Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Reportaje
Publicitate
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25387
De la 07 Ianuarie 2003
122911036

Magistrala de gaz, o investiţie care se târâie de peste zece ani

  • vineri, în prezenţa ministrului Vosganian s-a inaugurat începerea lucrărilor
  • 16 November 2007, 23:00

După un deceniu de aşteptare, magistrala de gaz DN 400 Hârlău - Bucecea a fost inaugurată ieri de Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, în cadrul unei manifestări la care au participat prefectul Gheorghe Sorescu, omologul său din Iaşi, Nicuşor Păduraru, directorul Transgaz, Ioan Rusu şi deputatul Liviu Câmpanu.
Conducta, a cărei construcţie a fost începută în mai multe puncte, atât din judeţul Iaşi, cât şi din Botoşani, se va întinde pe o lungime de 70 de kilometri. Până în prezent au fost montate conducte pe 2,5 kilometri din această porţiune. În judeţul Botoşani, magistrala va trece prin localităţile Frumuşica, Flămânzi, Copălău, Coşula, Cristeşti, Băluşeni, Curteşti, Mihai Eminescu, Vlădeni, Bucecea.
Costul total al investiţiei este de 10,9 milioane euro, iar termenul de execuţie este de opt luni.
„Botoşaniul avea nevoie de această magistrală, care va rezolva problema presiunii gazului, cu care ne confruntăm în fiecare iarnă. Odată pusă în funcţiune, conducta va permite, de asemenea, relansarea şi revigorarea activităţilor economice din zonă”, a declarat prefectul Gheorghe Sorescu. La rândul lor, ministrul Varujan Vosganian şi directorul Ioan Rusu au dat asigurări că efectele acestei investiţii vor fi resimţite la Botoşani începând cu iarna viitoare.
Realizarea magistralei de gaz Hârlău – Flămânzi – Botoşani s-a simţit ca o necesitate încă din perioada când prefectul judeţului era ing. Mihai Baltă. Crescând consumul de gaz la nivelul Botoşanilor, presiunea începuse să scadă iar gazul, mai ales iarna, să nu mai aibă presiune. Botoşanii fiind capăt de conductă dinspre Suceava, pentru a se asigura o presiune normală se cerea joncţiunea magistralei dinspre Suceava cu cea dinspre Iaşi, astfel ca Botoşanii să intre in circuitul inelar şi să nu mai fier capăt de reţea.
Aşadar, proiectul acestei investiţii a fost întocmit în perioada anilor 1995 – poza1996, când prefectul judeţului era Mihai Baltă. De la Bucureşti a veni la Botoşani, special pentru a analiza eficienţa proiectului, secretarul de stat Iulian Iancu din Ministerul Industriilor. Concluzia sa a fost că investiţia nu se va putea recupera, consumul de gaz fiind încă redus. Mai ales că marile unităţi industriale consumatoare de gaz începuseră să-şi oprească producţia, baza consumului de gaz constituind-o populaţia.
În perioada 1996 – 2000, cât prefectul judeţului a fost Alexandru Simionovici, nu s-a mai pomenit nimic de această investiţie, deşi la Termica apăruseră probleme în aprovizionarea cu lichid petrolier, iar trecerea centralei termice a oraşului pe gaz ar fi adus şi o reducere a preţului gigacaloriei.
În perioada mandatului de prefect a lui Costică Macaleţi, problema gazului metan la nivel de Botoşani s-a acutizat. Să ne amintim de iernile friguroase din perioada cât primarul municipiului a fost Florin Egner, când Termica, în lipsa combustibilului lichid, lucra la limita de avarie. Prefectul Macaleţi a readus în atenţia Guvernului Năstase problema magistralei de gaz Hârlău – Botoşani. Mai ales că trecerea Termicii pe gaz metan, extinderea gazului în zona Griviţa şi Parcul Tineretului, Tulbureni şi Alfa Land adusese o creştere a consumului de gaz. Cu sprijinul lui Cozmâncă, ministru şi senator de Botoşani, prefectul Macaleţi reuşise ca investiţia să fie cuprinsă în finanţarea guvernamentală. A intervenit privatizarea Distrigaz şi investiţia a căzut.
A venit la rând prefectul Cristian Roman. Împreună cu primarul Flutur, prefectul a reluat problema magistralei. Ajunsese chiar la nivelul când aştepta ca lucrările să fie declanşate. N-a mai apucat să se bucure de demersul său pentru că a fost demis. Aşa s-a ajuns ca efortul depus ani la rând pentru realizarea celei mai importante investiţii pentru judeţul Botoşani să-l încununeze prefectul Gheorghe Sorescu. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

APIA a finalizat controlul în teren a exploataţiilor agricole
Ţigări confiscate la Mihăileni
ASP a început hăituirea medicilor stomatologi moldoveni şi ucraineni
Oprişanu dă iama printre cabinetele stomatologice rurale
pe lângă faptul că-s puţine, şi cele existente riscă să fie închise
Comunicat presă E.ON
oamenii lui Victor Construct au mai comis o boacănă
Comunicat de presă
Program TELE’M Botoşani
Votaţi-i, numai aşa vor ajunge în Parlamentul European!
Prefectul Sorescu a ascultat problemele romilor
După ce-a stat pe scaunul de senator, acum vrea să stea pe cel de primar
Peremiştii acuză monopolizarea panourilor electorale
Probe de la benzinării trimise la analize la Bucureşti
Botoşănenii pot consuma liniştiţi produse de post
Anunţ important
Senatorul Ţâbuleac vrea să susţină termoficarea în Botoşani
Avertismentul lui Drăguş pentru 2008
Putreziciunea iese greu la iveală, dar iese
Ioan Rotundu
Diaconiţă crede că are probe zdrobitoare împotriva celor doi poliţişti (II)
ce spune consilierul său juridic despre modul de derulare al ancheteicare este punctul de vedere al inspectorului şef, col. Costică Holcă
Ministrul justiţiei, dl. Tudor Chiuariu, şi-a cerut iertare
Ruşii lipoveni – istorie pe ritm de kalinka
Sarmale cu dovleac
Horoscop
Mail-ul buclucaş
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog