Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1575
De la 07 Ianuarie 2003
123197878
pnl

„Zilele George Enescu” reaprind flacăra geniului enescian

  • 26 September 2007, 23:00
Orchestra Filarmonicii de Stat din Botoşani pregăteşte deschiderea celei de a 55-a stagiuni, care va debuta în mod tradiţional cu „Zilele George Enescu”. Ca şi în anii precedenţi, manifestările dedicate vor avea loc pe parcursul a trei zile, vineri fiind programat concertul de deschidere. Acţiunile vor continua cu un recital cameral sâmbătă şi vor fi încheiate cu un concert de încheiere a acestui eveniment, repertoriile din toate cele trei zile stând sub amprenta creaţiei geniului botoşănean.
Este a 31a ediţie a „Zilelor George Enescu”, filarmoniştii păstrând tradiţia în omagierea la deschiderea fiecărei stagiuni a geniului enescian. „Aşa cum ne-am obişnuit, dorim să păstrăm o flacără aprinsă tot timpul la mormântul marelui geniu al muzicii româneşti. De fiecare dată ne dorim ca Zilele Enescu să fie adevărate momente de referinţă în activitatea noastră”, a declarat directorul Filarmonicii de Stat din Botoşani Mircea Dan.
În încercarea de a împrospăta repertoriul, anul acesta s-a optat pentru abordarea Suitei a treia, „Săteasca”, de George Enescu, o lucrare pretenţioasă din punct de vedere interpretativ. Această suită este caracterizată de criticii muzicali drept o lucrare programatică în care Enescu evocă plaiurile natale, reuşind o redare a microuniversului satului în care se născuse şi a cărui revedere punea polen pe amintire.
Pe lângă Suita Sătească în prima seară va putea fi audiată şi cunoscuta lucrare enesciană Rapsodia I, catalogat de specialiştii genului simfonic drept o capodoperă absolută a perioadei de tinereţe, o culme a întâlnirii geniului enescian cu muzica populară românească. În ceea ce priveşte invitaţii, Filarmonica de Stat din Botoşani a reuşit să aducă în concertul de deschidere unul din cei mai valoroşi violonişti din ţară, în persoana lui Gabriel Croitoru.
Cu un palmares impresionant ce însumează numeroase premii naţionale şi internaţionale, precum şi peste 500 de apariţii pe podiumul solistic ale unor importante orchestre din Europa şi Asia, Gabriel Croitoru revine la Botoşani spre satisfacţia iubitorilor genului. Cea de a doua zi a manifestărilor va fi marcată de prezenţa pianistului Daniel Goiţi. În încheierea Zilelor Enescu pianistul Andrei Deleanu. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Profesori notaţi cu 3,20 titularizaţi la catedră
Cristi Hogas a păşit cu dreptul!
Ţiprigan se crede buricul învăţământului botoşănean
Merg şase kilomentri pe jos pentru a ajunge la şcoală
Termica şi E.ON, cele mai reclamate de botoşăneni
Conducerea ASP mai vrea bani de la minister
Peste o mie de locuri de muncă pentru absolvenţi
Ţâbuleac semnalează ministrului David neregularităţile de la Botoşani
Instrumente noi pentru filarmoniştii botoşăneni
Au început pregătirile pentru europarlamentare
Prefectul Sorescu se consideră un tehnocrat
Prefectul în faţa primului Colegiu Prefectural
Directorul Munteanu se bucură de prezumţia de nevinovăţie
Noi licitaţii pentru reabilitarea a două şcoli botoşănene
Zootehnia de-a lungul timpului
Horoscop
Vrea un CV, ca să vă angajeze
Program TELE'M Botoşani, joi, 27 septembrie
Anunţ important
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog