Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3480
De la 07 Ianuarie 2003
123137220
pnl

Victor Ponta susţine că ordonanţa de urgenţă privind ASF a fost "solicitată în mod expres" de CE si FMI

  • procurorii susţin că ordonanţa făcea jocurile în scandalul de corupţie Carpatica Asigurări
  • 30 January 2014, 23:00
\Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a redus numarul membrilor board-ului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si a impus o serie de criterii profesionale a fost negociata si solicitata in mod expres de Comisia Europeana si Fondul Monetar International, a sustinut joi premierul Victor Ponta. DNA sustine ca ordonanta de urgenta a fost promovata pentru a proteja interesele firmei de asigurari Carpatica. Reamintim ca nota de fundamentare a ordonantei a fost semnata de vicepremierul Daniel Chitoiu, a carui sotie este urmarita penal in dosarul Carpatica Asigurari. Totodata, seful ASF este Dan Radu Rusanu, nasul familiei Chitoiu.
"Ordonanta prin care am redus numarul board-ului si am impus conditii profesionale a fost negociata si solicitata in mod expres de Comisia Europeana si mi se pare un lucru normal si corect", a spus Ponta, citat de Mediafax.
El a adaugat ca ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, va pune, joi, la dispozitie memorandumul cu Fondul Monetar International prin care s-a cerut imperativ autoritatilor ca board-ul ASF sa aiba mai putini membri, iar acestia sa aiba o anumita pregatire profesionala.
"Inteleg declaratiile politice, dar, cand e vorba de acorduri internationale, vreau sa fim foarte precisi. Nu stiu cine lucreaza sau nu la ASF, e in subordinea Parlamentului, nu a Guvernului", a adaugat Ponta.
Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru a introduce un criteriu de incompatibilitate care sa-l dea jos pe un vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, in urma influentei altui membru al conducerii ASF, Marian Mirzac, care urmarea sa protejeze astfel interesele firmei de asigurari Carpatica, acuza procurorii Directiie Nationale Anticoruptie. In interceptarile puse la dosar, Mirzac il indica pe ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, drept posibil initiator al ordonantei de urgenta. Procurorii descriu un context in care, in octobrie 2013, Marian Mirzac, membru al consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara, se afla in "razboi fatis" cu vicepresedintele de atunci al ASF, Daniel Tudor.
Conform procurorilor, Mirzac ar fi vrut postul de vicepresedinte pentru a putea proteja mai bine interesele firmei de asigurari Carpatica, iar pentru asta ar fi urmat sa se foloseasca si de relatia pe care o avea cu presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, fost vicepresedinte al PNL, finul ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, si al sotiei acestuia, Laura Chitoiu, urmarita penal si ea in dosar.
"Cel de-al doilea obiectiv urmarit de MIRZAC MARIAN, respectiv, crearea unui pol de influenta in cadrul A.S.F., si chiar ocuparea functiei de vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, situatie din care ar fi putut proteja in mod deplin interesele S.C. CARPATICA ASIG S.A., a presupus din partea inculpatului eforturi canalizate in principal in sfera factorului politic.
Astfel, inculpatul MIRZAC MARIAN, care declarase un razboi fatis invinuitului TUDOR DANIEL GEORGE, a intervenit si a sustinut prin prisma relatiilor pe care le avea cu presedintele A.S.F. (cunoscut in mediul colocvial al apropiatilor acestuia ca fiind "unchiul") initierea si adoptarea unei Ordonante de urgenta de catre Guvern, care sub pretinsa indeplinire a exigentelor Comisiei Europene, a avut drept obiectiv introducerea unor incompatibilitati ce l-au obligat pe numitul TUDOR DANIEL GEORGE sa isi prezinte demisia", sustin anchetatorii.
Ce a facut Guvernul? Rolul premierului Ponta, al vicepremierului Chitoiu si al ministrului Voinea
Incompatibilitatea pe care ar fi dorit-o Mirzac impotriva lui Daniel Tudor urma sa fie adoptata in Parlament printr-o lege de modificare a OUG 93/2012, privind infiintarea ASF.
Presupusele planuri au fost insa date peste cap in 16 octombrie 2013, cand senatorii din Comisiile economica si de buget-finate s-au opus.
Atunci, s-ar fi trecut la planul B - Guvernul urma sa introduca incompatibilitatea care sa il demita pe Tudor de la ASF, printr-o ordonanta de urgenta.
"In conditiile in care amendamentul privind reglementarea unei incompatibilitati care sa-l vizeze exclusiv pe invinuitul TUDOR GEORGE-DANIEL nu era agreat de membrii celor doua comisii, s-a promovat o noua incompatibilitate (care, de asemenea, il viza exclusiv pe invinuitul TUDOR GEORGE-DANIEL), promovarea acesteia facandu-se printr-un proiect de Ordonanta de urgenta, proiect care a fost introdus pe lista suplimentara a sedintei de Guvern din chiar dimineata zilei de 16 octombrie 2013. Acest proiect a fost adoptat de Guvern, devenind Ordonanta de urgenta nr. 94/2013 din data de 16 octombrie 2013, publicata in monitorul Oficial nr. 643 din 18 octombrie 2013", acuza procurorii DNA.
"Cercetarile efectuate in cauza au evidentiat faptul ca inculpatul MIRZAC MARIAN cunostea aceste demersuri si urmarea maximalizarea sanselor de "reusita" a adoptarii acestui act normativ", mai afirma anchetatorii.
Prin OUG 94/2013, Guvernul a introdus o noua conditie pentru membrii Consiliului ASF: "o experienta profesionala in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 9 ani ani de la data absolvirii studiilor" relevante in domeniile de activitate ale Autoritatii.
Ordonanta de urgenta la care fac referire procurorii este semnata de premierul Victor Ponta si contrasemnata de vicepremierul Daniel Chitoiu si de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea. De asemenea, nota de fundamentare a ordonantei ii are ca semnatari pe Chitoiu si pe Voinea.
De altfel, intr-o discutie - interceptata de anchetatori - intre Mirzac si Laura Chitoiu, sotia ministrului de Finante, Mirzac il indica pe Daniel Chitoiu ca posibil initiator al ordonatei de urgenta carea avea sa-l dea jos pe viecpresedintele ASF Daniel Tudor.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Bancul zilei: Femeile nemulţumite
Autoturism cu ţigări de contrabandă descoperit la Stânca
22 de intervenţii ale pompierilor în ultimele 24 de ore
Trenuri anulate din cauza viscolului din sudul ţării
Canada impune interdicţii de călătorie liderilor Ucrainei
Petru Bogatu: Ianuşescu, figura întârzierii în istorie
Volksbank a pierdut irevocabil un proces colectiv pe clauze abuzive privind comisionul si dobânda
Gheorghe Coman şi-a recunoscut vinovăţia în instanţă. El a fost condamnat cu executare
Gruia Stoica a fost arestat preventiv pentru 29de zile
Traian Băsescu: Îmi asum eroarea de a nu fi înţeles art. 140 din Codul de procedură penală
dacă premierul nu îl corectează, devine emblema corupţiei
Cristina Pocora, despre condamnarea lui Fenechiu: O pierdere pentru PNL
Relu Fenechiu, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare
prejudiciul pe care fraţii Fenechiu şi ceilalţi inculpaţi trebuie să îl platească: 5,7 milioane lei
Botoşani: Profesorul filozof Dolineaschi este repetent la morală
Se va declara Ţurcanu învins?!
Ioan Rotundu
Un Portariuc travestit în detectiv
Ioan Rotundu
Relu Fenechiu s-a predat la Poliţia Iaşi
alături de el s-au predat si fratele său, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog