Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5050
De la 07 Ianuarie 2003
123193987

pnl

Un pod adevărat, trainic şi european peste Prut ne uneşte din nou

  • moldovenii au fost reprezentaţi de prim ministru
  • românii s-au mulţumit cu ministrul de Interne
  • 15 February 2010, 23:00

Ieri, peste două mii de oameni au fost martorii unui eveniment istoric, îndelung aşteptat, inaugurarea celui de al zecelea punct vamal la graniţa cu Republica Moldova, dacă este luat în calcul şi cel de la Galaţi. O ploaie de oficialităţi botoşănene au ţinut să fie prezente la eveniment, printre aceştia regăsindu-se directori de instituţii, consilieri judeţeni, consilieri locali. Nu au lipsit prefectul Cristian Roman şi preşedintele Consiliului Judeţean. Nici partea moldoveană nu a s-a lăsat mai prejos şi au tratat momentul cu tot interesul.
Poate mai mult decât jumătatea românească, deoarece în fruntea delegaţiei moldovene s-a aflat prim ministrul ţării, Vlad Filat. Omologul său român, Emil Boc, s-a mulţumit să îl trimită pe ministrul Administraţiei şi Internelor să supervizeze evenimentul. Premierul Vlad Filat s-a declarat impresionat de primirea ce i s-a făcut pe teritoriul românesc. Oamenii din Rădăuţi Prut l-au întâmpinat cu pâine şi sare, cu aplauze, dar şi cu doleanţe şi plângeri. „Ştiţi de când ne-a luat Prutul nici acum nu mi-a refăcut casa” s-a plâns un bătrân. „ Lasă-l bre, nea Toadere, că el îi de la moldoveni” s-a stropşit un consătean.

Simbolul sârmei ghimpate
Oficialităţile celor două ţări s-au întâlnit la jumătatea Podului care face legătura între Lipcani şi Rădăuţi Prut. După un schimb de discuţii a urmat un moment simbolic, tăierea unor fragmente din gardul de sârmă ghimpată care stă mărturie până azi la suferinţa şi durerea localnicilor care acum 66 de ani s-au văzut, peste noapte, despărţiţi de părinţi, de fraţi.
„Poate că aparent, nu este ceva important, este o bucată de sârmă. Ţin foarte mult ca asemenea elemente intre oameni să nu mai existe niciodată. Eu cred că prin modul nostru de funcţionare, şi de pozao parte, şi de alta, să nu permită aceste elemente şi să nu uităm niciodată ce s-a întâmplat. Să nu permitem niciodată ca asemenea atrocităţi să se repete”, a declarat premierul Vlad Filat, care tot simbolic a aşezat împreună bucata de panglică inaugurală şi bucata de sârmă.

Liberă trecere pe o rază de 50 de km
După tăierea panglicii inaugurale primul cetăţean care a trecut vama de la Rădăuţi Prut a fost premierul Republicii Moldova, care a insistat ca organele de control să se desfăşoare fără protocol, să-l trateze ca pe un om obişnuit.
„Este un prim pas, urmează să facem foarte mulţi paşi care să aducă oamenii de pe o parte pe alta a Prutului, în cadrul libertăţi. Am avut parte de o primire extraordinar de caldă. După 66 de ani, putem circula liber, aşa cum am dorit. Mulţumesc preşedintelui României, Traian Băsescu, şi premierului României, Emil Boc”, a declarat premierul moldovean.
Nici ministrul român prezent la eveniment nu s-a lăsat mai prejos, acesta promiţând liberă trecere cetăţenilor moldoveni. După 31 martie 2010, cetăţenii care au domiciliul până în 50 de kilometri de graniţă, în zona punctului de trecere a frontierei Rădăuţi-Prut - Lipcani, pot circula fără viză, doar pe baza unui permis european de mic trafic, ca rezultat al unui acord bilateral între cele două ţări.
„Este o mare onoare pentru mine să pot participa la deschiderea celui de al zecelea punct de trecere a frontierei între România şi Republica Moldova. La Vama Rădăuţi-Prut - Lipcani vom începe lucrările chiar în primăvara aceasta, tot prin fonduri europene. Iată, deci, ce se poate face când este decizie politică din ambele părţi”, a declarat ministrul Vasile Blaga. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Vasile la al treilea coniac
Să fi avut Năstase gura aurită?!
Gastronomie atractivă: Găină cu sos de ceapă
Discuţie telefonică între preşedinţii celor două state româneşti
Pod peste Prut şi Universitate românească la Ungheni
Republica Moldova lucrată pe la spate
Creştinii ortodocşi au intrat în Postul Mare
Adrian Năstase se retrage din cursa pentru şefia PSD
Ungaria renunţă la o noua tranşă din împrumutul de la FMI şi UE
Mircia Gutău a primit oficial titlul de cetăţean de onoare
Japonia rămâne a doua economie mondiala în 2009
pe fondul evoluţiei pozitive din ultimul trimestru
PNL rămâne adeptul Parlamentului bicameral
Radu Mazăre candidează la preşedinţia PSD
Val de autodenunţări la Fisc
după achiziţionarea unui CD cu nume şi conturi din Elveţia
Comentariul comentariilor (XXX)
Ioan Rotundu
Listă, ca să încapă şi profitorii!
Ioan Rotundu
Candidez la preşedinţia PSD. Mitrea anunţă că s-ar putea retrage
Vot pe liste, norma de reprezentare, Congres la Romexpo
Fetita de 7 ani aleasă regina unei şcoli de samba nu a rezistat
presiunii şi a izbucnit în plâns, la Carnavalul de la Rio
Apa Grup are parte la amenajarea vămii
A încercat să dea mită, dar nu i-a mers
A refuzat recoltarea probelor biologice de sânge
Profesorii de la Bac sunt copleşiţi… cu sancţiuni
Rezidenţiatul mai la toamnă
Bolnavii n-au medicamente, iar DSP le oferă filme instructive
În prima zi de examen avem un Bac fără evenimente
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog