Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6003
De la 07 Ianuarie 2003
122891652

Wikileaks: Cum vinde Germania inca odata Basarabia Rusiei

  • 6 March 2012, 23:00
În decembrie 2011, hackerii (Anonymus) au spart site-ul agenției de analiză geopolitică internațională, Stratfor. Acum câteva zile, Wikileaks a publicat informațiile sustrase de Anonymus acum câteva luni. Documentele conțin e-mailuri confidențiale despre ce planuri ar avea Rusia și Germania în privința reglementării conflictului transnistrean, scrie UNIMEDIA, preluata de Romanian Global News.
Lauren Goodrich, senior-analist pe Eurasia la Stratfor, autoarea mesajului, scrie că Angela Merkel și premierul rus Vladimir Putin s-au întâlnit anul trecut (2011) la ședința ONU, la Geneva, unde au decis că trebuie să ajungă la o înțelegere în ce privește R. Moldova și Transnistria. În urma acesteia, Moscova și-ar spori influența în zonă. "Propunerea a fost făcută de Germania, după ce a primit în scris solicitările Kremlinului. Propunerea constă în faptul că Transnistria va primi o reprezentare de 5-15% în Parlamentul R. Moldova. Asta ar duce la demiterea Guvernului, deoarece transnistrenii s-ar alia cu comuniștii, care vor depăși numeric așa zisa coaliție pro-europeană de la Chișinău.
Asta ar însemna că la Chișinău se va învesti un guvern pro-rus", se spune în e-mailurile Stratfor, publicate de Wikileaks.
În schimb, Rusia ar fi deschisă pentru a permite UE și OSCE să-și introducă pacificatorii și alți militari în Transnistria. "Rusia nu a spus nu, dar e deschisă pentru o asemenea posibilitate. Rusia s-ar simți confortabil, deoarece trupele sale vor rămâne în Transnistria, iar Guvernul va fi oricum unul pro-rus", se mai spune în text.
E-mailurile secrete Stratfor spun că propunerea ruso-germană ar veni sub umbrela programului de politică externă UE-Rusia, care nici nu a fost bine format (n.r. la acea dată).
"Motivul pentru care moldovenii iau în considerație această propunere este pentru că această soluție vine de la Germania. Moldoveni iubesc atenția germană, îi face să se simtă importanți. Mai mult, nemții oferă și niște "morcovi" - investiții economice și ale promisiuni. Cei care duc negocierile la Chisinau privind problema transnistreana sunt Filat și Leancă.
Filat crede că dacă el va ajunge la un compromis pe problema transnistreană, aduce investiții germane, este persoana conectată cu Germania, popularitatea lui va crește considerabil. Coaliția de la Chișinău este fragedă, nu este exclus ca fiecare să o apuce pe drumul său dacă va fi necesar. Asta îl va ține pe Filat în joc indiferent de ce se va întâmpla.
Filat nu este pro-european sau pro-rus, el este pro-el. El se gândește la viitorul său politic.
Acum, negocierile privind acest plan ar trebuie să înceapă de la propunerea formatului 5+2, semnată și coordonată de Bruxelles. Germanii și rușii, însă, cunosc că nimeni la Washington sau Bruxelles nu va semna pentru asta. Deci, ei își doresc să facă Moldova și Transnistria să semneze între ele un acord conform planului elaborat de Moscova și Berlin.
Washingtonul și Bruxelles vor face presiuni ca acordul să treacă prin ei, dar Berlinul și Moscova se vor arăta indiferenți, nu vor susține această propunere. SUA nu este deloc fericită cu privire la ce se întâmplă, dar nu vrea o confruntare cu Rusia acum în Moldova, deoarece sunt alte probleme pe alte paliere, între Moscova - Washington.
SUA le va cere Lituaniei, Poloniei, României și Marii Britanii să facă presiuni asupra celor 3 partide de la Chișinău, ca să nu accepte planul ruso-german. Pe România nu se pot bizui, pentru că le este în cot", se mai spune în e-mailurile Goodrich publicate de Wikileaks.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Replica Mariei
Felicitare Primăria Manoleasa
Felicitare Primăria Mihălăşeni
Felicitare Primăria Albeşti
Felicitare Primăria Corni
Felicitare Primăria Truşeşti
Felicitare societatea CONREC SA Botoşani
Felicitare societatea NOVA Apaserv SA Botoşani
Felicitare Primăria Botoşani
Felicitare Primăria Roma
Felicitare Constantin Conţac
Felicitare DGFP Botoşani
Felicitare Consiliul Judeţean Botoşani
Felicitare Primăria Ibăneşti
Felicitare societatea Microbuzul SRL Botoşani
Felicitare societatea Eltrans Botoşani
Felicitare PDL Botoşani
Felicitare Primăria Flămânzi
Felicitare Primăria Pomârla
Nicolae Negru: Întâlnirea de la Iaşi: câtă înţelegere, atâta unire
Procurorii cer 4 ani de închisoare cu executare pentru Gigi Becali
Premierul Ungureanu dă iama prin cheltuielile publice
În perioada de creştere economică nu trebuiau construite săli de sport
Coaliţia va decide dacă susţine reducerea CAS sau majorarea pensiilor şi salariilor
O nouă ţeapă marca Ţurcanu
Ioan Rotundu
Mihai Baltă, prefectul bunului simţ
Botoşani: Inginerul Grigoriu le-a dat protestatarilor o lecţie de civism
Atenţie, cad copaci!
Co-preşedinţii USL la Botoşani se consideră imaculaţi
Aglomeraţie la concursurile pentru directori de şcoli
Copiii din clasa pregătitoare vor sta în şcoală cât este nevoie
Va fi limitată durata de spitalizare
Doliu la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog