Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21979
De la 07 Ianuarie 2003
122907628

Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ comemorat de mărunţii BOR

  • 9 August 2010, 23:00

Miercuri seară, săptămâna trecută, fiind ziua de 4 august, am ascultat pe Radio Trinitas că la Crăiniceni – Horodiştea se face slujbă de vecernie întru comemorarea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, născut în această localitate la 23 iulie 1913. Mai exact, se preciza în ştirea difuza, slujba de vecernie se va desfăşura la biserica din vecinătatea casei memoriale a Sfântului.
Cum nu cu puţin timp în urmă am realizat pentru Tv SOMAX Botoşani, în cadrul emisiunii Lumea lu’Rotundu reportajul intitulat „Biserica interzisă”, prin care atrăgeam atenţia feţelor bisericeşti din conducerea Protopopiatului Darabani şi Mitropolia Iaşi că nu se cade ca în vecinătatea casei Sfântului să stea o biserică ridicată în memoria acestuia cu lacăt pe uşă, mă gândeam că cei care s-au opus cu înverşunare nesfinţirii acestui lăcaş de credinţă au revenit la sentimente cu adevărat creştine şi s-au hotărât să accepte biserica în circuitul credinţei.
Aşa crezând, a doua zi, am plecat rapid spre Crăiniceni pentru a consemna evenimentul şi a lăuda feţele bisericeşti pentru respectul arătat faţă de personalitatea Sfântului, mai ales că la 5 august s-au comemorat 50 de ani de la trecerea sa la Domnul, într-o peşteră din ţinutul pustiului Hozeva Ierusalimului. Bucuria de a crede că bisericuţa ridicată de localnicii din Crăiniceni în memoria Sfântului a fost recunoscută de BOR s-a transformat într-o mare dezamăgire.
În curtea casei memoriale a Sfântului s-au adunat vreo opt preoţi din împrejurimi, care au ţinut o slujbă de comemorare. Iată şi lista lor: Vasile Şuşu, preot paroh Crăiniceni, Dinu Ionuţ - Cuza-Vodă, Paul Andrei Velniceanu de la Parohia Gârbeni, Sergiu Gavriliu de la Baranca, Adrian Spinonu de la Alba – Hudeşti, Claudiu Chebac din cadrul Protopopiatului Saveni, Virgil Buhăianu – Bajura, Andrei Iulian de la parohia Başeu - Hudeşti.
Cu toate că bisericuţa se află la nici zece metri de Casa Memorială, preoţii au oficiat slujba în curtea casei şi nu în biserică. Semn că duşmănia dintre Biserică şi localnici nu s-a stins.
Întrucât s-au comemorat 50 de ani de la adormirea Sfântului, era de aşteptat ca la oficiere să participe, dacă nu Patriarhul Daniel, măcar mitropolitul Moldovei. Nu numai că nici unul dintre cei doi n-au participat, dar n-a participat nici părintele Constantin Pânzaru, protopopul de Darabani, sub autoritatea căruia se află biserica din Crăiniceni – Horodiştea.
Părintele protopop a preferat să-l comemoreze pe Sfânt la Seminarul din Dorohoi, care poartă numele Sfântului. Oare nu era mai în spiritul jertfei Sfântului ca elevii seminarului să fi fost aduşi la casa memorială şi, în zona de verdeaţă pozaa luncii Prutului, locuri pe unde a copilărit Sfântul, să fi răsunat cântări bisericeşti? Eu cred că da.
Tot timpul cât a durat slujba şi după încheierea ei mulţi dintre puţinii enoriaşi prezenţi, în special călugării, călugăriţele şi străinii de localitate au intrat în bisericuţă şi s-au închinat la icoane. Pentru aceştia a fost mai puternică credinţa din suflet decât duşmănia preoţilor care văd în această bisericuţă un locaş ortodox de rit vechi. Numai că duşmănia preoţilor nu este justificată. Şi Sfântul a fost credincios ortodox în stil vechi.
Nici prezenţa la slujbă n-a fost numeroasă, sătenii nefiind atraşi de vreun nume bisericesc sonor, ca să se înghesuie. Doar câteva zeci de săteni, câţiva călugări şi călugăriţe şi ceva pelerini au participat la slujbă. Nişte creştini ai locului au împărţit la sfârşitul slujbei, puţinilor participanţi, sarmale, pâine şi suc. Preoţii s-au retras la o casă de localnic, pentru a-l prăznui pe Sfânt departe de ochii credincioşilor. În schimb, călugării şi călugăriţele veniţi din ţară n-au fost invitaţi la masă de nimeni. Nici cu sarmale n-au fost serviţi. Aveam să-i ajung din urmă între Păltiniş şi Darabani, la o pădurice, unde mâncau de pe ştergare aşezate pe botul maşinii. Dovadă că organizarea a fost extrem de proastă iar preotul paroh din Crăiniceni, Vasile Şuşu, nu s-a dovedit a fi o gazdă bună şi nici politicoasă cu străinii.
N-am văzut picior de politician. Parlamentarii, aleşii de la judeţ, aleşii locali ai comunei Păltiniş de care aparţine satul Crăiniceni nu s-au înghesuit la slujbă pentru a fi văzuţi. N-au avut motivaţie politică, alegerile urmând a fi peste doi ani. A lipsit şi primarul comunei, Costel Romanescu, n-a participat. Mi-a declarat că a fost „învoit” de finul său, preotul Şuşu. Cică au avut treburi mai importante, care nu sufereau amânare.
Tot de la primarul Romanescu am aflat că nici la 23 iulie, când s-a marcat naşterea Sfântului, deşi la Crăiniceni s-au adus Sfinte Moaşte (degetul mic al Sfântului dăruit de Biserica Creştină din Ierusalim Mănăstirii Neamţ, deget care se păstrează într-o raclă la Mănăstirea unde sfântul a fost călugărit) n-a fost prezent nici un politician, nici o oficialitate de la judeţ.
Se vor înghesui în 23 iulie şi 5 august 2012, când sunt programate de drept alegeri locale şi parlamentare.
Am plecat de la Crăiniceni cu amărăciune în suflet. Cu amărăciunea că nici înaltele feţe bisericeşti nu ne mai respectă sfinţii, aşa că ce pretenţii să mai avem de la creştinii de rând.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Clanul Albu a încălecat Prefectura Botoşani şi i-a pus căpăstru
Colţoasa
Diaree de la Pensiunea Andreea
Românul şi mormanul de schelete electrocasnice
Poartă maramureşeană acasă la Eminescu
Florin Busuioc, declarat prezentatorul meteo al anului
Ciocoii culturali de la Memorialul Ipoteşti
A fost lansat oficial proiectul festivalului muzical „Hora de la Flămânzi”
Casă incendiată de un trăsnet
T ânărul înecat în Siret găsit după mai bine de 24 de ore de căutări
Victima unui accident rutier la Coţuşca
Festivalul Verii sabotat de PNL-işti
Căutând printre dărâmături
Se caută secretar la primăriile din 11 comune din judeţ
Amenzile Termicii între realitate şi zvonuri
Zeci de şcoli din judeţ îşi vor pune lacăt pe poartă
Bolnavi condamnaţi la moarte
Profesorii de la Colegiul Economic Botoşani încă mai sunt anchetaţi
Aglomeraţie mare la examenul de licenţă de la Spiru Haret Botoşani
Bancul zilei: Infidelitate acceptată
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog