Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
395
De la 07 Ianuarie 2003
122886044

Editorial

Discrete nostalgii băsăsciene

  • Ioan Rotundu
  • 1 April 2015, 23:00

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a prezentat bilanţul celor 100 de zile de când conduce România. Un bilanţ şters în prezenţe publice prin care să se fi remarcat că vrea o altfel de politică românească, o altfel de relaţie a instituţiilor statului cu cetăţeanul de rând, că ţine aproape liderii de partide în sensul că le cere să rezolve problemele esenţiale ale societăţii şi nu să-şi unească forţele în Parlament pentru a-şi apăra corupţii.
În plan extern s-a plimbat prin Germania, Republica Moldova, Ucraina, Polonia, s-a dus şi la Bruxelles dar românii n-au simţit o schimbare de imagine a României în plan extern şi nici n-au aflat care va fi reacţia României în cazul destrămării Ucrainei. Ne-au vizitat ţara nume grele din SUA şi din partea NATO şi în afară că ne-am ales cu noi ameninţări din partea Rusiei, ameninţări care trebuie privite cu seriozitate, n-am câştigat nimic în plus.
Intrarea în spaţiul Schengen este tot atât de departe ca pe vremea lui Băsescu iar ridicarea vizelor de către SUA rămâne in continuare un vis neîmplinit.
Preşedintele Klaus, care a intrat în sufletul românilor care nu l-au votat în primul tur dar au făcut-o în al doilea, a promis să fie neiertător cu corupţia şi să ne apere de anumite excese de putere ale Guvernului Ponta. Când în Senat s-a votat după cum au vrut muşchii lui Tăriceanu şi ai lui Ponta iar Dan Şova a rămas de neatins de către procurori DNA, preşedintele Klaus n-a rostit nicio vorbă de protest.
Când premierul Ponta a jonglat politic cu noul Cod fiscal, promiţând lapte şi miere dar abia de la începutul anului 2018, dar obligarea imediată a românilor să nu-şi poată vinde casa sau pământul decât numai dacă au cont la bancă, ca să poată Fiscul să le dijmuiască venitul, preşedintele Klaus n-a scos o vorbă.
Abia când a luat act de abuzurile celor de la ANAF de a închide pe capete afacerile care de bine, de rău aduc ceva bani la bugetul de stat şi lasă angajaţii fără posibilitatea de a-şi întreţine familia, a luat şi preşedintele Klaus atitudine dar cu jumătate de gură.
Această stare de neutralitate a preşedintelui faţă de activitatea guvernului, a Parlamentului şi a celorlalte instituţii ale statului motivată de respectarea separaţiei puterilor în stat le-a creat multor români impresia că la conducerea României avem un Constantinescu II care poate oricând ieşi public să declare c㠄M-au învins!”
Ciudat este însă şi o altă atitudine a românilor. Când preşedintele Băsescu controla Guvernul Boc şi-şi impunea propria politică, mulţi îl acuzau de încălcare a separaţiei puterilor în stat şi că el este adevăratul premier şi nu Emil Boc. După ce puterea a fost preluată de PSD prin Victor Ponta, preşedintele Băsescu era criticat că se amestecă în activitatea Guvernului şi nu-l lasă să-şi facă treaba. Nu era zi lăsată de la Dumnezeu să treacă fără ca Ponta să nu iasă public şi să se plângă că nu poate face treabă pentru că nu-l lasă Băsescu.
Acum, aceiaşi români care-l acuzau pe Băsescu de amestec în trenurile Guvernului Ponta, de întreţinere a unei atmosfere de scandal, şi-l venerau pe Ponta că este premierul „celui mai cinstit guvern postdecembrist”, îl acuză acum pe preşedintele Klaus de pasivitate şi-i cere incisivitate prin apariţii în viaţa publică ca să critice greşelile lui Ponta şi ale parlamentarilor.
Va veni şi timpul când vom fi chemaţi să hotărâm ce fel de Constituţie vrem şi ce fel de preşedinte ne dorim să alegem. Să fim atunci cu capul pe umeri şi să ne hotărâm: vrem un preşedinte cu puteri sporite, care să ne reprezinte interesele ori de câte ori instituţiile statului comit excese de putere sau se abat de la nevoile reale ale naţiunii, ori vrem un preşedinte momâie care să tacă atunci când un parlamentar penal se răsteşte la el că nu-l lasă să-şi vadă de interesele partidului sau de ale sale. Ca să nu mai fim nostalgici după vremurile „epocii Băsescu”. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Reţeta zilei: Drob de miel in prapure
Bancul zilei: Curiozitatea lui Ion
Horoscopul zilei
O comparatie intre Ponta si Iohannis. Si o problema de stil
Presa ruseasca a luat de buna o pacaleala de 1 Aprilie a EU Observer\
si a anuntat ca navele Mistral vor naviga sub steagul UE
Zi agitata in Parlament. PSD a pierdut un deputat si a castigat un senator
Un liberal si un conservator au renuntat la calitatea de deputat
Senatorii liberali i-au cerut demisia lui Calin Popescu Tariceanu din fruntea Senatului
pentru votul in cazul lui Sova/ Scandal in Senat in privinta majoritatii necesare pentru votul in cazul lui Valcov
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Senatorii au aprobat si a doua oara retinerea si arestarea lui Darius Valcov
Valcov a mai predat anchetatorilor 47 de tablouri
Oamenii presedintelui. Cateva legaturi periculoase
Prost, prost dar se pricepe la ticăloşii!
Ioan Rotundu
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Comunicat de pres㠖 APIA Botoşani
ISU Botoşani sprijină programul “Să ştii mai multe, să fii mai bun” - 2015
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog