Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16769
De la 07 Ianuarie 2003
122902418

„Noaptea muzeelor”, o batjocură adusă culturii botoşănene

  • Ioan Rotundu
  • 21 May 2017, 23:00

Noaptea de sâmbătă 20 mai spre duminică 21 mai a fost declarată în plan naţional drept „Noaptea muzeelor”. Un astfel de eveniment, care oferă intrarea gratuită în muzeele din întreaga ţară, este un minunat prilej de a promova valorile culturii româneşti întrupate în exponate, unele dintre ele cu vechime de mii de ani.
Din acest punct de vedere, judeţul Botoşani se poate mândri cu exponate care dovedesc că în acest spaţiu geografic civilizaţia umană a existat în urmă cu mai bine de 7 mii de ani. Există în Muzeul Judeţean Botoşani dovezi de cultură materială formate din vase de ceramică aparţinând preistoriei care atestă un nivel ridicat de cultură şi civilizaţie, exponate care au fost admirate în cele mai prestigioase muzee ale lumii ca, apoi, să revină la Botoşani pentru a fi ascunse de privirile vizitatorilor.
Mă aşteptam ca în „Noaptea muzeelor” să fie organizate expoziţii speciale cu aceste exponate, să fie organizate expoziţii şi cu exponate aduse din alte muzee din ţară pentru a fi admirate şi de botoşăneni, să fie organizate expoziţii inedite care să se constituie în evenimente de neuitat pentru vizitatori şi care totodată să trezească interesul şi altor cetăţeni care să calce pragul muzeelor noastre şi cu alte ocazii decât „Noaptea muzeelor”.
Mă aşteptam la toace acestea, motiv pentru care am decis să realizez un reportaj special la Lumea lu’ Rotundu pentru a deveni şi noi o părticică la acţiunea de mediatizare a valorilor culturii botoşănene. Din nefericire, socoteala mea cu cea a celor care conduc destinele culturii noastre nu s-a potrivit nicidecum.
Mai întâi, din timpul zilei l-am sunat pe directorul Muzeului Judeţean Botoşan (foto)i, Aurel Melniciuc, pentru a afla ce muzee vor fi deschise în cadrul acestei acţiuni culturale de rang naţional. Mi-a spus că vor funcţiona numai Secţia de etnografie şi Muzeul de Ştiinţele Naturii Dorohoi. Am rămas surprins ca tocmai muzeul reprezentativ pentru judeţ să fie închis peste noapte şi l-am întrebat de ce s-a luat o astfel de decizie. Mi-a explicat că nu are supraveghetori pentru fiecare sală cu exponate.
Cu speranţa că din dragoste pentru valorile pe care le adăpostesc în muzeele unde sunt angajaţi custodii le vor ţine deschise printr-un program prelungit dacă nu şi la vreme de noapte, am pornit filmările începând cu Muzeul judeţean. Era ora 19.30.
Tocmai făceam deschiderea de reportaj când un cetăţean cu doi copii a încercat uşa muzeului să intre. A rămas derutat să constate că aceasta este încuiată. L-am interpelat şi am aflat că vine de la Suceava special să viziteze muzeul. A rămas extrem de dezamăgit că l-a găsit închis. S-a interesat ce poate vizita în Botoşani. L-am îndrumat spre Secţia de etnografie iar noi ne-am grăbit spre Memorialul Ipoteşti pentru că la ora 20.00 înceta programul.
La Ipoteşti am găsit două angajate care stăteau în pridvorul Casei memoriale şi se pregăteau de închis. Am discutat cu una dintre angajate de la care am aflat că au fost vizitatori dar mai puţini decât anul trecut pentru că nu s-a asigurat niciun mijloc de transport special.
Costică Macaleţi este preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani şi are în coordonare şi unităţile culturale din judeţ în frunte cu Direcţia Judeţeană de Cultură Botoşani. Se cheltuiesc bani din bugetul judeţului pe fel de fel de prostii şi inutilităţi dar pentru a asigura transportul gratuit din Botoşani la Ipoteşti nu s-au găsit câţiva bănuţi. Nu l-a interesat pentru că din astfel de activităţi nu trage foloase electorale şi nici financiare. Dan Huţu, directorul Direcţiei de Cultură n-a fost prezent cu ceva în organizarea acestui eveniment numit „Noaptea Muzeelor. Rămânând indiferent.
Ne-am întors în Botoşani pentru a surprinde partea oficială de inaugurare la Secţia de etnografie a unei expoziţii de ii. Cameramanul Mircea Brehuescu a luat câteva cadre şi ne-am deplasat la Casa memorială „Nicolae Iorga”. Închisă! Şi dacă tot a rămas închisă, de ce oare directorul Melniciuc n-a mobilizat angajaţii de aici pe post de supraveghetori la Muzeul judeţean ca să-l poată ţine deschis? Este o întrebare la care nu aştept niciun răspuns.
De aici ne-am deplasat în zona Teatrului de copii „Vasilache”. Vecin cu teatrul se află un muzeu dedicat pictorului Ştefan Luchian, muzeu patronat de o asociaţie condusă de Aglaia Corneanu. Speram că „Noaptea muzeelor” fiind un eveniment excelent de promovare a existenţei acestui muzeu îl voi găsi deschis. Lacăt pe poartă şi semiîntuneric peste clădire.
La Săveni, muzeul care adăposteşte o mare parte din colecţia extrem de valoroasă a soţilor Crâşmaru, o colecţie de vase din cultura Cucuteni, era închis. Primarul Relu Târzioru, implicat până peste cap în campania electorală de alegere a primarului pentru comuna Văculeşti n-a găsit o fereastră de timp să-l sune pe preşedintele Macaleţi, care-i este şi şef la PSD, să-i ceară ca muzeul de aici să participe la „Noaptea muzeelor”.
Vecin cu muzeul se află un bar. O femeie beată cânta de mama focului ceva porno. La vederea luminilor de pe cameră a exclamat: „Hopa, Lumea lu’ Rotundu mă filmează!”. Se filma, dar nu pe ea, ci muzeul. La Săveni cultura civilizaţiei noastre era încuiată. Cultura suburbană, de cartier, de promiscuitate socială era deschisă!
De la Săveni am plecat în jurul orei 21.00 cu speranţa vă vom ajunge repede la Liveni – George Enescu. Drumul, care în mod obişnuit se parcurge în jumătate de oră, a durat peste o oră din cauză că între Vornicei şi George Enescu drumul este distrus în totalitate şi nu poţi circula cu viteza normală.
La ora 22.10 filmam Casa memorială „George Enescu” ascunsă în întunericul nopţii Lumina puternică a refectoarelor de pe cameră a atras atenţia cânilor care au început să latre. După o scurtă secvenţă ne-am grăbit spre Dorohoi, cu speranţa că poate la Muzeul „George Enescu” de aici vom găsi deschis.
Am găsit o poartă de fier ruginită şi defectă care s-a deschis scrâşnind pe beton. O scurtă secvenţă şi aici apoi fuga la Muzeul „Ştiinţele Naturii” Clădire muzeului era luminată ca în vreme de sărbătoare. În faţa muzeului forfotă mare. Grupuri de tineri care au ieşit comentau cele văzute. Am intrat şi am dialogat cu muzeografa Ştefur. Era bucuroasă pentru că numărul vizitatorilor trecuse de 800. Prin sălile cu exponate foiau vizitatorii deşi era deja ora 23.30. A intervievat o domnişoară care se declarase iubitoare de insecte dar care aspiră în viaţă să devină actriţă sau geolog. Vise de copilandră!
N-am zăbovit prea mult aici pentru că voiam să închidem reportajul în Botoşani, la Secţia de etnografie. Şefa de secţie, Laura Tocariu, ne-a aşteptat. Îi mulţumim pe această cale! I-am luat un scurt interviu legat de expoziţia de ii despre care se vorbea prin oraş şi chiar am auzit comentarii la muzeul din Dorohoi de la nişte vizitatori veniţi din Botoşani.
La Etnografie numărul vizitatorilor a fost peste 400. Evenimentul din noaptea de 20 spre 21 mai a fost un prilej anual de a ne mândri cu valorile noastre de cultură şi civilizaţie care-şi au izvorul în adâncul istoriei. Avem un tezaur de mărturii materiale cum puţine judeţe din România se pot mândri. Din păcate, indiferenţa şi indolenţa şefilor din Cultura botoşăneană nu permite punerea lui în valoare.
La ora când am închis reportajul, 00.30, directorul Culturii Dan Huţu dormea nepăsător. La fel şi Costică Macaleţi preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. Nu era nevoie ca aceşti doi şefi să stea de paradă pe la muzee, dar era de datoria lor să organizeze din timp evenimentul şi să ceară conducerii Muzeului Judeţean să ţină deschis măcar muzeul principal. Dacă în urmă cu un an, cu doi s-a putut şine deschis acest muzeu, ce piedici majore n-au putut fi depăşite sâmbătă noapte?
Reportajul filat şi intitulat „Noaptea muzeelor” va fi difuzat pe Tele’M Botoşani, sâmbătă, 27 mai, începând cu ora 19.00, în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei de 22.05.2017
Bancul zilei: Coincidenţe periculoase
Bloomberg: Ritmurile inalte de crestere economica din Europa de Est se apropie de final
Inmormantarea la romani. Ce am avut... si am pierdut
Francisc I anunta ca va ridica cinci preoti la rangul de cardinal,
Camera Deputatilor va cumpara la licitatie un sistem video HD de 1,9 milioane lei
Unitatea 180, celula nord-coreeana de razboi cibernetic ce ingrijoreaza Occidentul
Coreea de Nord a lansat de langa Pukchang o racheta neidentificata
Seulul spune ca aceasta a atins altitudinea de 560 kilometri
New York Times: China a ucis sau incarcerat peste 20 dintre sursele CIA din tara,
schilodind reteaua de spionaj americana / Nu se stie cum a aflat Beijingul numele informatorilor
Panaramă electorală pe bani publici la Vlăsâneşti
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog