Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4754
De la 07 Ianuarie 2003
122890403

Botoşani: În pelerinaj la Schitul Poiana

  • Ioan Rotundu
  • 2 October 2013, 23:00

Marţi, 1 octombrie, potrivit Calendarului ortodox, creştinii au sărbătorit Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare marcată cu cruce neagră. Această sărbătoare a fost adoptată şi de Schitul Poiana din Munţii Neamţului ca hram al bisericii.
Schitul Poiana se află la o distanţă de circa 3 km de Poiana Largului, situat pe o coastă de munte spre coada lacului Bicaz şi aparţine de Mănăstirea Petru Vodă, mănăstire ce a avut până de curând ca stareţ pe părintele duhovnic Iustin Pârvu, trecut recent în viaţa de dincolo.
În vară, m-am deplasat la Mănăstirea Petru Vodă şi am convenit cu părintele Iustin să realizez un reportaj despre filozofia credinţei, despre viaţa sa din închisorile comuniste, despre apartenenţa sa la Mişcarea legionară. În acea zi am aflat de la două măicuţe botoşănene că nu departe de mănăstire se află un schit unde slujeşte un preot călugăr botoşănean. M-am dus până la acest schit şi l-am cunoscut pe părintele Hariton, care m-a invitat să vin la schit în 1 octombrie, când are loc hamul bisericii.
Interviul cu părintele Iustin a căzut după ce acesta s-a îmbolnăvit grav, a fost operat şi apoi a decedat. Nu-mi rămăsese decât să mă ţin de cuvânt şi să revin la schitul părintelui Hariton în ziua de 1 octombrie, ceea ce am şi făcut. Cum am intrat în Munţii Neamţului vremea s-a dovedit a fi una câinoasă. Ploua mărunt iar printre picăturile de ploaie se puteau vedea şi fulgi pufoşi. La întoarcere aveam să vedem zăpadă pe crestele mai înalte.
Am oprit mai întâi pe la Mănăstirea Petru Vodă pentru a înregistra o secvenţă la mormântul părintelui Iustin. Ploaia ne cam făcea necazuri, picăturile pătrunse pe obiectivul camerei de filmat afectând imaginea şi dând de furcă cameramanului Mircea Brehuescu. poza
Mormântul părintelui este acoperit cu un impresionant strat de flori multicolore protejate de o cupolă-cort. De la mormântul părintelui m-am deplasat în cimitirul mănăstirii, aflat undeva în spatele clădirii bisericii şi a chiliilor, la poalele unui deluşor şi am înregistrat o secvenţă la mormântul poetului-patriot Radu Gyr, cel care a scris versurile imnului Mişcării legionare şi care a publicat sub comunişti poemul-patriot „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!” pentru care a fost condamnat la moarte, ulterior pedeapsa fiind transformată în închisoare.
Cimitirul este amplasat în mijlocul unei privelişti de o frumuseţe greu de crezut că poate exista. Mormintele sunt îngrijite, iar pe crucea lui Radu Gyr stă înfăşurată o panglică tricoloră.
Mănăstirea Petru Vodă este administrată în momentul de faţă de părintele Hariton, cel care a slujit la un schit din muntele Ceahlău. El a fost cerut stareţ mitropolitului Moldovei. Înalt Preasfântul Teofan, cu limbă de moarte, de părintele Iustin. Iar mitropolitul i-a împlinit dorinţa.
Părintele Hariton se afla la slujbă, aşa că nu am putut sta de vorbă cu sfinţia sa, aşa că ne-am dus la schitul Poiana, la celălalt părinte Hariton (foto 1). La schit am urcat greu, aşezământul monahal fiind pe o coastă de munte iar ploaia mocnită făcuse drumul alunecos. Curtea aşezământului era plină cu maşini. Semn că la slujbă participau mulţi creştini veniţi din zone ale judeţului Neamţ dar şi de prin Iaşi, după cum indicau numerele de înmatriculare ale unor autoturisme.
În zilele frumoase, de la schit se poate vedea cum muntele se oglindeşte în apa lacului Bicaz iar de partea cealaltă a lacului se conturează imaginea semeaţă a muntelui Ceahlău, Regele Carpaţilor Orientali, cum mai este numit de poeţi şi scriitori.
Schitul este unul de maici iar părintele Hariton, născut în Botoşani pozaşi care a ales calea monahismului, slujeşte, deocamdată, în paraclis, biserica cea nouă nefiind terminată şi sfinţită.
Despre părintele Hariton veţi afla multe fapte pline de osteneală şi vrednicie când veţi urmări difuzarea reportajului la Tele’M Botoşani şi apoi postat pe You Tube.
Imediat ce am ajuns în curtea schitului, cameramanul a intrat în paraclis pentru a lua imagini din timpul slujbei. Paraclisul fiind o cameră micuţă la etajul clădirii cu chilii, lumea sta înghesuită iar mulţi ascultau slujba de pe hol. Ce nu mi-a plăcut a fost faptul că unele mame au venit cu copii mici, de doar 2 – 3 ani, care plângeau, ţipau, scânceau ceea ce era deranjant pentru slujbă.
După slujbă, creştinii au fost invitaţi la masă iar noi am filmat în paraclis secvenţa cu părintele Hariton. Părintele ne-a povestit cum a luat drumul monahismului, cum a slujit mulţi ani sub părintele Iustin şi cum părintele i-a încredinţat în anul 2004 misiunea de a ridica schitul Poiana.
La schit viaţa este grea. Măicuţele se descurcă greu. Fiind într-o zonă nu prea circulată şi departe de aşezările omeneşti, puţini sunt cei care dau pe aici şi mai puţini cei care aduc câte ceva, mai ales de mâncare. Dar măicuţele nu disperă şi au credinţa că Dumnezeu va avea grijă de ele.
Îmi pare rău că vremea a fost una ploioasă, de toamnă târzie, şi nu am putut filma frumuseţea locului. Totuşi, se va putea vedea, jos, la poalele muntelui, apa lacului Bicaz şi prin ceaţă munţii de dincolo de apa Bistriţei.
Reportajul va fi difuzat, sâmbătă, 5 octombrie, şi va putea fi vizionat pe Internet dacă se va intra pe site-ul Jurnalului şi se va da clik pe imaginea pe care scrie Tele’M.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Prietenul soţiei mele
Un blestem numit Felix
Dan Voiculescu si patologiile tranziţiei româneşti
Integrarea romilor este posibilă dacă aceştia respectă legile Republicii
Noul pachet de bază aduce schimbări importante pentru sănătatea românilor
consultaţiile vor fi numărate şi pentru peste 300 de diagnostice nu vor mai fi acceptate internările în spitale
Vasile Astărăstoae, urmărit penal de procurorii ieşeni
în vizorul procurorilor se află şi Vasile Cepoi
Premierul Franţei l-a refuzat în două rânduri Pe ponta cu intrarea în Schengen
Ce urmează după epoca Băsescu
Procurorul care a finalizat rechizitoriul lui Liviu Dragnea a fost revocat din funcţie
din ordinul procurorului general Tiberiu Niţu
Portariuc îi face cadou Mihaelei un campus şcolar
Ce-a risipit Ţâbuleac, plăteşte acum Ţurcanu
Ilie Ivanache, un primar bogat
Revin vremurile PNA-ului?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog