Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6702
De la 07 Ianuarie 2003
122866769

Patimile penale ale deputatului Macaleţi

  • 15 April 2009, 23:00

La Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti se află înregistrat Dosarul penal nr. 438/P/2005, avându-i ca învinuiţi, printre alţii, pe fostul prefect de Botoşani şi actual deputat PSD Costică Macaleţi, Gheorghe Munteanu – fost secretar general al Prefecturii Botoşani până în decembrie 2004 şi Cornelia Pocreaţă – fost director general al Oficiului de Cadastru şi Geodezie a judeţului Botoşani, funcţie deţinută tot până în decembrie 2004.
Dosarul stă nesoluţionat pe motiv că fostul prefect Costică Macaleţi, deputat în legislatura 2004 – 2008 şi în prezent se bucură de imunitate parlamentară şi nu poate fi anchetat. Este curioasă această tergiversare a cercetărilor, de vreme ce imunitatea parlamentară a suferit modificări, adică s-a limitat la declaraţiile politice şi votul dat legilor adoptate. Pentru infracţiunile de abuz de funcţie şi acte de corupţie, cum este acuzat Macaleţi, imunitatea nu mai operează. Cu toate acestea, dosarul stă nesoluţionat de patru ani de zile, împliniţi în 13 aprilie 2009.
Iată şi care sunt faptele penale de care sunt acuzaţi cei trei, aşa cum le-a formulat împotriva lor Stela Brehuescu, din Botoşani, cea care a fost păgubită material prin abuzurile şi actele de corupţie de care sunt suspectaţi cei trei că le-ar fi comis.
Originea păcatelor
Stela Brehuescu, o pasionată crescătoare de vaci de rasă, a aflat din presă că fosta societate Indagro SA Botoşani scoate la licitaţie, în vederea arendării, mai multe suprafeţe de teren. La începutul anului 2002 Brehuescu depune documentaţia necesară la Administraţia Domeniului Statului (ADS), care administra terenul în cauză. Câştigă licitaţia şi la 23 martie 2002 semnează contractul de arendă nr. 72, dobândind astfel dreptul de a exploata 25 ha de păşune situate pe raza localităţii Zăiceşti, comuna Băluşeni. Prin contractul de arendă încheiat cu ADS Bucureşti, Brehuescu câştigase şi dreptul de preemţiune la concesionare, când contractul urma să expire. Conform acestei clauze, la data de 24 februarie 2004, ADS Bucureşti o anunţă pe Brehuescu să se prezinte pentru a semna contractul de concesionare.
Surpriza
Numai că, înainte de a ajunge la Bucureşti, Brehuescu este anunţată de către Niculina Maxim – reprezentanta ADS Botoşani, că nu poate obţine concesionarea celor 25 ha de păşune pentru că acestea au fost înstrăinate. La aşa o veste te apuca damblaua, mai ales când ştii că ai cheltuit multe zeci de milioane de lei, când ţi-ai vândut apartamentul, ai angajat credite de la bancă, ai cumpărat vaci de rasă din Elveţia şi ai pus pe picioare o fermă zootehnică, iar acum toată munca se duce de râpă.
Păcate vechi şi…
Consternată de vestea primită, Brehuescu porneşte pe firul evenimentelor, pentru a afla ce anume n-a funcţionat sau ce s-a întâmplat fără ca ea să fi fost informată în timp util.
Aşa a aflat că la 12 februarie 2004, prefectul Macaleţi, secretarul Munteanu şi directoarea Pocreaţă au semnat titlul de proprietate cu nr. 145589, prin care o anume cetăţeancă din Răchiţi, pe numele de Petronela Cecilia Mazilu primeşte în proprietate 40 ha teren situate în localitatea Zăiceşti, unde ea n-a avut niciodată teren în proprietate.
Stela Brehusescu consideră acest titlu de proprietate un fals grosolan al celor trei şi un grav caz de corupţie, argumentându-şi acuzaţia cu documente extrem de edificatoare, după cum urmează:
- pe titlu s-a precizat că reconstituirea dreptului de proprietate de către Comisia Judeţeană, în baza ordinului prefectului Macaleţi nr. 8/22.01.2002, s-a făcut pe temeiul prevederilor Legii 18/1991, Legii 169/1997 şi Legii 1/2000. Ori, prin acelaşi titlu nu se putea atribui aceleaşi persoane teren în baza unor legi cu regimuri juridice diferite şi fără să existe o documentaţie întocmită;
- la data când s-a eliberat titlul (12.02.2004), Petronela Cecilia Mazilu era decedată din 26.09.2002 şi la data decesului avea domiciliul în Bucureşti, B-ul Ion Mihalachi nr.164, sector I, ori pe titlu este trecută cu domiciliul în localitatea Răchiţi, total fals;
- reconstituirea dreptului de proprietate pentru cele 40 ha teren s-a făcut la Zăiceşti, comuna Băluşeni, unde defuncta n-a avut niciodată terenuri în proprietate şi nu pe raza comunei Răchiţi, unde figura că a deţinut terenuri;
- cele 40 ha teren se aflau în proprietatea publică a statului, administrate de ADS, şi nu în cea privată, deci nu puteau face obiectul împroprietăririi vreunei persoane.
La o zi de la semnarea titlului de proprietate, prefectul Macaleţi şi directoarea Pocreaţă realizează că au comis o gafă, intrând în terenul public al statului.
…păcate noi
Pentru a repara gafa comisă, la iniţiativa lui Macaleţi şi Pocreaţă se emite Hotărârea 203/13.02.2004 a Comisiei Judeţene de fond funciar prin care se avizează delimitarea suprafeţei de 47,51 ha teren de la ADS – Indagro SA, pe teritoriul comunei Băluşeni, în vederea eliberării titlului de proprietate. Încercând să repare gafa, ei comit altă gafă, pentru că hotărârea vine la o zi după ce titlul fusese deja eliberat. Nu se putea emite un titlu de proprietate decât după apariţia unei astfel de hotărâri a Comisiei judeţene de fond funciar, hotărâre care să poată fi comunicată tuturor părţilor interesate, inclusiv la ADS şi S.C. Indagro SA, care aveau contracte de arendă şi concesiune în desfăşurare.
De ce atâta grabă cu împroprietărirea?
Firesc, vine şi întrebarea: De ce atâta grabă şi atâtea falsuri pentru realizarea acestei împroprietăriri? Există şi un răspuns. În Bucureşti, cineva aştepta de la Botoşani semnalul că Petronela Mazilu a fost împroprietărită. Este vorba de Alexandru Mazilu. Titlul de proprietate se emite la 12 februarie 2004, iar Alexandru Mazilu, la 27 februarie 2004 obţine de la un notariat din Bucureşti un supliment de certificat de moştenire a averii Petronelei Mazilu. Cu acest supliment de certificat, Alexandru Mazilu fuge la Constanţa unde, a doua zi, adică în 28 februarie, mandatează pe Nuţica Mazilu (Procura 431/28.02.2004 a Notariatului A. Octavia Constanţa) să vândă terenul moştenit la Botoşani.
Curios, deşi teleportarea încă n-a fost inventată, în aceeaşi zi de 28 februarie 2004 Nuţica Mazilu se află şi în Botoşani, la Notariatul soţilor Agachi, unde încheie contractul de vânzare-cumpărare nr. 897 prin care vinde terenul moştenit lui Ioan Tatarciuc, un bun amic al prefectului Macaleţi. Acum cercul se închide perfect rotund şi avem explicaţia la ce atâta grabă la împroprietărirea cu un teren public al statului şi de ce s-au comis atâtea falsuri.
Epilog
Ştiţi cum se încheie toată această tevatură? Brehuescu, precum Vitoria Lipan din Baltagul lui Sadoveanu, investighează la Bucureşti familia Mazilu şi descoperă că Alexandru Mazilu era decedat din cursul anului 2003. Deci, mortul n-avea cum să mai devină la 27 februarie 2004 moştenitorul Petronelei Mazilu, şi ea decedată, n-avea cum să fie prezent la notariatul Constanţa în 28 februarie 2004, pentru a o mandata pe Nuţica Mazilu să-i vândă terenul moştenit. Aşadar, avem un nou şir de falsuri.
Iar pentru că în acest dosar învinuit este şi un deputat precum Costică Macaleţi, fost prefect cu o mapă profesională suspectată a fi doldora de falsuri, toate celelalte persoane implicate se bucură de linişte şi pace. Astăzi este Joia Patimilor. De pătimit pătimeşte doar Stela Brehuescu. Poate n-o pătimi în zadar! (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Explozie într-un apartament de pe Cornişa
Comentariul comentariilor LXII
(Ioan Rotundu)
Încă un tânăr torturat şi ucis de trupele de represiune ale lui Voronin
Ce face UE ? Dar SUA ?
Le Figaro : „dezinformarea orchestrată de comunişti atinge apogeul”
Opoziţia de la Chişinău nu a căzut în capcana comuniştilor de a renumăra voturile
Moldova ne doare
Premierul şi taxa la curve
Horoscop
De ce a leşinat preşedintele CJ?
Voronin cere vinul înapoi
Vrea animatoare pentru englezi
Acţiune umanitară a pompierilor
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 16 aprilie
Drumul de la Vorona ar putea intra în reabilitare în august
Suită de manifestări sportive şi culturale la Zilele Oraşului
„Dorim ca Botoşaniul să redevină oraşul verde, oraşul florilor”
Primarul Verginel nu se mai lăfăi în bani mulţi la buget
Au crescut furturile de auto la Botoşani
Lecţie de prevenire a violenţei!
Poliţiştii de frontieră s-au pus rău pe capul traficanţilor de ţigări
Vor fi cu ochii pe comercianţi şi în zilele de Paşte
Guvernul Boc a mai tras o ţeapă celor din învăţământ
O minte diabolică vrea să arunce din nou avortul în tenebrele comunismului
Guvernul va majora salarul minim pe economie, dar nu spune de când
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog