Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3868
De la 07 Ianuarie 2003
122889517

Ministrul maghiar accentuează dezastrul din sănătate

  • 24 February 2010, 23:00

Până la 1 iulie 2010 comunităţile locale se vor trezi cu spitalele în cârcă. Ministerul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat ieri că va finaliza până la acea dată, transferul unităţilor sanitare publice cu paturi către administraţia locală. Noua formă de organizare a sistemului sanitar, descentralizarea, va însemna, în viziunea celor din minister, echitate în finanţare şi sustenabilitatea finanţării serviciilor medicale.
Cei din Ministerul Sănătăţii au afirmat de mai multe ori până acum că prin descentralizare, comunităţile locale vor avea posibilitatea să se implice în dezvoltarea sistemului sanitar şi să decidă pentru comunitatea pe care o reprezintă. Acest lucru va duce la investiţii în infrastructură, posibilitatea plăţii suplimentare a medicilor, unde este cazul şi atragerea de fonduri europene în sectorul sanitar, în anii următori.
Asta teoretic, pentru că, practic, comunităţile locale nu au posibilitatea să realizeze astfel de investiţii, la care gândesc cei din minister, sau să le suplimenteze medicilor salariile. Ministerul a anunţat însă cadrele sanitare din teritoriu că descentralizarea unităţilor sanitare se va face numai după consultarea sindicatelor, a reprezentanţilor asociaţiilor oraşelor şi municipiilor, a asociaţiilor de pacienţi şi a tuturor celor care vor fi implicaţi în acest proces. Anunţul descentralizării a neliniştit însă cadrele medicale.
„Mergem spre dezastru în sistemul sanitar. Şi aşa lucrurile nu sunt nici pe departe roz în sistem, dar când vom depinde de fondurile comunităţii locale, va însemna să punem lacăte pe spitale”, şi-a exprimat părerea unul dintre medicii botoşăneni.
Însă ministrul sănătăţii a anunţat ieri c㠄procesul demarat de MS nu va însemna abandonarea sistemului medical pe umerii comunităţilor locale. Ministerul Sănătăţii îşi va păstra şi consolida rolul firesc de strateg şi formator de politici publice”.
Procesul de descentralizare a sistemului sanitar a demarat în această săptămână prin identificarea unităţilor sanitare ineficiente şi reorganizarea acestora, concomitent cu reducerea numărului de paturi şi a personalului administrativ. Trei echipe ale Ministerului Sănătăţii (conduse de către secretarii de stat) au pornit prin judeţe pentru a analiza structura organizatorică a fiecărei unităţi sanitare în parte şi a face o evaluare pe baza acestor date. Ministerul Sănătăţii a întocmit şi lista cu unităţile transferabile.
Din cele 439 unităţi sanitare publice existente în prezent pe teritoriul României, MS propune transferul către autoritatea locală a unui număr de 373 unităţi. MS propune să rămână sub managementul său nu mai puţin de 66 unităţi sanitare: 23 de institute publice, 11 spitale clinice judeţene de urgenţă (cele din centrele universitare), 9 spitale clinice municipale de urgenţă (tot în centre universitare), 8 spitale cu profil de psihiatrie şi 15 spitale monospecialitate.
Prin transferul către autorităţile locale se urmăreşte şi creşterea autonomiei spitalelor din punct de vedere managerial. De la 1 iulie autorităţile locale vor avea în administrare logistică, financiară şi umană mare parte dintre unităţile sanitare publice. Managerul din aceste unităţi va încheia contractul de management cu reprezentanţii conducerii administraţiei locale şi nu cu ministrul Sănătăţii, aşa cum se întâmplă în prezent.
După 1 iulie, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager vor fi organizate de către autorităţile publice locale sau judeţene. Ministerul a mai anunţat că procesul de descentralizare nu va duce la disponibilizări în cadrul personalului medical, şi aşa insuficient, însă se va analiza situaţia personalului TESA şi administrativ. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Portocalii bătuţii pe teren propriu
Mierea omologată de CAFL Frumuşica va intra în curând în circuitul comercial
Ministerul va împuţina numărul directorilor din spitale
Şi profesorii din Botoşani vor primi al 13-lea salariu
Pot lua din oameni, nu şi electoratul
Ioan Rotundu
Amendat pentru gesturi obscene pe holul Judecătoriei Botoşani
Regulamentul Festivalului ,,MĂRŢIŞOR dorohoian” a fost modificat
Salvat de jandarmi din locuinţa cuprinsă de flăcări
Masacrarea culturii botoşănene continuă
Centrul de Creaţie şi Şcoala Populară de Artă în pericol de a fi decapitate
Interdicţia privind cumularea pensiei cu salariul
ar putea fi ridicata de la 1 ianuarie 2011
Marian Sarbu nu pleacă din PSD, dar are o problemă de raportare la partid
Vrea sa dea jos drapelul naţional al României de pe primărie
Comunicat de pres㠖 Teatrul „Eminescu”
Proiectul de 2,5 milioane euro, realizat de Primăria Frumuşica, în emoţiile verificărilor
„DESEN ANIMAT” - invitaţie la" Vasilache"
Bancul zilei: Scărpinatul în cap
Reţetă diabetici: Cartofi prăjiţi cu cremă de hrean
Horoscop
Caricatura zilei: Politeţea soţului
De vineri, 26 februarie, mai dispare puţin din hotarul de la Prut
Constantin Tănase: Ce preferaţi, o palmă sau un glonte în cap?
Timpul: Din poşta secretă a comuniştilor
Stepaniuc şi Voronin, combătând românismul
Sistemele de pensii din toate ţările Uniunii Europene au probleme
Un nou moment în cadrul vizitei IPS Iosif la românii din Marea Britanie
Neliniştea lumii. Dar mai ales neliniştea picioarelor.
Grecia, dată în judecată de Comisia Europeana
Cristian Diaconescu părăseşte PSD şi trece la grupul independenţilor
Hannes Swoboda la RFI: Situaţia din PSD nu poate continua aşa
Episcopeasă puternic alcoolizată la volan
câte greşeli îşi poate permite un om al Bisericii?
Senatorul Cristian Diaconescu a demisionat miercuri din PSD
si s-a alăturat grupului independenţilor.
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog