Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12332
De la 07 Ianuarie 2003
122872399

Victor Ponta: Nu cred ca ne mai trebuie un nou acord cu FMI

  • 13 October 2014, 23:00
Primul ministru Victor Ponta a afirmat luni seara, la Romania TV, ca nu crede ca Romania mai are nevoie de un nou acord cu Fondul Monetar International. El a fost intrebat de moderatori cum raspunde celor care il acuza ca promite o serie de majorari de indemnizatii si pensii in timpul campaniei electorale.
Premierul a precizat ca toate aceste majorari au fost discutate "la nivelul Comisiei Europene" si, cand a venit vorba despre FMI, a afirmat: "Nu cred ca mai ne trebuie un nou acord".
Echipele de la Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, impreuna cu autoritatile romane au evaluat, la sfarsitul lunii septembrie, evolutiile recente in domeniile majore ale programului stand by cu Romania, in urma vizitei intreprinse de oficiali guvernamentali romani la Bruxelles, dupa cum anunta atunci Simon O'Connor, purtator de cuvant al comisarului european pentru politici economice si monetare Jyrki Katainen, vicepresedinte al Comisiei Europene.
"Echipele de la FMI , Banca Mondiala si Comisia Europeana au avut o serie de intalniri informale cu autoritatile romane, la Bruxelles, in aceasta saptamana . In cadrul intalnirilor , participantii au evaluat evolutiile recente in toate domeniile majore ale programului . Discutiile au fost productive si vor fi completate oficial in timp util", a afirmat reprezentantul Comisiei Europene.
Declaratia venind din partea Comisiei Europene este singura informare oficiala catre opinia publica despre discutiile de la Bruxelles dintre oficialii romani si reprezentantii finantatorilor, pana acum.
Premierul Victor Ponta a anuntat anterior ca ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, ministrul Bugetului, Darius Valcov, o serie de directori din minister si reprezentanti ai Bancii Nationale vor merge la Bruxelles pentru discutii cu echipele FMI, Bancii Mondiala si Comisiei Europene.
"La Bruxelles, ministrul de Finante, doamna Petrescu, cu ministrul Transporturilor si probabil si cu domnul Valcov, ministrul Bugetului, vor avea discutii tehnice cu reprezentantii Comisiei Europene si ai FMI. Au discutii tehnice, nu au ce sa negocieze, pentru ca nu se negociaza nimic. Intalnirea oficiala, in cadrul programului pe care il avem cu CE, FMI si Banca Mondiala, va fi la sfarsitul lunii noiembrie, la Bucuresti, evident in prezenta mea. In rest, sunt discutii tehnice pe care le-au mai avut si cu alte ocazii ministrii, care merg destul de des la Bruxelles", a spus Ponta, intr-o conferinta de presa.
La randul sau, in 12 septembrie, Simon O'Connor, purtator de cuvant al Comisiei, a aratat ca discutiile de la Bruxelles aveau sa abordeze si pregatirea celei de-a doua rectificari bugetare pentru anul 2014.
El a precizat ca intrevederile au loc la Bruxelles la invitatia Comisiei si a reamintit ca la vizita echipelor FMI si CE din iunie, la Bucuresti, nu s-a putit finaliza evaluarea asupra indeplinirii obligatiilor Romaniei din acordul stand by.
"Stafful nu a putut finaliza cea de-a treia evaluare a programului in timpul vizitei din iunie de la Bucuresti. Misiunea comuna a FMI si a Comisiei Europene a avut-discutii constructive cu autoritatile romane privind modalitatea de a asigura progrese noi. Cu toate acestea, unele probleme-cheie ramane in derulare. Discutiile cu autoritatile romane vor continua ca parte a acestei vizite, si mai departe de la sediile fiecaruia", a precizat oficialul european.
In urma vizitei din iunie, oficialii FMI si ai CE s-au vazut nevoiti sa plece fara ca Guvernul si BNR sa intocmeasca o scrisoare de intentie privind etapa a treia a derularii acordului stand by, in conditiile in care Executivul a insistat pentru scaderea contributiilor la asigurarile sociale de sanatate fara a indica in mod convingator sursele de compensare bugetara pentru aceasta masura.
Atunci, ministrul delegat al Bugetului din acea perioada, Liviu Voinea, a explicat ca, din cauza nefinalizarii vizitei cu o scrisoare de intentie, Romania nu putea accesa transa de imprumut aferenta in programul stand by, insa oricum tara nu ar fi tras banii pentru ca trateaza acordul ca fiind de precautie.
Aceasta situatie va continua cel putin pana in noiembrie 2014, cand este asteptata la Bucuresti o noua vizita a misiunii comune de evaluare FMI-CE, potrivit lui Voinea.
"Acordul este in functiune. Nu este suspendat, nu este rupt, acordul este in vigoare, discutiile continua pe marginea urmatoarei scrisori de intentie. Intr-adevar, daca am vrea, nu se iau banii din acele transe. Dar oricum nu am accesat banii din acele transe, nici in actualul, nici in precedentul acord", a declarat, pentru HotNews.ro, Liviu Voinea, in iunie.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Tocana de legume cu orez
Bancul zilei: Explicaţia miliardarului
Ministru belgian: Flamanzii care au colaborat cu nazistii au avut motivele lor
Serghei Lavrov: Criza din Ucraina a destabilizat situatia internationala
Ce temperaturi si precipitatii se inregistreaza in urmatoarele doua saptamani
Senatul trage de timp in cazul parlamentarilor din dosarul "Microsoft"
Avizul pentru Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu, amanat pana pe 28 octombrie
Procurorii DNA fac perchezitii la sediul Ministerului Educatiei si ridica documente
intr-un dosar privind un proiect POSDRU
23.000 de semnaturi impotriva construirii unei biserici pe Platoul Bucegi
Cum a desfiintat Klaus Iohannis in direct la emisiunea Evenimentul Zilei pe pe B1 TV acuzatiile aduse de ziarul Evenimentul Zilei
Camera Deputatilor a dat aviz pentru inceperea urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme
Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, sărbătorită şi la Botoşani
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Concurs de orientare urbana organizat de PMP(P)
Reprezentantii PMP în secțiile de votare s-au întâlnit cu conducerea partidului(P)
Traian Basescu: Am vazut o campanie furibunda, Ponta si ACL incearca sa ma aloce celeilalte tabere
O sa-i dezamagesc si pe unii si pe alti
Botoşani: Cum este părăduit bugetul Primăriei Suliţa (II)
De ce să plătim prostia şi hoţia?
Ioan Rotundu
Aplicati complet foaia de parcurs pentru liberalizarea pietei energiei!
Victor Ponta despre afirmatiile ca a fost ofiter acoperit
Kelemen Hunor la RFI : Scandalul ofiterului acoperit afecteaza credibilitatea externa a Romaniei
Scandalul Ponta ofiter SIE - Posibile efecte politice si institutionale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog