Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Economic
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
186
De la 07 Ianuarie 2003
122885835
Vladimir Tismaneanu

Balta fetidă a minciunii: Nepmanul Ponta între bolşevism şi peronism

  • 18 December 2013, 23:00
Fantasmele salvarii fac ravagii in intreaga Europa. Un val de populism s-a abatut peste multe tari, din Bulgaria si Cehia pana in Olanda si Anglia, cu teme si refrene similare: anti-europenism, anti-imigranti, xenofobie, demagogie fierbinte menita sa excite masele frustrate si debusolate.
Obsesii ideologice mai vechi sunt impachetate in vestminte noi. In Romania, pe creasta valului populist s-a catarat Victor Ponta, mitomanul plagiator. Intanim la el fixatia bolsevica a partidului de avangarda si o viscerala oroare de opozitie. L-am comparat cu Herostrat, incendiatorul templului lui Artemis, una din minunile lumii. Am gresit prin hiperbolizare. Este un snapan de mahala, smecher, oportunist, badaran si poltron. Prospera doar in balta fetida a minciunii.
Izolationismul se ingemaneaza cu nationalismul economic intr-o combinatie cocardiera pe cat tantosa, pe atat de sterila. La fel, din populismul peronist (adica acela al carui campion a fost catastrofalul caudillo argentinian Juan Domingo Peron), Ponta — altminteri unu din marii profitori ai tranzitiei–a imprumutat retorica egalitarista, colectivismul bombastic. Unii spun ca Ponta n-ar fi un neo-bolsevic.
Eu cred este, dar unul dintr-o categorie aparte. Adam Michnik spunea despre Lukasenko, dictatorul din Belarus, ca este un bonapartist cu chip colhoznic. Ponta nu face decat sa reia, intr-o forma vag actualizata, temele Noii Politici Economice (NEP) a lui Lenin. Debil ideologic, versatil moral, de fapt un personaj amoral, el este campionul coruptiei, al invartelilor sordide si al loviturilor sub centura. Este nepmanul perfect.
Deloc intamplator, Ponta admira modelul chinez: autoritarism politic plus o forma sui generis de piata libera. Este ceea ce politologul britanic Peter Reddaway a numit leninismul de piata (market Leninism). Nepmanul este tolerat cata vreme nu atinge interese oligarhice omnipotente. Cand o face, este pedepsit fara mila, precum Bo Xilai in China. Nepmanul este expert in combinatii oculte si in frazeologie de tip ventriloc. Se strecoara prin interstitiile sistemului, le exploateaza cu vicleana abilitate. Lipsit de scrupule, nepmanul nu este un capitalist real, ci un impiegat al unui sistem ultra-corupt. Nepmanul dispretuieste justitia independenta.
Cand a lansat NEP-ul, in martie 1921, regimul sovietic se afla intr-o criza disperata. A fost o concesie temporara. Exact atunci s-a decis reprimarea sangeroasa a insurectiei anticomuniste a marinarilor din Kronstadt. Tot atunci au fost interzise fractiunile din partid. Cu alte cuvinte, NEP-ul nu inseamna liberalism politic, ci opusul sau. Nepmanul Ponta detesta valorile pluraliste, este un egolatru arivist si meschin pentru care nu exista decat propriul interes. Instinctul sau este bolsevic. Ispita sa este peronista.
Ca om politic este dezastruos. Ca demagog iresponsabil si cinic, nu mai putin. La 24 de ani de la izbucnirea revolutiei anticomuniste din Romania, este rusinos ca un asemenea cabotin se afla in fruntea guvernului. Sa nu ne miram insa. Victor Ponta simbolizeaza paradigmatic mostenirea lui Ion Iliescu. Este cat se poate de limpede ca USL-ul continua si exacerbeaza nefasta traditie a FSN-ului originar. Cu acelasi desantat aplomb si aceeasi cosmica lipsa de bun simt.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Subtilitatea neveste-si
Gastronomie: Cighiri din organe de porc
Cafeaua şi ţigara pot oferi protecţie împotriva unei boli de ficat
Legea care îngreunează cumpărarea de terenuri agricole in România şi sporeşte puterile premierului Ponta a trecut de Parlament
România are printre cele mai bruşte scumpiri ale muncii din UE
Proiect ce prevede acordarea de facilităţi companiilor petroliere
Invitaţie la Teatrul „Vasilache” Botoşani
Botoşani/Frumuşica: Peste 120 de copii s-au implicat în alinarea suferinţelor asistaţilor de la UAMS Flămânzi
Traian Băsescu: Am promulgat bugetul de stat pentru că Guvernul a fost de acord să amâne cu 3 luni acciza la motorină şi benzină
În ultima perioadă Crin Antonescu e tot un fel de Traian Băsescu
Cosmin Nicula, preşedintele Comisiei din Senat care anchetează activitatea CEC Bank
creditul luat de Ioana Băsescu poate fi discutat la nivel de moralitate. Procedurile legale au fost respectate
Doi membri CNA reiau cererea ca preşedintele Laura Georgescu să-şi dea demisia
"CNA poate să fie denumit Consiliul Naţional al Antenelor"
Dan Diaconescu, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru şantaj
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog