Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24712
De la 07 Ianuarie 2003
122884779

Botoşani: Târgul meşterilor populari îmbrăcat în haină politică

  • Ioan Rotundu
  • 27 April 2014, 23:00

Vineri, sâmbătă şi duminică s-a desfăşurat la Botoşani Ediţia a VIII-a a Târgului meşterilor populari, eveniment tutelat de Centru Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, director Aurel Melniciuc. Dacă ediţiile anterioare erau organizate în mod distinct şi cu invitaţi din mai toate regiunile ţării, evenimentul din acest an a fost înglobat în sărbătoarea Zilele oraşului Botoşani. Cum această sărbătoare a fost organizată de Primăria Botoşani, sub controlul direct al primarului Ovidiu Portariuc şi intenţionat cumulată cu ziua deschiderii campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, Târgul a fost văduvit în imagine şi chiar marginalizat.
Spun marginalizat pentru că meşterii populari au fost înghesuiţi pe un segment redus al Pietonalului Unirii, în partea dinspre Primărie, cu acces limitat la grupul sanitar de la Cinema Unirea şi cazaţi în dormitoarele liceului „A.T.Laurian” în condiţii de internat pentru elevi. Locul amplasării atelierelor meşterilor populari ar fi fost în imediata vecinătate a sediului Direcţiei Judeţene de Cultură şi a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Numai că în acest loc au fost amplasaţi comercianţii de mici, cârnăciori, hamsii şi bere.
Am stat de vorbă cu majoritatea meşterilor populari prezenţi în după amiaza zilei de vineri şi mi-au spus că nu se simt deloc în largul lor, că de această dată condiţiile oferite la botoşani nu sunt la nivelul celor din anii anteriori şi că hărmălaia creată cu sărbătoarea Zilelor oraşului nu se potriveşte nicidecum cu mesajul lor de meşteri populari.
Sâmbătă, însoţit de Margareta Mihalachi, pozareferend în cadrul centrului, am filmat un reportaj cu ce mi s-a părut mai interesant în arta acestor meşteri care se zbat cu autorităţile statului, mă refer la cele culturale, ca să conserve şi să promoveze aceste vechi tradiţii care îi uimesc pe străini şi-i fac să ne respecte demnitatea naţională. Din păcate, nu tot ce meşterii mai păstrează şi lucrează ca obiecte populare se bazează pe materiile prime tradiţionale. Dacă arta prelucrării lemnului n-a suferit modificări majore, în domeniul confecţionării costumelor populare, a ştergarelor, în domeniul prelucrării pieilor etc. materia primă este procurată din comerţ. Lipsa culturii de in şi cânepă, a preparării şi prelucrării pieilor brute a diminuat mult din farmecul acestor meşteşuguri cu vechime de sute de ani.
Am observat lipsa meşterului popular Ţugui, voronean renumit în confecţionarea măştilor ce au caracter de unicat la nivel de ţară. L-am contactat telefonic iar meşterul Ţugui mi-a explicat că are o serie de neînţelegeri cu cei de la Centru aşa că n-a onorat invitaţia.
În schimb, am descoperit doi meşteri populari din Ibăneşti. Un confecţioner de măşti din piei de oaie dubite şi bătrânica Racu care, la vârsta de 74 de ani se mişcă sprintenel şi trage la vatala stativelor mai ceva ca o fetişcană.
De la Joldeşti, tot comuna Vorona, soţii Adăscăliţei, confecţioneri de căciuli în stil vechi moldovenesc ne-au explicat tehnica de lucru. Tot de la Vorona am întâlnit-o şi pe educatoarea Andronache, cea care este specializată în pozaconfecţionarea de costume populare, ştergare, capete de căiuţi şi care i-a uimit cu priceperea sa în cusut pe englezi chiar pe malul Tamisei, adică acasă la ei.
Hâtrul Zofotă, colecţionar de recuzite vânătoreşti de la Gura Humorului mi s-a plâns că urşii carpatini au rămas doar o amintire pentru că în zonă au apărut austriecii care taie arborii fără milă, golind munţii de acest aur verde care asigură acum prosperitatea străinilor adâncind sărăcia în rândul oamenilor locului. Ieşeanul Acasandri şi-a prezentat colecţia de icoane pictate pe sticlă şi lemn, el fiind pictor de biserici autorizat. Un fost miner din zona Sucevei, care a lucrat în mină de uraniu, sculpta icoane în lemn numai din plăcerea de a-şi sculpta cu dalta sentimentele credinţei sale. Un prahovean, fost inginer chimist, se lăuda cu curelele confecţionate din piele şi gravate cu fel de fel de modele.
Fiecare meşter popular cu care am stat de vorbă a avut câte ceva să ne destăinuie din arta sa, mândria de a se numi meşter popular fiind pentru ei cea mai mare bucurie a vieţii. Oamenii aceştia arată lumii adevărata Românie şi nu cred că meritau ca invitaţi la Botoşani la Târgul destinat lor să fie amestecaţi în troaca politicii, aşa cum s-a întâmplat. Condamnabilă este şi atitudinea oamenilor de cultură botoşăneni care n-au avut nicio reacţie de apărare a nobleţei artei meşterilor populari şi n-au sancţionat prin declaraţii publice amestecul politicului în conservarea şi promovarea artelor populare.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Reţeta zilei: Costiţe porc la grătar
Bancul zilei: Made in Japan
Horoscopul zilei
Lumea lu' Rotundu: Războiul cumnatelor
Dinamica economiei: Pajiştea Volovăţ
Presa-n gura lu' Rotundu - Emisiunea din 25.04.2014
Germania nu susţine admiterea R. Moldova în UE
soluţia rămâne reunirea R. Moldova cu România
Traian Băsescu: Nu vreau să se interpreteze că mai sunt adept al tehnologiilor cu cianuri la Roşia Montana
s-au oprit lucrări şi nu se găseşte contractul Bechtel, se ascunde bine contractul de Alina Neagu
Corpul de Control al primului-ministu va sesiza Parchetul în cazul petiţiei PMP privind acciza suplimentară la carburanţi, pentru semnături false
Udrea: Facem plângere penală împotriva lui Ponta, nu e treaba Guvernului să cerceteze oamenii cu opinii împotriva activităţii lui
Traian Băsescu: Ideea că o economie trecută prin criză primeşte imediat 35 de taxe noi e greşită
pentru anul acesta văd capacitatea de creştere a economiei între 4 şi 5 procente usţin reducerea CAS, dar nu sunt suficient de inteligent să înţeleg de unde se va susţine
Barack Obama vorbeşte despre noi sancţiuni împotriva Rusiei începând de luni
Când patriotismul dumneavoastră pute
Portariuc le-a tras-o din nou celor din opoziţie
Ioan Rotundu
Cum Portariuc şi Ponta au umilit opoziţia
Ioan Rotundu
Adăpost de animale aprins de un scurtcircuit electric
Victor Ponta: “2014 va fi un nou an al Victoriei pentru toți românii!”
Slujbele malefice ale părintelui Nicodim
Ioan Rotundu
Preot din Botoşani, acuzat de procurorii DNA că a constituit un grup infracţional de contrabandă cu ţigări din Ucraina
cu complicitatea vameşilor şi poliţiştilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog