Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
113
De la 07 Ianuarie 2003
122885762

Baronul Vlucă de Văculeşti îi de fapt de Munhausen

  • 28 June 2007, 23:00

Valentin Jantea (foto nr. 1) este un nume extrem de pirotesc pentru un anume segment social, pe care-l reprezintă din plin prin fabulaţiile sale, împletite şmecher pe un sâmbure de adevăr. Fost reporter prin presa locală, Jantea a trecut cam pe la toate publicaţiile, inclusiv Monitorul şi Jurnalul. De peste tot a fost dat pur şi simplu afară, pentru că se culca şi se scula băut, pentru că îşi vindea conştiinţa de jurnalist pe o sută de votcă, pentru că îl trimeteai să facă o investigaţie, iar el dispărea fără urme zile întregi. De avut, are condei, dar îi un fel de brânză bună în burduf de câine. Însă nu activitatea fostă de jurnalist a lui Jantea, sau cele două cărţi tipărire, fac obiectul articolului de faţă. La redacţia noastră a venit pe mail informaţia că Jantea şi cu primarul de Văculeşţti au pus la cale o afacere de vreo trei miliarde de lei, pe banii publici. Pentru Jantea n-aş băga mâna în foc, dar pe primarul de la Văculeşti (foto 2) îl cunosc şi mi-a venit greu să accept că informaţia ar fi reală. Dar cum cel mai bun mijloc de a afla adevărul este să pleci în căutarea lui, aşa am procedat şi noi. Două zile am călcat pe urmele primarului Corneliu Tudoruţă, dar abia miercuri ne-a fost dat să stăm faţă în faţă şi să clarificăm treburile la modul sincer.

Baronul Vălucă…
Valentin Jantea este fiul Elenei Suşter, pensionară, fost cadru universitar, fiica savantului biolog Petru Suşter, născut la Costeşti – Răchiţi, unde mai dăinui conacul său. Savantul a fost căsătorit cu fiica unuia Tăbăcaru, om avut, cu moşie şi conac pe raza comunei Văculeşti. După 1990, când s-au început a se reconstitui drepturile de proprietate, din partea familiei Suşter n-a mai rămas moştenitor decât fiica sa Elena, care, deşi pensionară de mult timp, încă este activă intelectul, dovadă şi colaborarea sa la al nostru Jurnal literar. Femeie învârstă, care se deplasează greu, a preferat ca de recuperarea moştenirii să se ocupe fiul său, Valentin Jantea, căruia i-a dat şi procură în acest sens.
Valentin, cât este treaz, lucru extrem de rar, este om cu care poţi dialoga. Când este băut, prinde muşte şi nu poţi pune bază pe vorbele sale. Cu toată dragostea sa pentru băutură, Valentin a reuşit să recupereze o parte din averea savantului şi a rudelor sale, împrăştiată inclusiv pe raza judeţului Iaşi. La Iaşi, Valentin a recuperat câteva sute hectare de pădure. În numele mamei, bineînţeles. Mândru de realizarea sa, s-a autointitulat baronul Vălucă, împrumutând titlul nobiliar al unei rude ale sale ajunsă de mult oale şi ulcele. Sub acest nume nobiliar şi-a intitulat şi două dintre cărţile tipărite.

…de Văculeşti
Împopoţonat cu titlul de baron, într-una din dimineţi a dat buzna în biroul primarului de Văculeşti, Cornleiu Tudoruţă. Cu procura mamei în mână şi cu nişte informaţii vagi, Valentin revendica, la Legea 247/2005 averea rămasă de la unchiul său Tăbăcaru. Primarul, om cu bun simţ, a luat de bună cererea lui Valentin şi s-a pus pe treabă, adică pe întocmirea formalităţilor. Numai că, tot dialogând cu acesta, la un moment dat a început să-l suspecteze de denaturarea adevărului. Valentin revendica 50 ha pădure, pozapădure, terenul şi clădirea unde funcţionează în prezent primăria Văculeşti. Pentru a nu comite vreo eroare, primarul i-a solicitat să aducă dovezi de la Arhivele Statului. „Domnule, l-am suspectat de minciună, dar de la Arhivele Statului a adus documente că avea dreptul la 137 ha pădure. Am rămas blocat” – ne-a declarat primarul. Una peste alta, Valentin, cu procura de la mama, a obţinut titlu de proprietate pentru 137 ha pădure, 4,5 ha parc natural şi fostul conac al boierului Tabacaru în care funcţionează primăria, başca un iaz în suprafaţă de 8,1 ha, situat la punctul Lipoveni, aproape de localitatea Recea Verbia, loc istoric, pentru că după lupta de aici Mihai Viteazu a ocupat tronul Moldovei şi a realizat unirea celor trei provincii româneşti, la 1600.

Afaceri demne de un baron
Anul trecut, după ce s-a văzut cu sacii în căruţă, adică cu averea recuperată, Valentin a început să facă ordine, inclusiv cu primarul, care a devenit chiriaşul lui maică-sa. În toamna lui 2006, a marcat, tăiat şi vândut arbori din pădure în valoare de vreo 300 milioane lei. Banii s-au dus pe băutură, dragostea dintâi, şi cu multă certitudine şi cea din urmă, a proaspătului baron Vălucă. A aflat Elena Suşter, mama sa, şi s-a necăjit tare. „Aşa bătrână cum este, s-a deplasat până la primărie şi ne-a anunţat că i-a retras procura lui Jantea” – ne-a lămurit primarul. „Cu toate acestea, Valentin mai trece pe la noi şi ne aminteşte că el va fi moştenitorul şi acea zi nu-i departe” – ne-a mai destăinuit primarul. Că Valentin şi-a pierdut dreptul de administrare a averii lui Elena Suşter au fost informate şi alte instituţii, printre care şi Direcţia Silvică Botoşani, ca nu cumva baronul să nu mai dea odată iama printre copaci.

Nu poate ieşi fum, dacă nu-i şi ceva foc
Pe noi ne-a interesat cât adevăr cuprinde informaţia cu răscumpărarea de la Elena Suşter a parcului şi conacului unde funcţionează primăria. „Am discutat cu doamna Suşter o răscumpărare, dar nu pentru a menţine sediul primăriei. Vrem ca în acest spaţiu verde şi clădire să amenajăm un spaţiu social, grădiniţă sau unitate de asistenţă socială. Am discutat cu domnul preşedinte Conţac şi, cu vreun miliard jumătate lei vechi am putea păstra nouă această proprietate. Dar vânzarea se poate face numai după trecerea a trei ani de la împroprietărire, adică pe la sfârşitul anului 2008, începutul lui 2009” – a fost explicaţia primarului Tudoruţă la întrebarea noastră. Aşadar, de la trei miliarde la un miliard jumătate, este o distanţă cu 50% mai mică decât suma cu care am fost noi informaţi că s-ar putea încheia tranzacţia. Apoi, fiind vorba de bani publici, cumpărarea nu se va putea realiza fără o expertiză de evaluare la preţul pieţei. Credem că reclamaţia îl are în spate chiar pe baronul Vălucă, cel dezmoştenit de mamă prin a i se retrage procura de administrare a averii. Se potriveşte cu stilul său de a gândi şi acţiona. Totul fiind doar o minciună, pe care noi, dacă nu verificam, puteam s-o fi luat drept adevăr îi retragem lui Valentin titlul de „baronul Vălucă” şi i-l acordăm pe cel de „baronul Munhausen”. (Ioan Rotundu)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Am nimerit ca Ieremia, dar nu în gard, ci la Mioriţa
Comentariu la comentarii (CXXXII)
(Ioan Rotundu)
Corecţia lui Bin Laden
Cuvinte definite de către Ambrose Bierce
Horoscop
Domnul Zbangă, dar cu podeţul cum rămâne?
Câştigători "Trofeul electricianului" 2007, faza E.ON Moldova
Program TELE'M Botoşani, vineri, 29 iunie
Societatea Relad Suceava n-a scăpat de ce era mai rău
După care a reclamat la OJPC că poşeta este de proastă calitate
AJOFM pregăteşte o nouă bursă a locurilor de muncă
Contestaţia l-a salvat de la examenul picat
S-au întâlnit, s-au cinsttit şi apoi s-au împuşcat
Băgată în spital de propria fiică
Minor accidentat
Dorinţa lui Egner este luată în derâdere de colegii consilieri
Ţărănistul Furtună îl gâdilă plăcut pe primarul Flutur
după care-i dă cu pumnul
Romii au încă eşecuri în lupta pentru egalitatea şanselor
Cu ochii în patru la caniculă
Încep evaluările terenurilor agricole calamitate
Prefectul Roman vrea să fure din experienţa spaniolilor
Consiliera Ţepoi resimte necesitatea unui ghid turistic
11 locuinţe sociale noi
Vreţi să vă pricopsiţi cu un pitbull?
Lui Conţac nu i se va clinti nici un fir de păr
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog