Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25106
De la 07 Ianuarie 2003
122885173

Editorial

Botoşani: Şantajul băncilor la Legea dării în plată

  • Ioan Rotundu
  • 12 February 2016, 23:00

De o perioadă de timp asistăm la o ofensivă a băncilor comerciale asupra puterilor în stat pentru a le determina să nu fie adoptată Legea dării în plată. Iar Banca Naţională a României s-a situat pe poziţia de avocat al acestor bănci şi împotriva românilor care s-au împrumutat să aibă o casă a lor.
Dacă Mugur Isărescu iese din când în când strategic la tribuna de unde ţine conferinţe românilor şi ne explică savant cât de păguboasă ar fi adoptarea acestei legi pentru noi, românii de rând, şi cât de mult am avea de suferit pentru că băncile vor înăspri condiţiile de creditare, mai nou lui i s-au alăturat şi cei de la Comisia Europeană. „Marii economişti” din cadrul Comisiei Europene au dat o directivă specială pentru România ca să ne aliniem politica socială la nivelul celei din Franţa, Anglia, Germania etc. Aceiaşi „savanţi europeni” şi-au exprimat îngrijorarea că dacă Legea dării în plată va fi adoptată, economia românească va avea drastic de suferit pentru că băncile nu vor mai credita afacerile.
Este un concert al celor puternici asupra celui slab. De fapt se urmăreşte ca băncile să prospere cât mai mult în România pentru că ele sunt preponderent străine şi nu autohtone. Avem bănci germane, franceze, greceşti, austriece care scot profit uriaş pe seama românilor, persoane juridice sau fizice. Pe bancherii străini şi afacerile lor îi păzesc cei de la Comisia Europeană şi nu că n-ar avea somn pentru că băncile se vor supăra şi nu-i vor mai credita pe români dacă le sunt limitate prin lege abuzurile pe care le practică în momentul de faţă.
N-a ieşit public să ne plângă de milă Isărescu când cei de la Protecţia Consumatorului au constatat că băncile au introdus în contractul de creditare clauze abuzive şi care duc la jecmănirea fără milă a celor care s-au împrumutat pentru cumpărare de bunuri sau credit ipotecar pentru o casă. Nici de la Comisia Europeană nu s-a dat o directivă prin care să oblige băncile străine din România să respecte legislaţia europeană aşa cum o fac în Franţa, Italia, Germania, Anglia etc.
Dar când câţiva români s-au deşteptat şi au decis să pună capăt abuzurilor băncilor printr-o lege care să-i apere şi pe clienţi nu numai pe bancheri, ţipă Isărescu, ţipă CE, ne şantajează băncile că nu vor mai acorda credite.
Este un joc al puterii şi al sfidării intereselor economice ale unei naţiuni. Am convingerea că dacă Legea dării în plată va fi adoptată, scandalul ce-l fac acum băncile se va stinge treptat şi se vor îmblânzi asupra condiţiilor de creditare pentru că altfel vor sta cu banii în cont. Şantajul pe care-l practică acum asupra Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţie, cu complicitatea Băncii Naţionale a României, i este de fapt un act de intimidare pentru a-şi păstra privilegiile actuale care le aduc profituri substanţiale. Când aceste privilegii vor fi diminuate, mai corect echilibrate cu drepturile şi obligaţiile clienţilor, activitatea de creditare va intra în normal.
Să mai punctăm faptul că în spatele ţipetelor băncilor mai stă o afacere murdară şi înrobitoare pentru români. Majoritatea băncilor au vândut creditele restante firmelor de recuperări care prin executări silite scot de până la zece ori preţul plătit pentru cumpărarea datoriei. Aceste firme de recuperări execută fără milă orice posibilitate de venit are debitorul: casa ipotecată, salariul, economiile la bancă dacă le mai are, pensia şi orice altă garanţie imobiliară sau mobiliară.
Nu l-am auzit pe Isărescu să iasă public şi să-şi exprime compasiunea pentru rudele celor care s-au sinucis că n-au mai avut de unde plăti ratele iar recuperatorii l-au lăsat pe drumuri. Nici când băncile dădeau credite în franci elveţieni n-a ieşit Isărescu să le spună românilor că a lua credite în această valută înseamnă mari riscuri în viitor. Isărescu a tăcut complice cu băncile creditoare iar acum o face pe avocatul lor.
În Franţa, de exemplu, nicio bancă nu-ţi acordă credit decât numai după ce-ţi verifică veniturile lunare, dă deoparte suma coşului minim de trai, cota parte pentru concediul anual, o rezervă financiară de familie şi abia după ce stabileşte care este surplusul peste aceste cheltuieli garantate prin lege îţi spune ce credit poţi angaja şi care va fi rata lunară. În Anglia banca te execută silit numai dacă nu are altă cale de recuperare. Dar dacă lucrezi şi nu mai poţi plăti rata stabilită iniţial, îţi reeşalonează creditul cu o rată mai mică dar nu te execută silit pentru că nu acesta este interesul ei.
La noi banca te cheamă cu buletinul să-ţi dea bani, după care află că nu mai ai de unde plăti. Iar Isărescu n-a luat măsuri ca băncile să aibă responsabilitatea lor în condiţiile în care s-au arătat galantoane în a da banii.
Repet, trăim perioada când băncile şantajează puterile în stat iar puterile par a se lăsa intimidate. Dacă mâine Legea dării în plată va fi adoptată, băncile vor accepta noua situaţie şi se vor conforma fără a mai ameninţa cu înăsprirea condiţiilor de creditare cum fac în momentul de faţă. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Reşţeta zilei: Rulouri din somotei cu sparanghel si bacon
Bancul zilei: Poliţistul şef pus la punct de subalterni
Horoscopul zilei de 13.02.2016
Madalin Voicu: L-ati vazut pe vreunul sa joace hora?
Toata lumea e suparata. Sunt agatat fara nicio vina. Sper ca se va face ordine, se va pune in practica osatura justitiei
Deficitul contului curent a crescut de peste 2.5 ori anul trecut, ajungand la 1,75 miliarde de euro
Ministerul Economiei pregateste un fond de investitii pentru romanii care lucreaza in strainatate
Un functionar spaniol a lipsit de la munca 6 ani, fara ca cineva sa observe
A sosit momentul sa ne luam ramas bun de la robotul Philae
318 fosti deputati si 130 de senatori au depus cereri pentru pensii speciale. "
E o reparatie. Am fosti platiti ca gunoierii"
DNA propune ca eliberarea conditionata sa fie posibila doar dupa recuperarea prejudicului
Cum a reusit proiectul "Soare la Miclesti" sa furnizeze apa calda tuturor institutiilor publice din comuna
Romania, a doua cea mai mare rata de crestere economica din UE, dupa Slovacia.
Zona Euro a crescut cu 0,3% in trimestrul IV
Ministrul energiei sustine ideea lui Costin Borc
de a taia banii pentru prezenta in adunarile generale ale actionarilor din companiile de stat
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 12.02.2016
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog