Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16339
De la 07 Ianuarie 2003
122901988

Viktor Ianukovici, bărbatul prin care scandalul ajunge în Ucraina

  • 2 December 2013, 23:00
Presedintele Viktor Ianukovici este omul care a adus scandalul in Ucraina: in 2004, victoria sa frauduloasa la prezidentiale s-a terminat cu Revolutia Portocalie, iar astazi, sute de mii de ucraineni protesteaza impotriva deciziei sale de a refuza semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeana, scrie AFP.
Masiv, acest gigant de aproape doi metri, in varsta de 63 de ani, este rusofon si rusofil, la fel ca si regiunea sa natala din estul Ucrainei, Donbasul industrial, teatrul unor razboaie criminale fara mila in anii post-sovietici.
Inlaturat de la putere, in ciuda sprijinului presedintelui rus Vladimir Putin, de catre Revolutia Portocalie care a adus la conducerea tarii pro-occidentali - printre care si rivala sa, Iulia Timoshenko, in fruntea guvernului - Viktor Ianukovici parea discreditat pentru totdeauna in aceasta tara cu 46 de milioane de locuitori.
Capabil sa invete
Cu toate acestea, a fost capabil sa se reinventeze, ajutat de consilieri americani in comunicatie: si-a imbunatatit stapanirea limbii ucrainene, limba oficiala a tarii, eclipsata de rusa in epoca sovietica, si a castigat alegerile din 2010 in fata carismaticei sale rivale Iulia Timoshenko.
"Este un om capabil sa invete, sa faca progrese, in limba ucraineana sau in gestionarea tarii", afirma Taras Ciornovil, fiul unui lider nationalist care a fost seful sau de stat major electoral si apoi deputat.
Dupa castigarea presedintiei, Viktor Ianukovici si-a lustruit imaginea, prezentandu-se drept un aprarator al valorilor democratice si al independentei Ucrainei, afisand totodata dorinta de a se apropia de Uniunea Europeana.
Eforturile sale au dat rezultate si cel care era taxat drept "omul Moscovei" aparea in urma cu cateva saptamani drept artizanul neasteptat al viitorului european al Ucrainei, in asteptarea semnarii, la finele lui noiembrie, a acordului de asociere cu Uniunea Europeana. Dar, cu cateva zile inainte de semnare, dupa o vizita incarcata de mistere la Vladimir Putin, Ianukovici renunta la semnare, sub presiunea evidenta a Rusiei.
Represiune inedita pentru o tara caracterizata de proteste pasnice
Iar manifestatiile pro-europene imense care au urmat la Kiev au fost dispersate violent, cu gaze lacrimogene si grenade paralizante, provocand sute de raniti.
O situatie inedita pentru Ucraina care, spre deosebire de alte foste republici sovietice, nu a cunoscut decat proteste pasnice dupa caderea URSS, inclusiv exemplara Revolutie Portocalie.
Aceasta represiune brutala a fost precedata de derive in ceea ce priveste libertate presei si adunarile publice, alaturi de condamnarea, in 2011, a Iuliei Timoshenko la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere, o afacere denuntata de opozitie drept o razbunare din partea lui Ianukovici, si care a provocat o grava criza intre Kiev si UE.
Teama de Putin
In ciuda racirii relatiilor cu europenii, presedintele ucrainean ar putea sa nu se simta foarte confortabil alaturi de "mentorul" sau Vladimir Putin.
"Se considera ca Ianukovici este pro-rus, dar nu a fost niciodata. Ii este frica de Putin", explica Taras Ciornovil.
"Putin, pentru care 'Ucraina si Rusia formeaza un singur popor', este o amenintare pentru Ianukovici. Daca renunta la integrarea europeana, Rusia il va inghiti", subliniaza analistul Olexy Garan.
Presedintia lui Ianukovici a favorizat ascensiunea in putere a "Familiei", un puternic clan politico-financiar care reuneste apropiati ai acestuia, acuzati ca se imbogatesc gratiei influentei presedintelui si prin coruptie. Printre acestia, fiul lui Ianukovici, Olexandr, si prim-vicepremierul Serghei Arbuzov, 37 de ani.
Opozitia si presa din tara vecina nu inceteaza sa acuze gustul pentru lux al presedintelui, denuntand in special luxoasa sa resedinta de la Mejgorie, in apropiere de Kiev, in conditiile crizei pe care o traverseaza tara.
Aceasta vasta proprietate de 137 de hectare, altadata resedinta oficiala, a trecut, potrivit presei, sub controlul unor structuri private apropiate presedintelui.
Orfan de la varsta de doi ani, Ianukovici a fost crescut de bunica sa, intr-o saracie extrema. A fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru furt, lovire si provocare de rani, condamnari anulate ulterior de justitie.
"Principala sa fobie este ca va fi asasinat de unul dintre ai lui", povesteste Taras Ciornovil. Mecanic, ulterior sef de intreprindere de transporturi, a fost numit guvernator al Donetskului in 1997 - intr-o epoca in care luptele dintre clanuri insotite de reglari de conturi faceau ravagii pentru controlul uzinelor metalurgice din regiune - inainte de a deveni prim ministru (2002-2004) in vremea fostului presedinte Leonid Kucima.
Sotia lui Ianukovici, Liudmila, a fost indepartata din viata publica dupa un discurs incoerent si stangace tinut in cadrul unui miting din perioada Revolutiei Portocalii, cand afirmase ca protestatarii mananca portocale injectate cu droguri. De atunci, este practic invizibila.
Agenţia de şţiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Nevasta primarului
60% dintre angajaţii mei nu vin la lucru decât pentru a fura
O nouă decizie de obligare a ANAF la plata de dobânzi pentru nerambursarea la termen a TVA
Oficial: Chevron a reluat operaţiunile de explorare la Pungeşti
Mulţumiri de la Madrid, adresate Jurnalului
Prognoza meteo pentru două săptămâni
ninsorile vor fi prezente în toate regiunile, începând din weekendul următor
"S-ar putea să se termine procesul foarte repede, poate chiar in decembrie"
Cum minimalizează Guvernul efectele politicii de supraimpozitare
UE impune taxe antidumping si anti-subvenţie producători chinezi de panouri solare
pentru a opri ieftinirea acestor produse
Gastronomie: Supă bulgărească
Botoşani: Ce se ascunde în spatele creditului Ioanei Băsescu
Ioan Rotundu
„Democraţia” ex-procurorului Ponta
Ioan Rotundu
S.C. Milogul SRL şi părintele Nicodim de la Teioasa
Ioan Rotundu
Primul contract de reabilitare termică prin regio, semnat la Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog