Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Aniversări
Comentarii
Publicitate
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
743
De la 07 Ianuarie 2003
123124314

pnl

Răfuială preoţească pe fond politic şi cu profanare de morminte (II)

  • 28 February 2008, 23:00

Vasile Câşlaru, politicianul ce se visează primar, după ce l-a scos din biserică pe părintele Gheorghe Meleştean, după cum susţin localnicii, a reuşit să aducă un preot tânăr. Ciprian Huţu a intrat în graţiile protopopului de Săveni, un prelat despre care nu se rostesc vorbe tocmai respectuoase. Chiar dacă parohia din Adăşeni nu este extraordinar de bogată, este mare şi aducătoare de venituri mult mai mari ca la Nichiteni, de exemplu, loc unde a slujit protopopul. Localnicii vorbesc că părintele Huţu şi-a cumpărat parohia, plătind bani mulţi la Protoieria Săveni şi Mitropolia Iaşi, iar acum vrea să şi-i recupereze. În jurul său şi a bisericii a luat fiinţă un consiliu eparhial format numai din oameni de-ai lui Câşlaru, care fac tot ce hotărăşte acesta.
Pentru că părintele cel tânăr era plecat din localitate, l-am căutat pe dascălul Radu Lavric (foto 1), care este şi consilier eparhial. Acesta s-a arătat foarte speriat de faptul că anchetez cazul cu mormântul şi părintele Meleştean. A preferat muţenia şi a refuzat orice dialog. Vecin cu biserica se află şi clopotarul Aurel Pungaciu. Şi cu el am vrut să dialoghez. Numai că tânărul voinic şi sănătos la faţă nu s-a arătat dispus unei discuţii legată de implicaţiile lui Câşlaru în controlul asupra consiliului eparhial al bisericii şi nici din ce motive a fost fugărit din biserică preotul Meleştean. Modul în care Pungaciu a respins dialogul m-a convins că omul, în şcoală, nu a avut în carte un prieten, ci un aprig duşman.
Primarul în funcţie, Dumitru Merticaru, nu stăpâneşte nici pe departe ceea ce se întâmplă în comuna care l-a ales. Vasile Câşlaru, contracandidatul său la pozaapropiatele alegeri, este mult mai influent asupra oamenilor, deşi influenţa sa este una distructivă. De frică, de nevoia serviciilor sale de tehnician veterinar, oamenii tac şi-l ascultă cu supuşenie. Poliţiştii Marcel Hurmuz şi Florin Andronache sunt în gaşca lui Câşlaru, iar pe primar îl ignoră pur şi simplu, dacă nu găsesc de cuviinţă să-şi bată joc. Agentul şef Hurmuz a fost implicat într-un accident auto, dar şefii de la Botoşani n-au considerat să-l ancheteze. Am mai întâlnit prin judeţ astfel de situaţii, când lideri politici locali au impresia că ţin totul sub control, dar după momentul votului s-au ales cu o mare dezamăgire. Cred că Vasile Câşlaru se află într-o astfel de situaţie. Revenind la primarul Merticaru, acesta s-a declarat neputincios în faţa lui Câşlaru. „Ei hotărăsc la biserică fără a ţine cont de lege. Acum am auzit că au hotărât să scoată la vânzare locurile din cimitir pe suma de 500 lei. Adică să le facă locuri de veci” – susţine primarul. L-am întrebat pe primar dacă o astfel de hotărâre nu este de competenţa consiliului local şi nu a consiliului eparhial al bisericii. Nu m-a lămurit, semn că legislaţia în domeniu încă n-a asimilat-o în cei doi ani de când a fost pus în fruntea comunei.
O surpriză am avut-o din partea secretarului primăriei, cel care este considerat juristul comunei. Secretarul este fiul preotului Meleştean, cel fugărit din biserică. El locuieşte cu părinţii în casa parohială, locuinţă aflată în vecinătatea bisericii, dar cu acces prin curtea acesteia. Preotul cel tânăr a pus lacăt pe poarta de intrare în curtea bisericii, aşa că secretarul comunei n-are acces cu maşina decât înconjurând pozape o anumită distanţă. Tot secretarul a confirmat că nu s-a emis de către primărie nici un act de deshumare a lui Slavnicu. Îţi vine să râzi, dar să şi plângi cum un secretar de primărie este la cheremul unui preot impus cu forţa şi împotriva voinţei majorităţii credincioşilor. Ce-i drept, nici părintele Meleştean n-a demonstrat, de-a lungul anilor de când locuieşte în casa parohială, un simţ gospodăresc prea dezvoltat. Grajdul din imagine spune totul (foto 2). Meritul său sunt cele două biserici ridicate în perioada comunistă, când preoţii nu prea erau de găsit în fruntea comunităţii. Dar munca sa a fost umbrită de dragostea faţă de licorile lui Bachus.
Aşadar, la Adăşeni, un preot aflat în cârdăşie cu o grupare politică locală, din ordinul unui colonel de securitate devenit de SRI a profanat un mormânt pentru a îngropa peste mortul vechi unul proaspăt. Nefiind emis certificat de deshumare, s-a comis o infracţiune pentru care preotul cel tânăr ar putea fi tras la răspundere. Este treaba Parchetului de pe lângă Judecătoria Săveni să ancheteze situaţia. Normele europene şi legile de Mediu interzic înmormântări în interiorul localităţii, fie şi curte de biserică. Adăşenii au cimitir la margine de sat, aşa cum cere legea. Iar Garda de Mediu este cea îndrituită să ia cuvenitele măsuri. De ce n-a fost Ecaterina Ştefan înmormântată acolo? Răspunsul ar fi „de chichi!”, pentru că aşa a vrut domn’ colonel, preotul şi tagma impusă de politicianul Vasile Câşlaru (foto 3). Şi o ultimă concluzie, care este a celor cu care am stat de vorbă: Nu-l vor primar pe Vasile Câşlaru. Altul va fi alesul lor. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariul comentariilor (LXII)
(Ioan Rotundu)
Ar trebui să pună mai mult osul la treabă
Prefectul gândeşte periculos de aproape de limita democraţiei
Controlul ministerial se va lăsa cu cazuri pentru Comisia de Disciplină
Bătrânul de 82 de ani din Copălău a redevenit un lup agresiv
O adolescentă şi-a revăzut mama din Flămânzi după 16 ani
Un recidivist ţigan a necinstit şi jefuit o bătrână de 82 de ani
Doar 6 miliarde pentru şcoli din partea Primăriei Botoşani
Conducerea Maternităţii din Botoşani vrea să fie gazdă pentru telefonia mobilă
Oblastia lui Voronin
„Cuvânt şi culoare” la Liceul de Artă
Societatea de termoficare funcţionează în pierdere
Nitriţii şi nitraţii nu pun în pericol starea solului din judeţ
Termica a ieşit bine după controlul ANRSC
Primăvară după gratii
Un cazan ce poate aduce economii însemnate
Crede că taximetriştii sunt oameni extrem de bogaţi
Omul bogat din Poliţie şi „săracii” piraţi auto
Noua Generaţie primeşte la „gioale”
Pune un grup de nuntaşi să împingă un excavator
Un craiovean a inventat tapetul Jugaru
Horoscop
Vorbă cu subînţeles
Felicitare de Ziua femeii din partea societăţii Termica
Program TELE'M Botoşani, vineri, 29 februarie
Vinde cu faţa la soare şi-n loc cu rezonanţă istorică
Prefectul Sorescu pe post de posibil „ţap ispăşitor”
Anunţ important DJT
Felicitare PNL Botoşani
Anunţ giurgiuvean
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog