Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17166
De la 07 Ianuarie 2003
122877233

Scandalul pe seama Laboratorului de analize ia proporţii

  • 14 January 2010, 23:00

Scandalul legat de externalizarea serviciilor oferite de Laboratorul de Analize din cadrul Spitalului Judeţean „Mavromati” este departe de a se fi încheiat. Preşedintele Consiliului Judeţean nici nu vrea să audă de clemenţă în ce priveşte şansa derulării contractului încheiat, iar prefectul Cristian Roman ameninţă cu adresă către Ministerul Sănătăţii în cazul în care s-a încălcat legea.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, a declarat ieri că a intrat în posesia copiei contractului de externalizare a serviciilor, iar după studierea acestuia şi-a pus mâinile în cap. În opinia sa, tot parteneriatul încheiat are doar un singur scop, împărţirea profitului între partenerii înţelegerii.
„Am solicitat printr-o adresă să ni se pună la dispoziţie contractul încheiat în ce priveşte externalizarea serviciilor de la laborator, dar cred că nici nu a ajuns cererea noastră că de la spital venise un document care are ataşat o copie a contractului aşa că sunt în măsură să mă pronunţ cu privire la ce s-a întâmplat. În finalul adresei ni se cere, citez: vă rugăm acordaţi încredere măcar jumătate de an derulării contractului anexat, ca o noutate în reforma sanitară locală”, a precizat preşedintele Mihai Ţâbuleac.

„Din asociere lipseşte investiţia”
Aceasta este părerea finală a preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani. În opinia sa, reprezentanţii Spitalului Judeţean au sfidat la maximum cetăţenii judeţului atunci când au pus la mijloc un bun aflat în proprietatea acestora. „În ceea ce mă priveşte nu pot să îmi permit să fac experienţe în ce priveşte aplicarea legii şi nici să mă joc cu destinele unor oameni. Niciodată nu aş fi elaborat un proiect de Hotărâre de Consiliu Judeţean, chiar dacă şi-ar fi propus Spitalul Judeţean să aplice procedura legală prin care să solicite aprobarea unei hotărâri de asociere investiţională, văzând că în această operaţiune există asocierea, dar lipseşte investiţia.
Pe de altă parte, în această asociere, un asociat intră cu soft şi consultanţă, celălalt intră cu spaţii pe care nu este proprietar. Spitalul în această asociere reprezintă proprietatea cetăţenilor acestui judeţ. Scopul acestei asocieri este unul singur, să împărţim profitul cam aşa: cel care vine cu inteligenţa 67 la sută, iar cel care vine cu dotarea, cu spaţiile, cu forţa de muncă 33 la sută”
, a precizat Mihai Ţâbuleac, fără a face vreo referire la situaţia actuală a pierderilor de miliarde de lei pe care le produce laboratorul.

Scenariul era cam aşa…
Pentru ca lucrurile să decurgă normal, fără scandal şi părţile să fie mulţumite tot scenariul trebuia rescris. Spitalul Judeţean trebuia să includă şi criterii de performanţă şi în primul rând să organizeze o licitaţie, unde cine oferea preţul mai bun să câştige. „Ca o concluzie, să zicem că totul era în regulă, din punctul de vedere al fundamentării unei asemenea operaţiuni şi am fi ajuns la emiterea avizului, o dată cu aceasta, Consiliul Judeţean ar fi trebuit să stabilească o chirie minimă, iar Spitalul Judeţean, adăugând şi nişte criterii de performanţă privind executarea acestui serviciu specific, de exemplu reducerea cu un anumit procent a costului serviciului de analiză d elaborator.
Ar fi trebuit să se organizeze atunci o licitaţie şi cine ar fi oferit un procent mai mare de reducere a serviciului, o sumă mai mare pentru chirie, ar fi trebuit să câştige licitaţia şi să se încheie contractului. Tot scenariul acesta ar fi fost valabil dacă ar fi fost vorba de o asociere investiţională reală şi asta ne-ar fi dat nouă posibilitatea să spunem da în ceea ce priveşte eliberarea avizului”
a concluzionat preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.

Prefectul va ştiinţa Ministerul Sănătăţii
Ieri, prefectul i-a primit pentru discuţie pe sindicaliştii de la nivelul Spitalului Judeţean „ Mavromati” şi pe şefii Laboratorului de Analize. Aceştia s-au plâns de încălcarea unor drepturi elementare şi au cerut să se facă lumină în acest caz. „Domnul prefect ne-a asigurat că va face şi dumnealui demersuri către ministerul Sănătăţii şi va cere un control apropo de semnarea contractului” a declarat liderul sindical, Lia Temciuc.
Prefectul Cristian Roman nu a făcut decât să asculte opiniile concluzionând: „În primul rând obligaţia mea este să îi primesc şi să îi ascult, am avut în decursul zilei de astăzi o întâlnire cu reprezentanţii sindicatului şi reprezentanţii conducerii laboratorului, am stabilit împreună câţiva paşi care vor fi de urmat, în primul rând corect este să iau un punct de vedere şi din partea conducerii spitalului, pentru că se pare că nu a existat un dialog real cu sindicaliştii, în al doilea rând o să încerc eu să îi aduc la masa discuţiilor până nu e prea târziu, iar dacă nu voi reuşi acest lucru, voi susţine dacă va fi cazul demersurile la Ministerul Sănătăţii, în cazul în care este încălcată legea pentru intrarea în legalitate”, a declarat prefectul judeţului Botoşani.
Consiliul Judeţean va ataca în instanţă contractul de asociere între Spitalul „Mavromati” şi firma Sanomed din comuna Cornu, judeţul Prahova. „Vom cere despăgubiri. Noi trebuie să veghem ca patrimoniul public al judeţului să fie folosit legal şi eficient, ori acest contract este încheiat cu nerespectarea legii achiziţiilor publice şi cu prejudicierea patrimoniului public”.

Dar cu pierderile de miliarde de lei cum rămâne?
Toată lumea cauză nod în papură acestei asocieri în privatizarea activităţii laboratorului, dar nimeni nu se interesează de pierderile înregistrate. De trei ani acest laborator produce Spitalului judeţean o gaură neagră anuală care se măsoare în miliarde de lei. Numai anul trecut, pe primele zece luni, pierderea se situează la 2.177.412,15 lei, adică peste două miliarde lei vechi.
Conform verificărilor făcute de auditul intern, prin auditoriul Cătălina Clim, în primele zece luni ale anului 2009 s-au înregistrat următoarele venituri: ambulatoriu 398.662,59 lei, venituri din analize spital 1.731.618,56 lei, venituri proprii suplimentare 42.989 lei şi venituri din analizele realizate la alte unităţi similare numai 4.142 lei. După cum se poate observa veniturile se bazează pe analizele din spital, cele din prestări servicii către terţe persoane lipsind aproape cu desăvârşire.
În schimb, în aceeaşi perioadă de timp s-au înregistrat cheltuieli de personal (salarii) 1.662.226,23 lei, cheltuieli pe bunuri şi servicii 393.633,46 lei şi cheltuieli indirecte 312.502,01 lei. Totodată şi o restanţă la plată către furnizori de reactivi chimici de 310.124,16 lei, laboratorul având creat un stoc excesiv.
În condiţiile asocierii propuse de managerul Cornel Enache aceste pierderi se elimină. Mai mult, spitalul ar urma să primească 33% din profitul realizat. La aceste aspecte nu se gândeşte nici una dintre părţile care se opun soluţiei oferită de manager.
Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, care are trista experienţă de a-şi fi falimentat propria societate, Vinalcool, ar trebui să raţioneze mult mai corect şi să constate că prin această asociere numai eliminarea pierderilor anuale este deja un câştig pentru spital.
Sunt voci care susţin că în spatele acestei asocieri se află nişte persoane profitoare. Aşa este, numai că tabăra profitorilor nu-i cea care se crede. În curând se va lămuri şi acest aspect. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Senatul României a mai îndepărtat un obstacol de pe Prut
Lucrătorii din Sănătate nu vor să fie disponibilizaţi
Huţuleac nu-i director plin, îi interimar, dar îi director
Biletele de tratament se obţin tot mai greu
Acceptă disponibilizarea, dar cu salarii compensatorii
A sosit, şi s-a epuizat, a doua tranşă de vaccinuri împotriva gripei porcine
Vaccinul poporului
Cum să plece? Au dat şpagă!
Fermierii pot sta liniştiţi, ministerul lucrează pentru ei!
Jandarmii îl sărbătoresc pe Eminescu
Şeful ATOP sare la gâtul preşedintelui CJ
Preşedintele ATOP Botoşani îi plânge pe poliţişti
Concursul Naţional de Artă Plastică ,,PORNI LUCEAFARUL…”
Dacă mi-ar sta în putinţă, i-aş strânge de gât!
Ioan Rotundu
Mazilirea lui Hrebenciuc
Horoscop
Jurnalistul la casa de nebuni
Concurează programul
Republica Moldova începe procesul de condamnare a comunismului
Actele normative cu disponibilizările, făcute de contabili, nu de experţi
se pregătesc protestele
Vaccinarea copiilor se va face doar cu acordul scris al părinţilor
Impozitul de 3% pe venit al microintreprinderilor a dispărut.
alte peste 300.000 de firme se pregătesc să-şi închidă porţile
Vasilache vă invită la un nou spectacol
10% dintre beneficiarii flămânzeni nu sunt interesaţi de ajutoarele PEAD
Problema parcărilor din Flămânzi, rezolvată elegant şi eficient
“Cazul” IPS Bartolomeu Anania încinge spiritele în taberele presei din România
PS Marc, alături de credincioşii români din Liege
Creşte încrederea în economia României
Cine este cu adevărat Marian Lupu ?
Ce facem cu sârma ghimpată de pe Prut?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog