Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19049
De la 07 Ianuarie 2003
122904698

Victor Ponta nu mai vrea un termen pentru aderarea la Schengen

  • 4 December 2013, 23:00
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, sa le spuna "tuturor colegilor nostri europeni" ca Romania este pregatita pentru aderarea la spatiul Schengen. "Aveti mandat din partea Guvernului sa spuneti tuturor colegilor nostri europeni ca suntem perfect pregatiti pentru Schengen, ca ce tinea de noi s-a facut si ce tine de dansii sa faca cand doresc", a spus premierul in cadrul sedintei de Guvern de miercuri.
Acesta a precizat ca nu mai doreste sa fie stabilit un nou termen pentru aderare. "Nu mai dorim sa ni se spuna noua acum 'data viitoare'. Cand termina toate alegerile lor nationale, cand termina toate problemele, atunci noi suntem pregatiti si intram in Schengen", i-a afirmat premierul.
Aderarea Romaniei la Schengen se afla pe agenda JAI, urmand ca in reuniunea COREPER II de miercuri sa se stabileasca daca se va constata doar stadiul implementarii acquis-ului sau va avea loc si o dezbatere de orientare, potrivit unor surse din cadrul Presedintiei lituaniene, transmite Mediafax.
Subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen se afla pe agenda Consiliului JAI din 5-6 decembrie, dar urmeaza ca reprezentantii permanenti ai statelor membre UE, care se reunesc, miercuri, in COREPER II, sa stabileasca daca se va discuta, ca si la precedentele consilii, doar stadiul implementarii acquis-ului sau va avea loc o dezbatere de orientare, urmata de un vot.
Exista insa putine sanse ca Presedintia lituaniana sa propuna un vot privind aderarea celor doua tari la Schengen, in conditiile in care nu exista unanimitate.
"Exista posibilitatea, in momentul de fata, de a avea doar o discutie, dar Presedintia lituaniana a distribuit si o propunere de decizie", au precizat sursele citate.
Presedintia lituaniana sustine ca exista mai multe tari care se opun aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, dar nu se stie numarul exact. "Am fost informati ca oficiali din Romania si Bulgaria au avut consultari cu state membre care, in mod traditional, s-au opus aderarii in trecut, dar rezultatele nu sunt cunoscute", au spus aceste surse.
Discutia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, programata pentru reuniunea COREPER II de miercurea trecuta, a fost amanata pentru saptamana aceasta dupa ce Bucurestiul a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre, a declarat la 28 noiembrie, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Presedintiei UE, Vykintas Pugaciauskas. "Chestiunea aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, plasata initial pe agenda COREPER II (reprezentantii permanenti ai statelor membre la Bruxelles - n.r.) de miercuri, a fost amanata pentru saptamana viitoare, deoarece Romania a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre", a precizat Vykintas Pugaciauskas.
"Romania a cerut acest lucru, iar noi (Presedintia lituaniana) am spus "da", intrucat incercam sa facem tot ce putem pentru un raspuns favorabil", a mai spus Pugaciauskas, adaugand insa ca depinde de Bucuresti, in cele din urma, sa convinga statele membre sa dea un vot unanim privind aderarea la Schengen, la Consiliul JAI din decembrie.
Olanda este tara care s-a opus in mod constant, in ultimul timp, la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, iar Germania, care nu are inca un guvern dupa alegerile din septembrie, este putin probabil sa fie dispusa sa dea un vot pozitiv pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen. Alte tari care in trecut au avut pozitii oscilante privind intrarea celor doua state in Schengen au fost Finlanda si Franta.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Soţul şi soţia la restaurant…
Penitenciarul Botoşani: Comunicat de presă
Vacă salvată de pompieri dintr-un canal
Trei incendii în mai puţin de şapte ore
Trofeul pompierilor „TOP 3 WINNER” prezentat botoşănenilor la Teatrul „Mihai Eminescu”
Scrisoare deschisă domnului Preşedinte al României, ţară ce nu mai recunoaşte drepturile omului
Protestatarii nu cedează la Pungesti
Represiunea Jandarmeriei împotriva ţăranilor de la Pungeşti care îşi apără pământul şi apa a ajuns în mass-media din străinătate
13-15 iunie1990 Piata Universităţii- 3 decembrie 2013, Pungeşti, de la Iliescu la Ponta!
Vicepreşedintele PNL Cristian Buican cere demisia ministrului Dan Şova
Mariana Câmpeanu cere Marii Britanie să le fie recunoscătoare românilor
Statistica menţine estimarea de creştere economică de 1,6% în trimestrul trei
Victor Ponta: Strategia privind construcţia de autostrăzi este realistă
Procurorii somează Universitatea din Kiev să furnizeze de urgenţă listele cu studenţii şi profesorii care au absentat de la cursuri si au participat la proteste
Gastronomie: Pui Kievskaia
Le-a băgat spaima în oase
Ioan Rotundu
Comunicat de pres㠖 Ador Botoşani
Botoşani: PNL îl somează pe Andrei Dolineaschi să dea socoteală pentru afirmaţiile făcute
preşedintele Ţurcanu nu renunţă la a-l schimba din funcţie pe viceprimarul Cosmin Andrei
Guvernul Ponta ridică vârsta de pensionare a femeilor la 65 de ani
Ponta instituie taxă anuală pe domeniile de Internet
Primăria Botoşani: Comunicat de presă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog