Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24808
De la 07 Ianuarie 2003
122910457

Botoşani: Escrocherie cu notari, avocaţi şi contre judecătoreşti

  • 12 July 2013, 23:00

Elena Chiriac este încă o botoşăneancă jefuită de proprietate cu acte în regulă, încheiate la notariatul soţilor Agache. Ea şi-a oferit propria locuinţă contra unei suprafeţe de teren, deţinută de familia Costiniuc, fără ca deţinătorul terenului să posede vreodată acte legale care să-i ateste dreptul de proprietate şi, deci, posibilitatea legală de vânzare sau schimb. În fapt, avem de-a face cu escrocherie de zile mari, la care şi-au adus aportul din plin notari, avocaţi şi judecători.
Totul începe prin anul 2000, în biroul notarului public Cornelia Agache. Prin contractul autentificat sub nr. 2176/27 aprilie 2000, soţii Ecaterina şi Traian Costiniuc vând fiilor lor Alexandru şi Florin-Daniel casa cu anexe şi suprafaţa de 962 mp. teren, toate situate în Botoşani, str. A.T. Laurean nr. 1.
Deşi părinţii n-aveau titlu de proprietate pentru terenul vândut fiilor, avocatul legalizează contractul. Este prima oficializare a proprietăţii asupra unui teren pentru care nu existau acte legale de posesie. În 30 mai 2002, sub nr. 3189, acelaşi notar Cornelia Agache autentifică un contract de vânzare-cumpărare prin care soţii Costiniuc, în calitate de uzufructuari de această dată, şi fiul lor Florin-Daniel ca proprietar fac un schimb cu Elena Chiriac.
Familia Costiniuc dau lui Chiriac 500 mp teren iar aceasta le oferă în schimb locuinţa sa din căminul fostei societăţi „ALCOOR” din Cătămărăşti Deal. După ce schimbul a fost autentificat, Florin-Daniel Costiniuc s-a mutat în noua locuinţă. Numai Chiriac n-a putut intra în posesia terenului, în urma acestui schimb declanşându-se un adevărat calvar. Şi iarăşi trebuie să intrăm în biroul notarului Cornelia Agache. Sub nr. 1962 din 23 aprilie 2004 notarul Agache autentifică contractul de partaj voluntar dintre părinţii Costiniuc şi fii lor Alexandru şi Florin-Daniel.
Se împarte casa şi terenul. Inclusiv terenul ce-i fusese oferit la schimb lui Elena Chiriac. Totodată familia Costiniuc anulează contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2176/2000. Prin anularea acestui contract, dispare şi proprietarul de drept din contractul de schimb cu Elena Chiriac. Afacerea, bine pusă la punct legislativ, nu este decât o înşelătorie clasică, la modă prin sistemul juridic românesc.
Cert este că Elena Chiriac a descoperit înşelăciunea, ce-i drept cam târziu, şi s-a adresat instanţei de judecată. Totodată a depus şi o plângere penală împotriva notarului Cornelia Agache, ca participantă la înşelătorie. Mai cere şi constatarea nulităţii contractului de schimb, de vreme ce Florin Costiniuc se mutase în locuinţa din Cătămărăşti Deal fără ca ea să fi intrat în posesia terenului. Prima lovitură, fraierita Elena Chiriac o primeşte de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Prin Rezoluţia 9.12.2004, procurorul Gheorghe Sofian constată că notarul Cornelia Agache n-a comis nici o infracţiune în autentificarea celor trei contracte de modificare patrimonială: vânzare sau schimb.
Cu o asemenea carte de vizită, notara Agache va mai fi implicată în unele reclamaţii, scoasă basma curată de aceiaşi procurori. Aşa stând lucrurile, n-avem nimic a-i reproşa acestei notare. Poate doar păcălita Chiriac. După această primă lovitură, Chiriac o primeşte şi pe a doua.
Prin Sentinţa civilă nr. 382/20 ianuarie 2005 Judecătoria Botoşani constată că legalizarea contractului de schimb între teren şi locuinţă este corectă şi nu sunt motive de constatare a nulităţii. Curioasă decizie juridică, de vreme ce femeia Chiriac a dat locuinţa, fără a primi la schimb terenul. În sentinţă sunt consemnate şi o serie de curiozităţi. „Prin interogatoriul civil luat pârâtului Costiniuc Traian, arată că a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 962 mp şi că nici până acum nu s-a emis acest ordin, că nu avea titlu de proprietate atunci când a vândut terenul fiilor săi şi că are cunoştinţă despre schimbul intervenit între părţi”. Cu alte cuvinte, judecătorul ia la cunoştinţă că schimbul s-a făcut pe o locuinţă cu un teren deţinut ilegal, sau fără acte de posesie. Dar iată cum îşi motivează judecătorul decizia de respingere a nulităţii contractului:
„Bunul oferit de pârâţi la schimb reclamantei este un bun determinabil constând în œ cotă indiviză din suprafaţa de 500 mp teren situat în Botoşani, str. Laurean nr. 1 Reclamanta invocă că acest bun nu există şi nu i-a fost predat însă pentru aceasta nu există posibilitatea unei predări efective, atâta vreme cât a primit la schimb o cotă parte ideală şi nu bunul în materialitatea lui”.
Curat-murdară judecată, ar fi spus unul dintre personajele lui Caragiale. Cum adică! Femeia a dat un apartament palpabil, locuibil dealtfel de Florin Costiniuc, pe un teren ideal, pe care-l va poseda la Paştii Cailor.
Chiriac ne-a mai relatat că în acest dosar a avut-o angajată pe avocata Harnagea. Iar aceasta, după ce i-a luat banii, nu i-a mai dat nici măcar bună ziua. Mai susţine Chiriac că ori de câte ori voia să angajeze un avocat, când se rostea numele de Costiniuc, nimeni nu voia s-o reprezinte. Iar ca judecata să fie deplină, fără putinţă de apel, numele femeii a fost stâlcit, din Chiriac în Chirica. Aşa că, în loc de apel, femeia s-a dus din nou în faţa judecătorilor. Pentru a i se recunoaşte numele corect şi dreptul de reclamant.
Prin Şedinţa Camerei de Consiliu din 11 mai 2005 acelaşi judecător care i-a respins nulitatea de schimb şi i-a greşit numele, cu sau fără intenţie, i-l corectează şi-i recunoaşte calitatea de reclamant din dosarul 9698/2004. Plângând şi cu actele în mână, Elena Chiriac a venit la redacţia noastră, ca ultimă speranţă în a obţine dreptatea. Numai că noi n-avem calitatea de a judeca. Cel mult putem scrie despre abuzurile petrecute şi lacunele din sistemul Justiţiei.
Femeia mai spune că, deşi a declarat apel la sentinţa prin care i s-a respins nulitatea contractului de schimb, de la arhivă nu i se permite să se uite în dosar şi nici citaţie de apel n-a primit.
Nici la Parchet, unde a depus contestaţie împotriva rezoluţiei procurorului de a o scoate de sub urmărire penală pe notara Cornelia Agache, nu este băgată în seamă. De fiecare dată i se arată uşa. Motiv pentru noi să-i dăm un reporter care s-o însoţească, spre a ne convinge de adevăr. Cât despre concluziile care se pot desprinde din această poveste adevărată de tip calvar, cred că e mai bine să dăm cuvântul cititorilor. (Ioan Rotundu)

N.R. – Articolul a fost publicat în cotidianul Jurnalul de dimineaţă din 6 iunie 2005. Chiriac a mai insistat la instanţele de judecată pentru a obţine dreptatea cuvenită, dar n-a reuşit. Soţii notari Agachi sunt bine sănătoşi şi lucrează în stilul lor cunoscut, înregistrând cîştiguri de invidiat. Judecătorul este Filofteia Hlihor.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Viol necondamnat de judecător
Gastronomie: Pofta ce-o poftea Gomboş
Ţugulanii
Inchizitorii
Lumea lu' Rotundu: Fântâna buclucaşă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog