Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
9676
De la 07 Ianuarie 2003
67754669

Ziua Mondială Fără Tutun a fost marcată şi la Botoşani

  • 31 May 2009, 23:00
Ziua Mondială Fără Tutun, marcată în fiecare an pe 31 mai, nu a trecut fără să fie punctată şi la Botoşani de acţiuni. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, prin Compartimentul de Promovare a Sănătăţii, au desfăşurat acţiuni de informare a copiilor din unităţile şcolare despre riscurile pe care le presupune consumul de tutun. „Am avut o acţiune, „Cămin Sănătos”, care i-a antrenat pe copii de clase mici, de clasa a I-a, în convingerea părinţilor lor să se lase de fumat. Copii din clase mai mari au răspuns la nişte întrebări din chestionare, şi li s-au explicat riscurile fumatului, problemele de sănătate pe care le generează acest viciu”, a explicat Angela Straticiuc, din cadrul Compartimentului de Promovare a Sănătăţii.
Tot cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis un mesaj prin care atrage atenţia asupra importanţei modului în care sunt inscripţionate pachetele cu produse din tutun. Este cunoscut faptul că modalitatea de etichetare sau ambalare a unui produs este vitală pentru a atrage atenţia unui client şi, în consecinţă, pentru a-l influenţa să-l cumpere.
De aproape un an, în ţara noastră au fost introduse pictogramele pe pachetele de ţigări, aceste imagini arătându-i fumătorului ce riscă dacă se înverşunează să persevereze în acest nesănătos obicei al fumatului. „Renunţarea precoce la fumat poate salva, într-adevăr, viaţa. Fumătorul care renunţă la tutun înainte de vârsta de 30 de ani are aceeaşi speranţă de viaţă ca şi când nu ar fi fumat. Cu cât amână momentul abandonării fumatului, cu atât durata vieţii se scurtează iar calitatea vieţii scade, prin apariţia diverselor afecţiuni induse de substanţele toxice din fumul de tutun. Se estimează că fiecare 10 ani de întârziere a renunţării la fumat după vârsta de 35 de ani determină o pierdere de aproximativ 3 ani de viaţă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii îşi propune realizarea unei acţiuni de informare asupra consecinţelor fumatului în timpul sarcinii – activ şi pasiv . Deşi sprijinul farmacologic este extrem de limitat, totuşi femeile gravide care doresc să renunţe la fumat se pot adresa cabinetelor de consiliere pentru a primi un ajutor profesionist. Săptămâna trecută s-a desfăşurat Congresul Societăţii Toracice Americane, una din cele mai active societăţi profesionale în combaterea tutunului. Cu această ocazie au fost date publicităţii mai multe studii care demonstrează încă o dată impactul nimicitor al fumatului în timpul sarcinii asupra fătului. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Viitoarea mămică Andreea Marinescu, vacanţă pe trotinetă în Munchen
Despre o posibila relaţie între Rona Hartner si Emil Constantinescu
PROGRAM TELE' M BOTOŞANI LUNI 1 Iunie
Horoscop
Medalie de aur: plăcinte/clătite cu brânză şi cremă de smântână
Aventura amoroasă a moşului
Actualul şef al Culturii nu se lasă descurajat că va fi schimbat din funcţie
Liberalii critică Guvernul că a lăsat de izbelişte investiţiile
Nouă conducere peremistă la municipiul Botoşani
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Poliţiştii botoşăneni au executat noi controale în miez de noapte
Comentariul comentariilor LXXXVII
(Ioan Rotundu)
Cum se va vota la europarlamentare
Ioan Rotundu
Numărul şomerilor creşte alarmant
Astăzi va fi instalată la DSP noua echipă de conducere
Marş împotriva violenţei faţă de copii
Programul zilelor Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani, 1 - 6 iunie 2009
Minciunile şi neadevărurile politicienilor
Traian Băsescu, Theodor Stolojan, Emil Boc, Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga, C.P.Tăriceanu, Mugur Isărescu şi alţiiCu privire la elementele şi fenomenele de criz㠖 înainte de criza mondială
Au legalizat mita şi prostituţia electorală
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!