Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24467
De la 07 Ianuarie 2003
122884534

Caznele unui preot bolnav de Parkinson

  • Scuturat ca de friguri, preotul spune tot
  • Rudele deputatului Malaimare l-au scăpat de deportare
  • Deputatul merge adesea la cimitir
  • 16 June 2006, 23:00

Deşi suferă de Parkinson, preotul din Cotu, slujitor la Copălău, este hotărât să nu renunţe la preoţie. Tremurând aproape din toate încheieturile, părintele Clement Gheorghiu ne-a povestit despre slujirea sa bisericească. Părintele, cu vocea tremurândă, nu s-a sfiit să amintească nici de perioada în care a fost la un pas de a fi deportat de un fost secretar de partid. Salvarea sa, la vremea respectivă, a venit din partea unei rude a deputatului Mihai Mălaimare. Preotul a povestit şi cum a reuşit deputatul să determine guvernul să devină ctitor al bisericii noi din Copălău.
Părintele Clement nu are voie să împărtăşească enoriaşii din cauza bolii de care suferă. La oficierea slujbelor este ajutat de preotul pensionar Holban. Născut la 30 august 1953, Clement Gheorghiu a absolvit teologia în 1981. Prima parohie a primit-o la Chiţoveni, Flămânzi. Numirea ca preot paroh a venit din partea Patriarhului Teoctist, pe atunci mitropolit al Moldovei. La Chiţoveni, părintele Clement a slujit şapte ani. Acolo s-a îngrijit de pictarea bisericii, a refăcut casa parohială, care era ruinată, a înjghebat o pivniţă, a plantat pomi fructiferi şi viţă de vie. În 1988 a fost transferat la Biserica „Naşterea Domnului”, din Copălău. În acelaşi an, a început construcţia unei biserici în satul Cerbu. „Am fost nevoit să mint autorităţile că fac doar o casă mortuară. Regimul comunist nu ne permitea să obţinem autorizaţii pentru construirea de biserici. Am terminat construcţia în 1995. Atunci s-a înfiinţat o parohie şi a fost adus un alt preot”, a spus preotul Gheorghiu. După această etapă din activitatea sa misionară, preotul a început să zidească o altă biserică, la Copălău, ce avea să poarte hramul „Înălţării Domnului”. Lucrarea a început în 1997 şi a fost finalizată anul acesta. De acum, urmează să se facă devizele pentru pictura bisericii şi construirea unei case de ajutor social, unde să fie hrăniţi cei săraci. „Un mare aport la construirea acestei biserici l-a avut actorul deputat Mihai Mălaimare. Prin intervenţia lui, cu câţiva ani în urmă, Guvernul a alocat construcţiei 300 de milioane de lei. Stareţul Mănăstirii Neamţ este şi el ctitor al acestei biserici. Am pus marmură pe jos, catapeteasma este din stejar sculptat la Neamţ, avem 70 de strane, două policandre cu câte 57, respectiv 35 de braţe”, şi-a expus opera părintele pe care „parkinsonul” nu l-a îngenuncheat. Din povestirile sale reiese că deputatul şi familia sa au fost „arhanghelii care i-au vegheat cariera”. Anul acesta, de Ziua Eroilor Neamului, monumentul de la Cotu a fost resfinţit. Monumentul a fost realizat după o serie de intervenţii ale deputatului Mălaimare, dar cu banii Asociaţiei Veteranilor de Război.
Tot rudele deputatului sunt cele care l-au scăpat pe preotul Gheorghiu de colţii unui fost secretar de partid, care voia să-l deporteze. „Am avut multe piedici în comunism. Să vă spun o întâmplare. Construiam biserica de la Cerbu. Am adus atunci o cisternă de la fostul SMA. Au aflat repede, au venit la mine şi au găsit-o lângă temelia bisericii. Bodoaşcă sau cum se numea secretarul de partid, mă căuta să mă lege. Secretarul voia să mă pedepsească şi să mă pună să dărâm temelia bisericii. Ilie Mălaimare, tatăl deputatului, avea un fin pe nume Dumitru Baltă. Acesta l-a minţit pe secretarul de partid că sunt plecat la Bucureşti şi că voi lipsi o săptămână. Secretarul l-a crezut, a plecat, şi aşa am scăpat eu. Cu timpul, cisterna a fost luată de acolo. Aşa era atunci. Doar dacă spuneai ceva, te transferau la celălalt capăt de ţară sau te deportau. Aşa a păţit preotul Gheorghe Dumitriu, de la Iaşi, dar şi preotul de la Buzeni, Zăiceşti, care a fost deportat 10-12 ani, până în 1965”, a povestit preotul Gheorghiu din Copălău. Acesta vorbeşte cu plăcere despre familia deputatului actor, care are bunicul înmormântat în cimitirul din Copălău. Părinţii deputatului, Ilie şi Eugenia, sunt din Copălău, dar locuiesc în Botoşani, pe lângă Inspectoratul Şcolar. Familia Mălaimare merge des la Copălău pentru a vizita mormântul străbunului lor, dar şi pentru a mai sta de vorbă cu părintele Gheorghiu. Preotul, bolnav de Parkinson, are şase copii şi 25 de ani de slujire bisericească, perioadă în care a primit şi titlul de iconom stavrofor. El spune că, în vâltoarea vieţii sale, preoteasa l-a ajutat foarte mult. Chiar dacă s-au mai certat din când în când, pentru că părintele nu are astâmpăr nici la 53 de ani şi pare că vrea să facă ce n-au făcut cohorte de preoţi înaintea sa. (Marian MOROŞAN)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

AVAS continuă procedura de executare silită a SIF Moldova
Românii cumpără tot mai multe maşini străine
Horoscop
Apocalipsa din administraţie
Directorii de instituţii s-au prezentat la raport
Taximetrişti reclamă piraţii auto
Topul miniştrilor sănătăţii
La pas, în comunităţile de romi
A venit vacanţa de vară!
Bani mai mulţi la concediu
Cu moldovenii prin Botoşani
Campioni naţionali la Taekwondo
Două zile de coşmar pentru contravenienţi
Guvernul, sindicatele şi elevii
România şi Bulgaria vor intra în UE la 1 ianuarie 2007
Acordul privind înfiinţarea Fundaţiei Gojdu, retrimis la comisii
Aştept să mi se comunice oficial decizia CNSAS şi o voi contesta
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog