Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Mondene
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16781
De la 07 Ianuarie 2003
122876848

Botosani: Argeş Epure, un artist de poveste

  • 9 May 2014, 23:00

O poveste despre talent şi condiţia artistului are şi Argeş Epure, unul dintre foştii „liceeni” care se întorc acum victorioşi la strigarea catalogului după 55 de ani de la absolvire. Sculptor desăvârşit, pictor apreciat, profesor universitar şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici, botoşăneanul Argeş Epure revine mereu cu drag aici, unde paşii săi au fost îndrumaţi spre împlinirea talentului şi înmulţirea talanţilor.
„De mic copil am fost interesat de lut, făceam tot felul de figurine, ciopleam bostani şi pentru că făceam şi din lut mă solicitau pentru perioada de secetă în 1947. Aveam doar şase ani, cum era cu Paparudele , cu Caloianu. Apoi intrând la Laurian, am avut o oportunitate de a activa la Casa Pionierilor”, a rememorat sculptorul botoşănean.
Statuia din ghips dentar
Încă de pe atunci era deosebit de apreciat, lucrările sale, chiar dacă în ton cu fostul regim, erau evaluate la superlativ. „Cum era pe atunci, la două cercuri de pictură şi sculptură. M-am dus la amândouă. Şi am realizat atunci portretul lui Lenin şi o statuetă în mărime naturală a unui pionier care saluta şi pentru că nu era ghips cu ce să o torn, directorul care era atunci mi-a adus ghips dentar.
Au vopsit-o atunci, au dat-o cu lac alb, apoi luni de zile a rezistat în faţa Casei pionierilor. După liceu am dat la institutul Nicolae Grigorescu, am intrat primul la sculptură. Am fost mai mulţi, dar am terminat doar patru. Apoi au urmat numeroase expoziţii, devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici. Atunci nu intrai aşa…bătând din palme. Trebuia să ai cinci-şase participări la expoziţii, dar din acelea de mare rang…”, a spus Argeş Epure, care mulţi ani a fost şi profesor universitar la institutul „Nicolae Grigorescu”.
„Cântecul nădejdii”
De numele său se leagă cele două statui de la intrarea în tabăra de sculptură de la Măgura, lucrarea fiind intitulată atunci „Cântecul nădejdii”, dar şi multe achiziţii particulare. Sute de români au solicitat de-a lungul anilor realizarea unor lucrări după propriile idei. „La Mănăstirea Ciolanu, tabăra de la Măgura, am realizat prin anii 70 două statui.
O mutră de dac de vreo cinci metri şi jumătate şi o maternă. Iniţial trebuia să fie o completare la umărul său, dar dacă piatra s-a spart am lucrat din nou o statuie” a povestit artistul. Şi la Mănăstirea Sâmbăta , biserica de sus, care a fost gândită de comunişti ca muzeu, botoşăneanul a realizat cele patru candelabre.
„Voiau să fie ca un muzeu şi au vrut să facă şi altar, dar să închidă cu un zid şi dacă vremea ar fi permis să dărâme să devină biserica. Dar nu a mai fost nevoie că a căzut regimul” a rememorat artistul. Sculptorul Argeş Epure are însă o tristeţe amară care pe ultimii ani şi-a pus amprenta brutal şi nedrept. În atelierele artiştilor din Piaţa Amzei din Bucureşti s-a tăiat căldura în urmă cu câţiva ani.
Chiar şi aşa aceştia au continuat să creeze, printre ei şi botoşăneanul nostru. În timp însă s-a îmbolnăvit foarte grav, fiind nevoit să restrângă activitatea pentru că o recidivă a bolii, cu care s-a pricopsit în condiţiile inumane în care şi-a desfăşurat activitatea, ar fi fatală.
„Laurianul ne-a pregătit pentru viaţă”
Şi inginerul agronom pensionar, Mihai Bunea, a recunoscut că Laurianul i-a pregătit înainte de toate să fie oameni. „Laurianul ne-a pregătit pentru viaţă. Ne-a învăţat să fim oameni demni, sârguincioşi, harnici, ne-a învăţat să respectăm şi să fim respectaţi. Când am terminat liceul ştiam exact ce am de făcut în viaţă”, a spus acesta. Printre cei care au avut onoare să facă parte din promoţia cu numărul 100 a fost şi cunoscutul jurnalist botoşănean Eugen Hruşcă.
La finalul cursului festiv, cei prezenţi au aplaudat arborarea steagului liceului, vechi din secolul al XIX-lea, care va rămâne ridicat până luni, tocmai pentru a marca evenimentul menţionat. „Laurianul acum este o îmbinare între tradiţie şi modernitate şi asta se vede în primul rând în cele două clădiri. Una este monumentul istoric unde aţi învăţat dumneavoastră şi una este clădirea nouă, unde învăţăm din 2008. Tot o tradiţie este şi arborarea steagului liceului, vechi din secolul al XIX-lea.
Îl arborăm doar la zile de sărbătoare, la deschiderea şi închiderea anului şcolar şi la Zilele liceului şi la reîntâlnirea promoţiilor anterioare”, a spus celor prezenţi Onofrei, directorul adjunct al unităţii de învăţământ în discuţie. Steagul Liceului Laurian, a fost brodat cu fir de aur, dar din păcate deceniile care s-au scurs şi-au pus amprenta şi refacerea sa este destul de costisitoare, dar şi aproape imposibil de realizat. Sărbătoarea s-a încheiat cu o masă festivă la „Mioriţa”, unde au fost cazaţi oaspeţii. (Liana Anuţei)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

oroscopul zilei
Bancul zilei: Inteligenţă de poliţist
Traian Basescu a decorat mai multe personalitati, printre care Horia Roman Patapievici si Gabriel Liiceanu
Ponta neaga ca i-ar fi cerut lui Basescu sa ii fie nas
Dan Turturica sustine ca Titus Corlatean i-a spus Victoriei Nuland in avionul Vilnius - Bucuresti ca Basescu va candida iar la presedintie
Mandria de a fi roman
Victor Ponta: Ministrul Sova va semna maine ordinul de incepere pentru autostrada Turda - Sebes
Antifascistii nostri
Restructurarea creditelor, mai degraba program electoral. Suntem rezervati la comentarii
Tarifele politelor RCA si pentru locuinte ar putea sa creasca in perioada urmatoare - Negritoiu, ASF
Consiliul Judeţean Botoşani a sărbătorit Ziua Europei
Botosami: Promoţia de aur a Liceul Laurian, la ceas aniversar
Victimă a unui accident rutier, descarcerată de pompieri
PDL Botoşani .COMUNICAT DE PRESĂ
Anunţ vânzare casă Dorohoi
„Vom face teledon pentru fondurile necesare reabilitării casei în care a copilărit George Enescu”
Mihai Răzvan Ungureanu, primit cu simpatie la Botoşani
„Îl aştept pe Ponta în turul doi să îl bat”
PNL Boroşani PSD își continuă campania de denigrare zilnică a Partidului Național Liberal (P)
iar atacurile repetate la adresa liberalilor ne arată că suntem văzuți de către PSD ca principalul obstacol care mai stă în calea acaparării puterii totale de către social- democraţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog