Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Umor
Reportaje
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22574
De la 07 Ianuarie 2003
122882641

Judecătorii l-au făcut proprietar pe Mihalcea pe baza metodei deducţiei (II)

  • şmecher de Bucureşti, Mihalcea are şi clădirea şi banii
  • 15 July 2009, 23:00

A urmat la rând şi clădirea
După ce, în 22 septembrie 2005 a primit din partea statului român suma de 1,73 miliarde lei vechi, cu titlu de despăgubire pentru imobilul în care funcţiona Secţia etnografie a Muzeului Judeţean Botoşani, Adrian Mihalcea a chemat în judecată Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani, proprietarul legal al clădirii, pentru a-i restitui imobilul în natură.
Prima cerere de judecată îndreptată asupra CJ a fost depusă la Tribunalul Botoşani în 23 septembrie 1999, adică după ce iniţiase acţiune judecătorească, tot împotriva CJ, pentru obţinerea despăgubirilor băneşti (dosar 5491/1997).
Acţiunea în revendicarea imobilului şi a terenului în suprafaţă de 2200 m.p. este judecată de către judecătorul Constantin Talancă. În opinia juriştilor de la CJ, Mihalcea n-a făcut dovada dreptului său de proprietate asupra imobilului. Cu toate acestea, invocând metoda deducţiei, o metodă folosită în statistică, judecătorul, prin sentinţa civilă nr. 51/14 februarie 2003, obligă CJ să-i restituie lui Mihalcea, clădirea şi terenul în suprafaţă de 2200 mp.
CJ declară apel la Curtea de Apel Suceava. Aici judecătorii nu mai folosesc metoda deducţiei folosită la Botoşani de către judecătorul Talancă. Ei cer lui Mihalcea documente din care să reiasă dreptul său de proprietate. Cum Mihalcea n-a prezentat astfel de documente, Curtea de Apel, prin decizia 62/2 iulie 2003 admite apelul Consiliului Judeţean Botoşani şi desfiinţează sentinţa Tribunalului Botoşani. Altfel spus, CJ îşi păstrează toate drepturile de proprietate asupra clădirii muzeului de etnografie şi a terenului aferent.
Mihalcea nu se lasă păgubaş. El declară recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Judecătorii de la Înalta Curte casează decizia Curţii de Apel Suceava (D.2517/30.03.2005) şi trimite dosarul spre rejudecare, dar nu la Suceava, ci la Curtea de Apel Iaşi. Juriştii ştiu că practica cere ca orice decizie casată să fie trimisă spre rejudecare la aceeaşi instanţă. În cazul nostru rejudecarea trebuia făcută tot la Suceava, dar de un alt complet de judecată. Am în cercat să aflu cum de dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Iaşi. Juriştii din CJ au declarat că ei n-au solicitat strămutarea rejudecării.
Nu rămâne decât varianta că Mihalcea n-a mai dorit să se judece la Suceava şi a mutat procesul la Iaşi. Iar Curtea de Apel Iaşi, prin decizia 32/15 februarie 2006, obligă CJ-ul să-i restituie lui Mihalcea imobilul şi terenul în natură, validând astfel sentinţa pronunţată de judecătorul Talancă, pe baza metodei deducţiei.
CJ declară din nou recurs. Numai că de această dată ICCJ reţine dosarul şi judecă recursul. Prin decizia 1250/19 februarie 2007 ICCJ pune punct procesului, stabilind că sentinţa judecătorului Talancă de la Tribunalul Botoşani este definitivă şi irevocabilă.

Un final fericit… pentru Mihalcea
La momentul când Curtea de Apel Iaşi judeca recursul (februarie 2006), Adrian Mihalcea primise de la statul român, prin direcţia Finanţelor Publice Botoşani, suma de 1,73 miliarde lei. Aşadar, judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi, înainte de a delibera, trebuiau să-l întrebe pe Mihalcea pentru ce optează: rămâne cu banii încasaţi deja, sau restituie statului banii şi preferă imobilul şi terenul în natură. Nu s-a întâmplat aşa ceva.
I-am întrebat pe cei din cadrul CJ Botoşani de ce n-a fost introdus în cauză statul român, prin Direcţia Finanţelor Botoşani, pentru a se recupera banii. N-am primit un răspuns satisfăcător. Cică era treaba Ministerului de Finanţe să urmărească recuperarea sumei plătite.
Normal şi chiar legal ar fi fost ca CJ Botoşani să nu fi semnat cu Mihalcea procesul verbal de punere în posesie până ce acesta nu aducea dovada că a restituit banii statului. Nu s-a întâmplat aşa ceva.
Abia după ce s-a încheiat procesul de la ICCJ (19 februarie 2007) Consiliul Judeţean Botoşani sesizează Ministerul Finanţelor (adresa 3673/2 aprilie 2007, din care cităm: „Vă facem cunoscut prin prezenta că aveţi de încasat valoarea actualizată a despăgubirilor acordate petentului Mihalcea Adrian, ca urmare a restituirii în natură prin sentinţa civilă definitivă şi irevocabilă nr. 51/14.02.2003 pronunţată de Tribunalul Botoşani, a imobilului situat în Botoşani, strada Unirii nr. 3 cunoscut sub denumirea „Muzeul de etnografie” Botoşani şi a suprafeţei de 2200 mp teren aferent.”
Deocamdată cei de la Ministerul Finanţelor n-au avut nici o reacţie, deşi au trecut peste doi ani. Mihalcea are şi banii şi imobilul. Bună afacere. Nu m-aş mira ca să se aştepte scurgerea perioadei de prescripţie. Doi ani au trecut, va trece repede şi al treilea. Cineva, aflat undeva sus de tot, veghează asupra lui Mihalcea. Şi veghează bine şi atent! (Va urma – Ioan Rotundu)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Examen de titularizare cu copiuţe şi restricţii de participare
Copil otrăvit cu insecticid
Făină şi zahăr de la Uniunea Europeană
Ambulanţe noi pentru SJA
Reacţia preşedintelui Băsescu la sondajele de opinie
Un nou mod de a ajunge ministru
Băsescu a mulţumit societăţii civile din Basarabia că promovează valorile româneşti
La medic
Românul şi pofta-n cui
Manuscriselor semnate de Dumitru Iov şi confiscate de securitate au dispărut
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 16 iulie
Unul dintre ucigaşii lui Petru Bârlădeanu a fost arestat
Macovei a obţinut preşedinţia comisiei interparlamentare cu Republica Moldova
Celor care pleacă la muncă în străinătate trebuie să li se facă contracte în română
Diaconescu îşi cere scuze pentru gafa SIE de la Chişinău
dar Răzvănel când o va face?
Protopopul Leonte dă cu crucea peste păun, simbolul Botoşanilor
Convorbiri pe bază de card pentru deţinuţii botoşăneni
Activitatea Teatrului „Mihai Eminescu” înfloreşte mai mult ca niciodată!
Tragedie auto în comuna Roma
Minor fugit de acasă găsit de agenţii comunitari în Botoşani
Bilanţ al activităţii pompierilor în prima jumătate a anului
peste 100 de vieţi omeneşti salvate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog