Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17700
De la 07 Ianuarie 2003
122877767

Unde-i Daciada de altădată?

  • 31 July 2006, 23:00

Duminică, la Ripiceni, s-a voit a se desfăşura o întrecere sportivă între comune vecine, aşa cum pe vremea lui Ceauşescu se organizau acţiunile Daciadei. În calitate de gazdă, primarul Ripicenilor, Ioan Burciu, s-a străduit să-şi primească oaspeţii în condiţii cât mai plăcute. De la Direcţia Judeţeană de Sport Botoşani, în calitate de coordonator, inspectorul de specialitate Ana Ţepeş s-a dorit a fi la înălţime, adică pe măsura grandorii evenimentului. Numai că totul a ieşit pe dos.
Primarii vecini au avut alte priorităţi
Invitate să participe la întrecerea sportivă de la Ripiceni au fost comunele vecine, respectiv Dobârceni, Manoleasa, Avrămeni, Ştefăneşti, Mitoc şi Mihălăşeni. Dacă de la Mitoc şi Avrămeni n-a participat nimeni, nici măcar ca simplu act de prezenţă, cei de la Manoleasa şi Dobârceni au fost însoţiţi de către profesorul de sport. De la Ştefăneşti s-a prezentat o solidă echipă de fotbal, fără vreun însoţitor. Nici unul dintre primarii comunelor invitate n-a considerat de datoria sa să-şi susţină concurenţii în întrecerea sportivă la care au fost invitaţi. Rusu, primarul de Ştefăneşti, este prea mândru să-şi fi călcat pe inimă pentru a-l vizita pe Burciu, în fieful său. Cel de la Manoleasa, Ioan Vatamaniuc, îndrăgostit până peste poate de mândrele satului, n-a sărit pârleazul şi în curtea vecinului de la Ripiceni. La Dobârceni, Chiteală este o primăriţă mai tot timpul bolnavă. Sau poate că n-a venit, fiind în pregătirile unui eveniment similar pentru duminica ce vine. Iar primarul de Mitoc, Capotă, ca gălăţean, nu se simte atras de distracţiile botoşănenilor.
Cântec fără joc, dar cu voie proastă
Noi am ajuns la Ripiceni în jurul orelor 11.30. Ne aşteptam ca la intrarea în localitate să întâlnim multă foială, tineret pe străzi, vârstnici îmbrăcaţi de sărbătoare mergând şiruri, şiruri la locul întrecerii. Nimic din toate acestea. Ripicenii arătau ca într-o zi de lucru. Adică pustiu, de credeai că toată suflarea-i la câmp, la recoltatul grâului. Cam dezamăgiţi de lipsa antrenului, ne-am dus puşcă la stadion. Aflat la margine de sat, stadionul, prin exterior nu indica prin nimic că ar fi luat cu asalt de sportivii a şapte comune. Doar câteva maşini personale, cam obosite, şi trei maşini ale Poliţiei rutiere. Am intrat pe poarta larg deschisă, căutând din privire verva care caracterizează o întrecere sportivă de anvergură. Lume puţină, extrem de puţină, aşezată pe stinghii în jurul careului pozafotbalistic.
Jucau fotbal echipele din Ripiceni şi Brăteni. Cei câţiva spectatori, mai mult adormiţi decât cuprinşi de patima jocului, nici măcar să-l huiduiască pe arbitru, cum se obişnuieşte la un joc de fotbal, nu s-au dovedit a fi în stare. La o margine a terenului de fotbal, un profesor de sport încerca să pregătească startul la cros. Nu prea avea concurenţi, dar s-a descurcat. Pe cei mai pirpirii i-a declarat concurenţi de grădiniţă, după care, în ordinea voiniciei lor i-a împărţit în clasele I – II şi III – IV. La sosire, un alt personaj, cred că tot profesor de sport, asigura asistenţa tehnică inspectorului de specialitate Ana Ţepes, de la DJS Botoşani. Ţinea în mână nişte cartoane, precum cărţile de joc, pe care le-a împărţit alergătorilor în ordinea sosirii. Numai că nu în ordine erau şi cartoanele. Aşa s-a ajuns la situaţia ca fetiţa câştigătoare să primească un cartonaş ce indica cifra trei. N-a zis nimic biata fată, să nu-l supere pe domn’ profesor. Sub coroana unui copac pricăjit s-a desfăşurat concursul de şah. Patru concurenţi, nu mai mult. Nu ne-au mai interesat câştigătorii, căci îşi împărţiseră locul pe podium înainte de a juca. Lângă copac, sub soarele fierbinte de acum, odihnea masa de tenis. N-avea concurenţi, aşa că, doi copilaşi, poate de clasa I-îi, trăgeau de plasă. I-a văzut primarul:
- Tu-vă vangheua voastră, n-aveţi altă treabă?!
Au zbughit cei doi ca din puşcă, lăsând masa la dispoziţia concurenţilor, care nu mai apăreau. În schimb, auzindu-l pe primar înjurând, şase vajnici poliţişti rutieri i s-au alăturat, privind fioros şi important la cei din jur. Nu-i băga nimeni în seamă şi nici nu prea era cine.
Nici un ghişăft
Încă de la intrarea pe poarta stadionului, poate dintr-o veche obişnuinţă, am evaluat numărul celor prezenţi. Cu tot cu concurenţi, şi larg la inimă fiind, cred că erau în jurul a 150 de persoane. Cu tot cu comercianţi. Şi pentru că veni vorba de comercianţi, aproape că le-am plâns de milă. O masă cu câteva sucuri şi sticle de bere, caldă de acum, era amplasată chiar la intrare. Patronul, o doamnă cam malacă şi cu multă adunătură pe sub unghii, privea a pagubă. Nu vându-se nici de 500 mii lei. Mai încolo, sub gardul de beton, un tânăr şmecheraş îşi admira micii puşi pe grătar. Copţi fără a pozafi consumaţi imediat, micii deveniseră iască. Venea câte unul curios, privea şi pleca. Am plecat noi, şi tot n-a avut nimeni curajul să-i mănânce micii. Însă trăsnaia cea mare aveam s-o descoperim ceva mai târziu. Sub un alt copăcel, un comerciant vindea berea din frigider, deşi pe acolo nu era nici urmă de priză. În schimb, te invita insistent să bei o bere de la frigider. Au fost câţiva care i-au căzut în capcană. Dintr-o măgăoaie răguşită se auzeau vocile maneliştilor. Vai de capul lor comercianţi! Garda financiară le-a lipsit, ca să le fie ziua de neuitat!
Daciada de altădată
Întrecerea sportivă de la Ripiceni s-a înscris într-o acţiune mai amplă, de talie judeţeană. Cel puţin aşa a susţinut inspectorul de la Direcţia Judeţeană de Sport Botoşani, Ana Ţepeş. Nimic nou sub soare. Astfel de întreceri sportive intercomunale a început să le organizeze Dinu Listar, agentul şef de poliţie de la Hlipiceni, cu vreo zece ani în urmă. Numai că la Listar treburile decurgeau altfel. Sătenii se adunau ciopor, berea curgea valuri, micii se consumau cu miile de bucăţi, iar oaia făcută la proţap era nelipsită. Muzica era din cea lăutărească, iar lumea dansa, bea şi mânca. Nu ştiu cărui politician, ce i-au fost dragi Daciadele lui Ceauşescu, i-a venit ideea de a extinde sărbătoarea de la Hlipiceni şi prin celelalte comune din judeţ. Ideea nu este rea. Oferă tineretului rural o preocupare educativă. Dar ce te faci când administraţia publică locală acceptă astfel de întâlniri cu multă lehamite, ele neaducându-le nici un profit: financiar sau politic. Îmi aduc aminte că prin anii 1965 astfel de întâlniri se organizau sub denumirea generică de Sărbătorile pădurii. Şcolarii se întreceau în cântec, dans, recitări de poezii. Cei mai răsăriţi, flăcăii satului, în călărie, fotbal, volei. Lumea se aduna de bună voie şi se distra de minune. Apoi, au venit culturnicii şi au împărţit sărbătoarea în Cântarea României şi Daciada. Voia bună însă n-a dispărut. Dar ce-am putut vedea duminică la Ripiceni, m-a îngândurat. Ce se întâmplă cu noi? Ne-am înstrăinat aşa mult de tradiţii, că nu mai avem nici chef de viaţă. Ce-au făcut politicienii din noi? Duminică, la Dobârceni, sunt aşteptaţi la întrecere cei din comunele Dângeni, Hăneşti, Ripiceni, Ştefăneşti şi Durneşti. Am să fiu din nou prezent. Poate găsesc un răspuns la întrebările mele. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariu la comentarii (CXXIV)
Ieftinul scump şi scumpul ieftin
Legenda viţei de vie
S-a amânat introducerea evidenţei electronice a salariaţilor
Părinţii preferă rechizitele de calitate
Muzeul Judeţean pregăteşte un simpozion
Numărul profesorilor necalificaţi a scăzut
DSV mai are nevoie de oameni
Profesorii de legislaţie rutieră vor fi monitorizaţi
Sânge de la Văculeşti
Dosar penal pentru un transport de produse agricole
Sucevean ce s-a ales cu dosar penal la Botoşani
Peşti morţi pe râul Başeu
Comisarii CJM au pus ochii pe rumeguş
Gospodărie incendiată de propriul fiu
Două contestaţii în urma preselecţiei la „Cornul şi Laptele”
Liberalii vor sprijini propunerile CJ pentru Guvern
Periplul consilierilor judeţeni traseişti a luat sfârşit
CJ joacă ultima carte pentru clădirea CGP
Parcurile de joacă vor fi mai primitoare
O nouă piedică pentru amatorii de curse nocturne
Finanţări nerambursabile pentru microîntreprinderi şi firme nou-înfiinţate
PIN - Morar nu reacţionează
Românii din Timoc sunt atacaţi de securitatea sârbă
Liberalii continuă să îl acuze pe Traian Băsescu de încălcarea legilor
De unde vin procentele la Becali, Vadim şi Alianţă
Vasile Blaga are coşmaruri în stare de veghe
Stimulente financiare pentru inspectorii OPC
PD consideră că Victor Ponta este un nou Iorgovan al PSD
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog