Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14076
De la 07 Ianuarie 2003
122899725
WikiLeaks:

Cuplul Berlusconi-Putin îngrijorează SUA

  • care se tem de aservirea politicii externe a Italiei
  • 5 December 2010, 23:00
Washingtonul se teme ca relatia apropiata dintre Silvio Berlusconi si Vladimir Putin influenteaza politica externa a Italiei, releva telegramele diplomatice prezentate de WikiLeaks. Publicarea acestor informatii vine intr-un moment nepotrivit pentru Berlusconi, care se afla de vineri la Soci, in Rusia, scrie Le Figaro.
Creionand tabloul unei tari transformate in "stat mafiot", telegramele diplomatilor americani releva profunda ingrijorare in fata unei Italii a carei politica externa ar deveni din ce in ce mai aservita Moscovei. Intr-una din aceste telegrame, Berlusconi este calificat drept "purtatorul de cuvant al lui Putin".
Premierul Silvio Berlusconi a dezmintit aceste informatii, afirmand ca nu a profitat niciodata de contactele pe care le are, in timp ce presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a afirmat ca dezvaluirile WikiLeaks demonstreaza "cinismul" SUA.
Schimburi de cadouri somptuoase
Potrivit unui curier diplomatic din 2009, ambasada americana din Roma vorbeste despre o "politica externa (italiana, n.r.) conceputa pentru a nu refuza nimic Rusiei".
Autorul textului sustine ca Silvio Berlusconi si-a marginalizat ministrul de externe, Franco Frattini, pentru a lega o relatie directa cu Vladimir Putin, cu care face schimburi de "cadouri somptuoase".
"Fundamentul acestei prietenii este dificil de determinat, dar multi interlocutori ne-au spus ca Putin are mai multa incredere in Berlusconi decat in orice alt lider european", scrie ambasadorul american Ronald Spogli.
Potrivit acestuia, Il Cavaliere "admira" "stilul macho si autoritar" al omologului sau rus si vede in el un "tycoon" pe masura sa, aluzie la averea impresionanta pe care o are premierul italian.
Telegramele descriu, de asemenea, o relatie personala bazata pe vacante comune petrecute pe iahtul lui Berlusconi sau la resedintele lui Putin. Dincolo de aceste detalii personale, telegramele traduc nelinistea generata de un Berlusconi care, dupa ce a iritat Washingtonul sustinand Moscova in timpul razboiului din 2008 cu Georgia, este banuit ca ar face "ore suplimentare" in sanul Uniunii Europene in beneficiul Rusiei, in probleme legate de NATO sau de scutul antiracheta.
"Dorinta sa cea mai vie este sa ramana in gratiile lui Putin, a emis adeseori opinii transmise direct" de premierul rus, se arata intr-un astfel de text.
Statele Unite sunt ingrijorate si de rolul jucat de grupul petrolier ENI, implicat alaturi de gigantul Gazprom in proiectul gazoductului Blue Stream. Intr-o telegrama intitulata "Cerere de informatii asupra relatiilor ruso-italiene", Hillary Clinton personal se intreaba daca interesul societatilor italiene impinge Roma sa actioneze in detrimentul politicii occidentale de securitate energetica.
O lovitura teribila pentru diplomatia americana
Ulterior, dornica sa detenzioneze climatul, Hillary Clinton a dezmintit aceste informatii. Washington nu are un "prieten mai bun" decat Silvio Berlusconi, a spus ea, in aceasta saptamana.
Dar aproape nimeni nu se indoieste de realitatea acestora. "Pentru oameni ca mine, care urmaresc aceste chestiuni de mult timp, publicarea acestor telegrame nu este interesanta, stiam toate aceste lucruri", spune avocatul fostului magnat al petrolului, acum aflat in inchisoare, Mihail Hodorkovski, Bob Amsterdam, care are un blog bine documentat asupra problemelor energetice.
"Ceea ce este exploziv este prapastia care separa discursul public american asupra Rusiei de ceea ce Washingtonul gandeste intr-adevar", adauga el. "Distanta este atat de mare incat aduce o lovitura teribila credibilitatii politicii de relansare a relatiilor ruso-americane, aparata de Barack Obama. Ii va fi foarte greu sa convinga Congresul ca are dreptate", a comentat el.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Invitaţie la… pat
Voronin susţine că a format o coaliţie de guvernare cu democraţii lui Lupu
I-a cerut omologului sau kazah onorarea datoriei Rompetrol ăatre statul roman
Depozite bancare: 16,6 milioane de deponenti au in banci 279 miliarde lei
Accident grav în timpul unei celebre emisiuni TV din Germania
show-ul a fost anulat
JPMorgan Chase Bank a cerut unei filiale sa renunţe la bradul de Crăciun
deoarece ar putea ofensa clienţii
Julian Assange ameninţă că va dezvălui parola fişierului "asigurare" Wikileaks
deţinut de zeci de mii de fani, ce conţine informaţii despre Guantanamo Bay sau BP
PLDM şi PL sunt împinse în opoziţie?
Rusia şi-a trimis emisarul la Chişinău pentru a forţa o coaliţie pro rusă
România ce face?
Botoşăneanca Antonia Olariu premiată la de către primarul oraşului german Konstanz
Primarul din Lunca doreşte vederi cu făţoasa clădire a Casei de Cultură
Poveste tristă de Moş Nicollae
Noul sindicat din DGASPC trece la ofensivă
Spaima de microbi i-a determinat pe părinţi săp cumpere manuale şcolare noi
Asociaţiile pacienţilor sunt pornite pe scandal
Lista care i-a scandalizat pe profesori
Suflete moarte, suflete schilodite
Ioan Rotundu
Daruri de Moş Nicolae
Programul acţiunilor dedicate sărbătorilor de iarnă
Noul index la apă
„Nu pot accepta să fiu condus de un om care nu ştie să scrie”
„Lupul paznic la oi”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog