Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18261
De la 07 Ianuarie 2003
122903910

Vorona – vatră a educaţiei şi culturii

  • 21 February 2017, 23:00
Şezătorilor iernii, amplă manifestare culturală tradiţională organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, au continuat la sfârşitul săptămânii trecute, duminică 19 februarie 2017, cu şezătoarea de la Vorona, organizată ireproşabil şi la cel mai înalt nivel în sala Centrului Cultural, gazdele fiind reprezentate de primarul comunei, domnul Aurel Ştefan, de profesorul Sergiu Dascălu coordonator al fenomenului cultural, împreună cu profesorul Dumitru Doroftei.
Vorona, dragi români, vă spun cu mană pe inimă, este sigur un sfânt loc românesc, unde educaţia şi cultura sunt la ele acasă. Toată suflarea care a participat la şezătoare, fiecare cu rolul lui bine ştiut şi bine făcut, poezia, lansarea de carte, cuvintele preoţilor prezenţi, şi nu în ultimul rând programul artistic cu muzică, jocuri populare tradiţionale, grupul folcloric bărbătesc din a acărui componenţă fac parte şi profesori şi primarul Aurel Ştefan şi Sergiu Dascălu, profesorul coordonator al fenomenului cultural, şi formaţia fanfarei cu tinerii minunaţi care au încântat, totul a fost o lecţie de educaţie şi cultură.
Sriitorul Gellu Dorian, coordonatorul compartimentului literatură-teatru a Centrului, a dat startul manifestării cu şezătoarea literară. Au recitat ori au citit din scrierile lor, scriitori din judeţ, membri ori nu, ai Uniunii Scriitorilor din România – Nicolae Corlat, Cristina Prisăcariu Şoptelea, Nina Viciriuc, Cezar Florescu, Dumitru Necşanu, Mircea Oprea, Dorel Andrieş, George Luca, Ovidiu Petcu, pictorul Liviu Şoptelea şi actorul Florin Aioniţoaie.
Momentul actorului Florin Aioniţoaie a stârnit valuri lungi de aplauze, semn că românii simt româneşte şi apreciază poezia eminesciană care îndeamnă la păstrarea identităţii şi spiritualităţii neamului.
Elena Pricopie, coordonatorul compartimentului educaţie permanentă a Centrului a continuat şezătoarea vorbind despre importanţa şi necesitatea abordării subiectului educaţie pe tot parcursul vieţii, cu influeţe determinante fiind educaţia primită de la părinţi, scoţând în relief cât de mult înseamn㠓cei şapte ani de-acas㔠în formarea comportamentului social pentru tot restul vieţii. A fost subliniat faptul că educaţia începe acasă, continuă în instituţiile de învăţământ şi doar o educaţie solidă primită în aceste două medii, poate da naştere culturii, doar după existenţa unei temelii a educaţiei, copiii, tinerii, şi de ce nu, adulţii, pot înţelege şi alege cultura ca o încununare a existenţei sociale şi personale.
Momentul de vârf al întâlnirii de la Vorona a fost prezentarea şi lansarea cărţii “Influenţe religioase în cântecele şi obiceiurile populare din comuna Vorona”, operă a tânărului absolvent de studii universitare şi postuniversitare, Dănuţ Radu Doroftei, fiu al satului, crescut, educat şi format acolo, un model de tânăr român. La Vorona oricine poate primi o lecţie despre modul în care obiceiurile, tradiţiile culturale, împletindu-se armonios cu religia şi spiritualitatea, dau neştere educaţiei şi culturii în forma cea mai adevărată şi înălţătoare.
Câtă vreme mai există asemenea locuri sfinte, sfinţite de români adevăraţi care ţin trează limba românească nealterată, obiceiurile şi tradiţiile primite de la părinţi şi transmise copiilor, câtă vreme există Vorona, unde toată suflarea este prinsă în lupta pentru păstrarea identităţii naţiei noaste, putem spera că există continuitate, educaţie, cultură, ţară.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Fost decan al Facultatii de Farmacie de la Universitatea Ovidius, condamnat la 8 ani si 8 luni de inchisoare
Victor Ponta, critici la adresa lui Dragnea si Grindeanu:
PSD si Guvernul au gresit cu OUG 13/ Guvernul actual nu mai poate castiga increderea oamenilor/ Nu l-as fi numit pe Grindeanu premier/ Un avion nu poate fi condus de doi piloti
Cresteri salariale mai mari in 2017 in firmele private decat se estima initial.
In retail, salariile ar putea creste cu 5.6% (HR Barometru 2017)
Ce inseamna sa protestezi ca un roman?
Washington Post: Creativitatea romaneasca marcheaza marile proteste anticoruptie
Europarlamentar german, indeamna la transparenta privind apararea comuna:
UE cheltuieste 200 miliarde euro pentru aparare, dar cu rezultate dezastruoase. Cheltuim de doua ori mai mult decat Rusia si avem mai multi soldati decat SUA
Melescanu, la DNA pentru audieri in privinta adoptarii Ordonantei 13:
Din punctul meu de vedere am respectat toate prevederile legale
Victor Ponta si-a invitat ministrii din guvernele pe care le-a condus la o intalnire in Brasov
Bancul zilei: Căruţaşulş intrigat
Horoscopul zilei de 2202.2017
Vorona: Cum a luat fiinţă un „grup criminal organizat”
Ioan Rotundu
Obiecte muzeale și mărturii despre Mugur Călinescu
Păgubiți de foc
Delegație ucraineană, în vizită la CJ Botoșani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog