Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3391
De la 07 Ianuarie 2003
123147386

pnl

Botoşani: Fruntaşi şi codaşi în achitarea taxelor şi impozitelor locale

  • 24 January 2014, 23:00

Locuitorii din Flămânzi şi Copălău au depăşit cu aproape 10% planul de încasări propus la nivel judeţean!
După cum se ştie, multe dintre primăriile din judeţul Botoşani nu au reuşit în 2013 să se apropie prea mult de estimările făcute de specialiştii în finanţe la începutul anului, din cei 180 milioane lei, prevăzuţi a se colecta din taxele şi impozitele locale, fiind strânşi doar 129 milioane de lei, adică 71,6%. Procentul real este în realitate şi mai mic dacă se ia în calcul faptul că primării importante, precum Flămânzi sau Copălău, au depăşit cu circa 10% estimările făcute la nivel central.
La nivelul Primăriei Flămânzi s-au încasat sume record în comparaţie cu celelalte unităţi administrative judeţene. Astfel, cu încasări din taxe şi impozite de 2,007 milioane lei, oraşul Flămânzi a depăşit „norma” impusă la judeţ, de 1,83 milioane lei, realizând un procent pozitiv, de 109,32 %, adică depăşiri ale estimărilor cu aproape 10%.
„Nu este primul an în care depăşim cota stabilită la taxe şi impozite. Se pare că cetăţenii noştri au devenit mai conştienţi de necesitatea achitării taxelor necesare dezvoltării oraşului. În plus, simţul lor civic a fost amplificat şi de stimulentele financiare acordate celor care şi-au plătit taxele şi impozitele la timp, mai ales în perioada de încasare de la începutul anului, când deja, la acest parametru, am raportat depăşiri”, ne-a spus Aurelia Atodiresei, contabilul şef al Primăriei Flămânzi.
O situaţie pozitivă a fost întâlnită şi la Primăria Copălău, unde „cota” de încasări, primită de la Finanţe, de 260.000 lei, a fost depăşită cu 40.000 lei, la nivelul anului 2013 încasându-se din taxe şi impozite de 300.000 lei, ceea ce reprezintă un procent de peste 115%. Potrivit primarului Ciprian Ivanov, acest lucru s-a datorat faptului că „locuitorilor li s-au furnizat în permanenţă informaţii despre datoriile pe care le au, precum şi discuţiilor pe această temă purtate, cu populaţia şi agenţii economici, de conducerea primăriei şi de persoanele care colectează aceste venituri”.
Din păcate, la nivelul celeilalte unităţi teritoriale şi administrative desprinse din Copălău, lucrurile stau exact pe dos, Primăria Coşul, primar Mircea Acatrinei (foto) fiind una dintre codaşele judeţului. Cu taxe şi impozite colectate în valoare de 113.720 lei, primăria raportează doar 49,7% din totalul sumei planificate de finanţiştii judeţeni, de 228.500 lei.
Nici comuna Frumuşica nu stă prea rău la acest indicator, eforturile echipei administrative de aici concretizându-se în colectarea a 82,3 % din taxele şi impozitele planificate de specialişti împreună cu conducerea judeţului. „Trebuia să adunăm din taxe, în acest an, 340.000 lei, sumă din care am strâns 285.000 lei, ceea ce reprezintă un procent rezonabil”, a afirmat Costel Rădeanu, primarul comunei Frumuşica.
O situaţie îmbucurătoare am descoperit şi la Prăjeni, unde primăria locală a adunat din taxe 380.000 lei, adică 86% din suma estimată de conducerea judeţului. „Suntem mulţumiţi de acest procent în condiţiile în care, prin recuperarea rămăşiţelor şi a unor amenzi restante din anul 2012, am reuşit să încasăm cu un miliard mai mult ca anul trecut. Datorită unei strategii eficiente, am reuşit să colectăm, numai până în vară, circa 180.000 de lei, adică întreaga sumă strânsă în anul anterior”, ne-a explicat Alexandru Răileanu, primarul comunei Prăjeni.
Concluzionând, putem afirma că, exceptând localitatea Coşula, unde în pofida eforturilor primarului Mircea Acatrinei, populaţia, în mare parte rromă, are încă serioase probleme în achitarea dărilor cuvenite către stat, primarii din zona Flămânzi şi-au făcut bine treaba, adunând cote apropiate de cele planificate de reprezentanţii finanţelor şi conducerea judeţului.
(Gabi Gomboş)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Poliţistul tomân şi maşina englezească
Horoscopul zilei
Consiliul Investitorilor Români a solicitat FMI si CE renunţarea sau amânarea cu un an a impozitului de 1,5% pe construcţiile speciale
Victor Ponta: Ministerul de Interne este coloana vertebrala a statului român
Primăvara arabă se ucrainizează iarna?
Dosarul I.C.A. - Dan Voiculescu: Curtea de Apel Bucureşti judecă apelul pe 7 martie
De ce a pierdut Mircea Badea procesul in primă instanţă cu Horia Georgescu
Victor Ponta confirmă că va solicita convocarea CSAT pentru demiterea
În ultimii doi ani, băncile au pierdut peste 7.100 de angajaţi
Sentinţele definitive in dosarul Poşta Română
Profesionalismul şi eficienţa lui Tudor Chiuariu în fruntea Comisiei juridice a Senatului nu au fost niciodată contestate
„Făcătura cu camionul”, încercare de discreditare a primarului de Copălău?
Obuz găsit la Stânceşti, Mihai Eminescu
Incendii provocate din neglijenţă
Partydul Kiss FM la Uvertura Mall
Presa-n gura lu' Rotundu - emisiunea din 24.01.2014
Tudor Chiuariu: Dreptatea a fost înfrântă de o hotărâre fără probe. Voi face plângere la CEDO
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog