Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9846
De la 07 Ianuarie 2003
122869913

Căpuşele de la ALCOR şi strategia cioburilor

  • 22 August 2014, 23:00

ALCOR S.A. Botoşani a fost singurul producător de izolatori electrici din sticlă, la nivel naţional. La data de 21 aprilie 2005, societatea a intrat în procedură de reorganizare şi faliment. Procedura a fost contestată, prin recurs, de către fostul patron Radu Olteanu. Acesta şi-a motivat acţiunea pozând în creditor al propriei firme, după prăbuşirea acesteia în moarte… sindică.
Radu Olteanu este principalul acţionar al societăţii Moldavia Impex SRL Oradea. Firma orădeană a devenit acţionar majoritar la Alcor Botoşani în 2001, cu peste 90 de procente. Foştii angajaţi ai firmei se întreabă de ce se tărăgănează falimentul. Se bănuieşte chiar şi o legătură cu această stare de lucruri între fostul patron şi ex-ministrul Popescu (DIP) dar şi cu „alţi protectori de sus”. Cei care au lucrat la fabrica de izolatori şi-au mai amintit că, în perioada privatizării, se vorbea de oarece implicaţii, „din spate”, ale lui Berceanu.
„Nici nu vă daţi seama cât de sus merge caracatiţa” , ne-a suscitat cineva curiozitatea. Drept pentru care am încercat să aflăm ce se întâmplă pe la Alcor S.A. Botoşani. „Radu Olteanu a făcut recurs în condiţiile în care nu mai avea nici un drept. Şi vă spun şi de ce. Moldavia Impex Oradea este şi ea în procedură de faliment. Aşa că, doar lichidatorii de acolo puteau pretinde nişte datorii de la Alcor.
Ceea ce nu s-a întâmplat pentru că Moldavia nu este creditoare la noi. Olteanu face astea abuziv, ca să tragă de timp. Nu-i înţeleg nici eu logica”
, a declarat Gheorghe Agafiţei(foto), lichidatorul Alcor S.A. Peste 52% din datoriile societăţii sunt către buget. Datoriile s-au acumulat începând cu anul 2004 şi se cifrează acum la peste 65 miliarde lei. Lichidatorul ne-a spus că societatea se află, încă, în perioada de evaluare a averii. Lichidarea se va face în două moduri. Bunurile Alcor se vor vinde „individual”, dar se va face şi o vânzare „în bloc”, prin licitaţie.
Cei care gestionează acum rămăşiţele societăţii spun că au intenţii cavalereşti. Ei speră să găsească un investitor care să cumpere tot şi să dea fabricii aceeaşi destinaţie. „Eu sunt din 1978 aici. Colapsul a început când proprietarul a considerat că poate să-şi permită să nu achite datoriile către stat. Interesată de Alcor a fost şi o firmă din Grecia. Dar Olteanu avea alte interese, probabil.
A cerut sume fantastice, ceea ce a condus la retragerea grecilor de la discuţii”
, a spus Mihai Atodiresei, şef Birou administrativ. Contrar zvonurilor, Atodiresei spune că nu ştie de existenţa unor ţepari ai firmei Alcor. „Cei care spun asta cred că se referă la ceea ce ţine de activitatea şi organizarea administratorului fabricii. Electromontaj, Transelectric, Electrica au încetat să mai colaboreze cu noi şi din cauza faimei pe care patronul Olteanu ar fi avut-o” , s-a mai apropiat Atodiresei de opinia publică. Cineva ne-a sesizat că la Alcor au mai rămas 17 angajaţi şi 4 directori. „Ei nu dau mită, cică.
Dar în particular se laudă cum rezolvă transformarea compensaţiilor în bani. Pentru ce iau ei salariu, oare un director nu ajunge? Parcă legea spune că în momentul falimentului rămâne un administrator şi câţiva paznici”
, se întreba unul din cititorii noştri. Lichidatorul Agafiţei a cam sărit în sus la astfel de întrebări.
Până la urmă a acceptat să avem un dialog civilizat. Iniţial, el a explicat că este vorba, de fapt, doar despre 16 angajaţi pentru conservare şi pază, număr în care sunt incluşi şi membrii conducerii. În realitate, directorii au fost păstraţi dar cu alte denumiri de funcţii. „Funcţiile de directori au dispărut. Unul, de exemplu, este acum şef birou administrativ. Mai avem unul la contabilitate…
Au rămas, la sânge, câţiva oameni. Este şi directoarea de marketing, dar acum se numeşte referent de specialitate. Avem nevoie de oameni care ştiu cu ce se mănâncă fabrica”
, s-a încurcat în retorică lichidatorul Agafiţei. Implicarea lui Olteanu în ţepuirea mai multor firme din ţară, solicitând banii plătiţi iniţial pe acţiuni, căpuşarea societăţii Alcor de către firma Condrimex, vânzarea unor terenuri cu jumătate de preţ pe acte şi jumătate la negru, sunt alte acuzaţii care s-au adus conducerii Alcor Botoşani. „Cel care ne carotează pe noi sunt Radu şi Georgeta Olteanu.
De fapt se carotează pe ei. Radu Olteanu a avut şi nişte dosare penale pe rol pentru unele probleme. Unele din aceste dosare au ajuns chiar la DNA…”
, a pasat vina lichidatorul Agafiţei. În absenţa din birou a lui Agafiţei, şeful de birou Atodiresei a confirmat că, din câte ştie el, cu Condrimex ar fi existat o colaborare. Director al acestei firme, „crede” el este Sorin Vornicu. Părerea lui Atodiresei a fost infirmată de Agafiţei, la întoarcerea în birou, neştiind ce spusese antevorbitorul său.
Aşa că Atodiresei şi-a schimbat depoziţia. „De când sunt eu nu am avut colaborare cu Condrimex. Poate o fi fost până să fiu eu director” , a spus Atodiresei privindu-l fix pe lichidator. Alcor a avut contracte cu Electrica. Unii spun că nevasta patronului de la Condrimex ar fi director pe la Electrica. Interlocutorii noştri au negat acest aspect, ce-i drept cam cu reţinere. Cât priveşte acuzaţia vânzării terenurilor, cei doi s-au apărat şi în această privinţă. „Astea-s dezinformări specifice lui Olteanu. Un teren care era evaluat la 426 milioane lei, noi l-am dat cu 1,6 miliarde lei. Cum vi se pare asta?
Nu ştiu ce sfori s-au tras, dar Olteanu nu a putu face şi la Alcor ce a mai făcut prin ţară”
, s-a declarat mulţumit Agafiţei. Fostul director general al societăţii, Merluşca, este şi el, încă, salariat al fabricii. Nu ni s-a mai spus în ce funcţie. Stocul actual al firmei Alcor este de 400 mii corpuri izolante. Diriguitorii fabricii amorţite cred că dacă s-ar vinde ceea ce au pe stoc ar putea fi acoperite datoriile. Ba chiar ar mai rămâne ceva şi acţionarilor. Dacă s-ar mai găsi încă vreo 3 milioane de euro s-ar putea repune pe picioare fabrica. Dar până acolo se pare că interesele sunt altele.
Dacă produsele existente pe stoc nu vor avea cumpărător, în mod sigur vor deveni deşeuri care nu valorează aproape nimic. Producătorul de izolatori a încetat să mai aibă contracte din 2004. ALCOR SA Botoşani a fost construită în 1977, cu un rol foarte important pentru sistemul energetic al ţării. Construit de către „fraţii noştri sovietici” cum s-a exprimat Atodiresei, Alcor este şi acum singurul producător de izolatori electrici din sticlă. În Europa mai sunt doar trei astfel de fabrici.
Mulţi spun că izolatorii Alcor au fost produse strategice. În perioada de glorie, izolatorii de la Alcor Botoşani erau solicitaţi în Bulgaria, Albania, Croaţia, Iran, Irak, Libia şi Siria. Aproape 500 de muncitori lucrau în această fabrică. La numărul lor, adiacent mai lucrau vreo 300 la Mecanica, Armătura Bucureşti, sau cei de la exploatarea de nisip cuarţos din Miorcani. Totul a început să cadă odată cu cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni de către Oleanu. Care este adevărul despre implicare directorilor în distrugerea Alcor vom încerca să mai aflăm câte ceva.
Cu atât mai mult cu cât se spune că fostul director Merluşca era, în acelaşi timp, director comercial la Moldavia Impex Oradea. Tot despre el se mai spune că ar avea unele apartamente prin Bucureşti şi Oneşti. Nu se ştie încă dacă sunt moştenite de la mătuşile, acum la modă. (Marian MOROŞAN)
JD 6.02.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Siamezii din politica botoşăneană
Recidiva lui Portariuc şi predica părintelui Partenie
Bancul zilei: Nemulţumirea soţiei
Horoscop
Lecţia lui Băsescu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog