Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17995
De la 07 Ianuarie 2003
122878062

Manole n-a ridicat în picioare Botoşanii, ci ţara

  • 15 August 2006, 23:00

Cu riscul de-a fi catalogat din nou linguşitor, sau că Manole bagă bani grei în Publicaţiile Jurnalul, nu pot, ca participant la eveniment, să nu scriu rândurile de faţă.
Secretul secretelor
Cu Liviu Manole, ca foşti colegi de muncă la şi mai fostul UJCC Botoşani, am împărţit de multe ori patul, mămăliga şi ciorba de cartofi din strachină. I-am fost în casa părinţilor, pe vremea când aceştia mai trăiau. Familie de negustori din Rediul Rădăuţilor Prut, crescut în mediul târgoveţilor evrei, extinşi şi dincolo de Prut, la Lipcani, Manole este tributar, în special mamei sale Maria, nu numai pentru că l-a învăţat să meargă, ci pentru că i-a descifrat tainele negoţului înainte de a şti ce înseamnă acesta. Ajuns, ca şi mine, ca şi mulţe alte sute de tineri din România Socialistă, elev într-o şcoală de cooperaţie, unde nu se cereau bani, ci carte, Manole a absolvit Liceul cooperaţiei de consum din Constanţa, promoţia anului 1970. A considerat să facă un gest colegial şi, la ziua când şi-a omagiat mama, a invitat colegii de liceu, din cele două clase paralele, pentru a sărbători „35 + 1 an de la absolvire”. Din 84 de colegi, 33 din toate regiunile ţării au dat curs invitaţiei sale şi au venit la Botoşani. Unii pentru prima dată în viaţa lor. Manole a mai invitat şi foşti demnitari ai Centrocoop-ului, forul tutelar al şcolilor de cooperaţiei, mai bine zis finanţatorul. Ca preşedinte al Centrocoop, pozaCentrocoop, evenimentele din decembrie 1989 l-au găsit pe Paul Niculescu Mizil, membru al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, dar şi cel căzut în dizgraţiile lui Ceauşescu. Ei bine, fostul ministru al Finanţelor din perioada lui Ceauşescu, considerat cel mai bun ministru din perioada comunistă, a dat curs invitaţiei lui Manole şi a venit la Botoşani. Curs invitaţiei acestuia a dat şi Ioan Vetrineanu, directorul din Centrocoop care promova economia de piaţă, de tip comercial market şi supermarket în plină epocă comunistă. Vetrineanu este considerat omul care a pus în România bazele moderne ale comerţului cooperatist. Împreună cu Paul Niculescu Mizil şi cei 33 de colegi ai lui Manole, bătrânul Vetrineanu a simţit la Botoşani ce înseamnă a doua tinereţe. El a spus-o! Aşadar, Manole, a ţinut secretă prezenţa în Botoşani a oaspeţilor săi de vază.
În aşteptarea oaspeţilor
În tot cursul zilei de ieri, întreg personalul Hotelului „Maria” s-a ocupat de ornarea meselor din jurul piscinei, în aşteptarea oaspeţilor. O ploaie de vară, cum n-a mai văzut Botoşanii în această vară, a stârnit vii dispute în rândul organizatorilor. Va fi, sau nu fa vi masa festivă în jurul piscinei? Ploaia a decis că da, ea retrăgându-se strategic după numai un sfert de oră, lăsând pe cer un superb curcubeu. Zicea, ieri, pe site-ul Jurnalului, un comentator că apariţia curcubeului a însemnat că cei ce-au iniţiat sărbătorile Botoşanilor au sufletul curat. Aşa să fie! Iar oaspeţii, punctuali pozapunctuali precum europenii, în jurul orei 19.00 au început să apară. Şi prefectul Cristian Roman, şi Dan Roşu şeful Poliţiei, şi subprefectul Elvădeanu, şi senatorul conservator Gavrilă Vasilescu, şi vicepreşedintele CJ Marcela Lozneanu cu soţul, primarul Flutur cu simpatica soţie Mia, omul de afaceri Gelu Ciubotaru cu modesta-i soţie şi multă, multă altă lume bună. La mesele din jurul piscinei au luat loc colegii lui Manole.
Momentul artistic
Ce-a făcut şi ce n-a făcut Manole nu pot şti, dar pot afirma cu certitudine că a pregătit un moment artistic superb. Orchestra Rapsozii Botoşanilor, sub bagheta maestrului Ioan Cobâlă s-a întrecut pe ea însăşi. De apreciat că Manole nu s-a zgârcit la bani şi a invitat în spectacol tinere talente de muzică populară precum Cristina Ungureanu din Mileanca, de numai 14 ani, un copil de zece ani ce-a demonstrat măiestrie în a cânta la mai multe instrumente etc. Greii serii au fost Ionuţ Dolonescu şi Sofia Vicoveanca (foto 2). Dar surpriza surprizelor, pentru toată lumea botoşăneană şi din ţară, a constituit-o prezenţa pe terasa piscinei a cântăreţului de muzică uşoară Cătălin Crişan. Revenit la Botoşani după mai bine de 15 ani, Cătălin Crişan (foto 1) a rămas uimit de căldura sufletească cu care a fost primit. Aflând că pe terasă sunt şi persoane de pe întreg cuprinsul ţării, Cătălin i-a rugat să transmită locurilor de baştină ce înseamnă a fi oaspete la Botoşani.
Cerul a luat foc
Focul de artificii a fost pozafost aşteptat de toată lumea. Zvonul care circula acredita ideea că focul se va declanşa la ora 22.00. Aşa a fost. Poc şi iar poc, a fost un început obişnui de foc de artificii. Apoi, poc, poc şi trosc şi trosc pe cer izbucneau ploi de steluţe multicolore. Deodată parcă cerul a luat foc. Jerbe de artificii însoţite de explozii tot mai puternice au uimit asistenţa. Nici măcar la focurile de artificii din noaptea de Revelion iscate pe mai toate meridianele lumii n-am văzu aşa ceva. Cu certitudine că în Botoşani n-a mai fost un astfel de foc de artificii. Aplauzele au răsplătit efortul creativ al artificierilor. După acest foc, cam la vreo oră, a urmat focul de artificii al Festivalului Verii. Mai molcuţ, ce-i drept.
Lucullus a rămas mut de admiraţie
Mâncarea! Mâncarea servită poate fi apreciată cam la vreo 20 de feluri. Din belşug şi după toate gusturile celor prezenţi. Dar să-l lăsăm pe Lucullus, amestecat şi el printre invitaţi, să-şi prezinte impresiile în mod separat, căci a rămas mut de uimire văzând felurile puse pe masă. Aş strica farmecul bucătăriei Hotelului „Maria”, încercând s-o fac eu, şi mai ales la acest ceas de noapte. Plec, salivând asupra mielului la proţap. Căci este ora trecut de 00.00 şi materialul trebuie introdus pe site. Închei cu aprecierea că Manole, prin ce a făcut aseară, n-a ridicat în picioare Botoşanii, ci ţara. A făcut-o spre prestigiul nostru! (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariu la comentarii (CXXXVI)
(Ioan Rotundu)
Unde ajung pomenile făcute din fudulie
Nevasta şi vaca
Horoscop
S-au format comisii de anchetă a profesorilor vinovaţi
La Colegiul „Mihai Eminescu” se va vorbi numai în engleză
Se apropie examenul de definitivare pentru profesori
Noi posturi de ofiţer la poliţie
Telefon împrumutat hoţilor
Accidentată după ce a coborât din autobuz
Primarul Flutur continuă seria surprizelor
Municipalitatea se arată solidară cu sinistraţii din Arbore
Punct de control alimentar solicitat pentru vama Stânca
600 de miliarde lei vechi pentru drumuri
Rapsozii revin în forţă
La BRD se dau rapid credite ipotecare?
Guvernanţii pregătesc populaţia pentru scumpirea energiei
Dacă dai cât trebuie, poţi înmatricula rable europene
Dinescu l-atacă din nou pe Voiculescu
Votul în CNSAS va fi secret
Sorin Oprescu ne îndeamnă la raţiune
Băsescu sprijină adoptarea rapidă a legii cetăţeniei române
"Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii"
De ziua lui, Marian Vanghelie îşi doreşte să-i gonească pe portocalii
Noua lege a cinematografiei ne-a pricopsit cu noi taxe
Incendii de peste 150 milioane lei într-o singură zi
Cinci firme mari vor fi închise
Barmană ameninţată cu toporul
Deşi cu personal aflat în concediu, Fiscul a încasat 6% la mult
Debut promiţător al Galelor verii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog