modalitatile de restructurare pe care le practica bancile.
Operatiunea trebuie sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate si nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani.
"Doar principalul se injumatatesc, nu si dobanda, pentru ca rata e sursa de profit a bancii si ea trebuie platita integral", a precizat Voinea.
Banca trebuie sa asigure prelungirea duratei initiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata, adica cel mult doi ani.
Restructurarea poate fi acordata o singura data unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu conditia ca suma totala amanata la plata sa se incadreze in limita valorica determinata anterior.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat in mai multe randuri ca Guvernul Ponta lucreaza la un program de stimulare a consumului, cara sa sustina cresterea economica din acest an.
Statul limiteaza, insa, accesul populatiei la un astfel de mecanism prin introducerea unui plafon privind venitul debitorului, care nu poate depasi venitul net mediu pe economie comunicat de Institutul National de Statistica.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Raţiune zdruncinată
Horoscopul zilei
Elena Udrea: Proiectul cu un singur candidat al dreptei, măcar în turul doi, înseamnă înţelegere cu PNL
Victor Ponta: Ministrul Justiţiei a primit o cerere de graţiere a lui Gigi Becali
eu aş propune asta, trebuie să ne gândim la beneficiul societăţii
Miza STS: leac pentru frica aparatcikului PSD
Andrea Schaechter, FMI: Discuţiile privind reducerea CAS vor fi reluate la vară
băncile vor decide cu mare atenţie cazul fiecărei persoane în cazul reducerii ratelor
Ponta, despre propunerea ca Înaltei Curţi să nu îi mai revină competenţa de judecată a parlamentarilor
ideea e să nu mai aibă parlamentarii vreun privilegiu în faţa justiţiei penale
Isărescu: Nu i-as spune nici rescadenţare, nici reeşalonare. Este o schemă
Victor Ponta susţine că România dispune de prea puţine fonduri europene pentru perioada 2014-2020
Interceptările se fac numai în procesul penal, procurorul nu le mai poate dispune
Probele obţinute în mod ilegal, folosite doar dacă sunt in favoarea acuzatului
Petru Bogatu: Referendumul nepedepsit riscă să provoace o reacţie în lanţ
Portariuc se pune bine cu slujitorii lui Dumnezeu
Botoşani: Ce n-a spus prefectul Macaleţ
Pofta ce-o pofteşte Portariuc
Ioan Rotundu
Incendiu cu victimă la Truşeşti
Impactul noilor masuri ale Guvernului asupra mediului de afaceri
Radu Merica: Pomană electorală, nici în comunism n-am mai auzit asta Florin Pogonaru: Incoerenţă, haos în fiscalitate
Cum îşi împart ministerele banii europeni 2014-2020. Ministrul de 14 miliarde de euro
Rudel Obreja, reţinut de procurorii DNA in dosarul Gala Bute
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog