Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22041
De la 07 Ianuarie 2003
122907690

Botoşani: Din culisele festivalului bucecean

  • Ioan Rotundu
  • 21 May 2013, 23:00

Luni 20 şi marţi 21 mai, în oraşul Bucecea s-a desfăşurat ediţia a 34-a a Festivalului „Satule, mândră grădină” Organizat sub egida Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, a Consiliului şi Primăriei Bucecea, festivalul s-a bucurat şi de finanţarea Consiliului Judeţean Botoşani.
Ieri, am filmat la faţa locului un reportaj pentru emisiunea „Lumea lu’ Rotundu”. Mi-am propus să surprind atmosfera din culisele acestui festival şi nu ce se petrece pe scenă, unde au evoluat concurenţii.
În ziua de luni au evoluat pe scenă peste 50 de concurenţi din judeţele Moldovei, Regiunea Cernăuţi din Ucraina şi din Republica Moldova. Juriul l-a avut ca preşedinte pe maestrul Ioan Cobâlă, cunoscutul dirijor al formaţiei de muzică populară „Rapsozii Botoşanbilor”, dasr şi muzicologi veniţi de la Cernăuţi şi Chişinău, inclusiv un reprezentant de la Secţia culturală – Radio România.
Primarul Andron Ţâmpău sa-a arătat optimist asupra modului în care a reuşit organizarea evenimentului şi mai ales mulţumit de prezenţa concurenţilor la festival. Chiar dacă premiul cel mare al festivalului este doar în sumă de 1000 lei, nu acest lucru a contat şi contează pentru concurenţi de-a lungul anilor.
pozaanilor.
Festivalul de la Bucecea a devenit pentru cântăreţii de muzică populară o rampă de lansare în domeniu iar obţinerea trofeului a devenit o garanţie că posesorul a păşit pe drumul consacrării, a devenit un cântăreţ de marcă şi îl aşteaptă celebritatea.
În juriu au fost şi oameni de cultură din Ucraina şi Republica Moldova. Am stat de vorbă cu Iurie Levcic (foto 1), istoric, jurnalist de televiziune şi presă scrisă, cu preocupări muzicologice şi etnografice la Cernăuţi. Am avut un dialog interesant şi am fost de acord că românii suferă de dezbinare naţională, chiar şi aflaţi peste graniţă, că încep să nu-şi mai păstreze tradiţiile şi că au mania reclamaţiilor.
La Cernăuţi, unde a te declara român este un act de eroism, Iurie a reuşit să obţină la un canal de televiziune program zilnic de 4 ore în limba română. Acum, a primit înştiinţare din România că nu va mai fi susţinut financiar. Nu i s-a explicat motivul.
Despre festival a avut numai păreri bune şi s-a arătat mulţumit de prestaţia concurenţilor, considerând-o superioară faţă de ediţiile anterioare, el participând pentru a opta pozaopta oară la eveniment.
Din Republica Moldova am stat de vorbă cu vicepreşedintele Secţiei culturale a raionului Glodeni, Ioan Ursachi, care a însoţit Ansamblul flcloric „Hora Moldovei” (foto 4) coordinat de o profesdoară coregraf (foto 2).
Ursachi, ca să ajungă cu dansatorii la Bucecea, a trebuit să învingă mai întâi pe rusofonii din Republica Moldova. La graniţa din Costeşti, grănicerii de etnie rusă au căutat până au găsit ceva motive de a opri mai bine de jumătate dintre membrii ansamblului pe motiv că nu aveau oarece adeverinţă, deşi aveau pe paşaport viza Consulatului român de la Bălţi.
Cu puţinii dansatori cu care a reuşit să treacă graniţa a evoluat aseară pe scena festivalului bucecean, ca invitat de onoare. În Republica Moldova tradiţiile populare sunt bine conservate dar reîntoarcerea comuniştilor la putere s-a făcut deja simţită. Raionul a fost lăsat fără fonduri la cultură iar festivalurile locale bazate pe tradiţiile populare au fost anulate. Ministrul Culturii de la Cjhişinău este rusofon şi tratează cu dispreţ zestrea culturală a moldovenilor. Dinspre România vin numai semnate proaste, în sensul că Guvernul Ponta pare să fi abandonat Moldova în ghearele comunistului pozacomunistului Voronin.
Î n holul Casei de cultură au fost organizate expoziţii de artă populară c u măşti, icoane pictate pe sticlă, ouă închistrite, sculptură în lemn, un inspirat mod de a promova tradiţiile artei populare ale locului şi din acest areal geografic. Rapsodul popular Trifan Bălăucă a fost participant la acest festival încă de la prima ediţie din anul 1975 şi este deţinătorul premiului I la secţiunea „Rapsozi populari”. În opinia sa se pare că nu toţi concurenţii au fost la înălţime, dar decizia finală aparţine juriului.
Directorul Centrului cultural Bucecea, organizatorul de bază al evenimentului în ce priveşte derularea artistică, Stranislav Ciompela, şi el meşter popular specializat în crearea de măşti, s-a arătat satisfăcut de modul în care a decurs concursul, având pregătite frumoase cupe din sticlă pentru premianţi (foto 3), personalizate cu emblema festivalului. Ultimul cuvânt a fost al primarului Andron Ţâmpău, supervizorul întregului eveniment, care a făcut o evaluare scurtă şi concisă: „Un succes!”.
Reportajul va fi difuzat în premieră pe Tele’M Botoşani, sâmbătă, 25 mai, ora 19.00, cu reluare duminică, 26 mai, ora 22.00 şi luni 27 mai ora 10.30.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Imixtiunea politicului în… justiţie
Român care nu trebuie uitat!
Daca esti hot, trebuie să pleci din Bacalaureat
Ultima mare condamnare. De acum, va fi linişte
Zeci de mii de elevi din mediul rural nu si-au primit de jumătate de an banii pentru naveta şcolară
Absentele elevilor ar putea fi publicate lunar pe internet de fiecare şcoală
PSD şi PNL se întrec în racolarea parlamentarilor Opozitţei
Crin Antonescu nu acceptă o renegociere a protocolului USL
Parchetul General a început spălarea politicienilor de păcatele penale
Ponta absolvit de infracţiunea de „uzurpare a calităţii de preşedintre”
Un nou bir pe proprietate: certificatul de performanţă energetică
Uvertura Mall anunţă deschiderea unui nou magazin cu articole pentru copii
Deputatul Roman biciueşte guvernarea USL
Alune americane
Ioan Rotundu
Informare ANM de grindină, ploi torenţiale şi vijelii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog