Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2258
De la 07 Ianuarie 2003
123125829

pnl

Realitatea chineză povestită de deputatul Baban în stil românesc

  • 3 February 2008, 23:00

Reîntors recent din China, deputatul peremist botoşănean, Ştefan Baban împărtăşeşte câteva impresii din vizita în statul asiatic. O vizită de lucru efectuată prin Comisia de buget finanţe bănci a Camerei Deputaţilor din China la invitaţia Ministerului de Finanţe şi a Adunării Naţionale a Chinei. În afară de faptul că i-a venit foarte greu să folosească beţigaşele, specificând însă că a avut la îndemână şi tradiţionalele noastre tacâmuri pentru a putea servi masa, a călătorit cu trenul cu levitaţie magnetică, cu 439 kilometri la oră, a încercat să facă ideograme şi nu i-au ieşit, deputatul Baban a rămas şi cu o serie de impresii legate de viaţa economică a chinezilor.

Economia românească nu bate defel cu cea a chinezilor
În periplul său prin capitala Chinei, Beijing şi prin oraşul Shanghai, deputatul peremist a constatat că ceea ce fac chinezii acum în cele două localităţi a realizat şi Nicolae Ceauşescu în Bucureşti atunci când a fost înjurat de mulţi, dar rezultatele bune se văd şi acum. Anume, acele bulevarde largi, care au fost realizate sub îndrumarea fostului lider comunist. În altă ordine de idei, cu toate că în Shanghai sunt peste 400 de zgârie - nori, în interior sunt în continuare căsuţe. „Terenul în China este tot al statului, nimeni nu are proprietăţi. Dar dacă vor să construiască o casă sau o întreprindere pot primi teren în concesiune pe un număr important de ani, cel puţin 50 ani”, precizează Ştefan Baban.
Acesta a rămas impresionat nu doar de ordinea şi disciplina, ci şi de puterea economică a poporului chinez. „Vreau să vă informez că Republica Populară Chineză a încheiat anul cu un excedent de 1.500 miliarde de dolari şi spuneau cei din conducerea statului că vor să folosească aceşti bani cu precădere pentru îmbunătăţirea vieţii chinezilor”, a precizat deputatul botoşănean, furnizând şi date comparative care îi creează o mare îngrijorare. În timp ce România nu a reuşit anul trecut să vândă produse Chinei decât de un sfert de milion de Euro, chinezii ne-au vândut mărfuri în valoare de 6 milioane Euro.

„Ar trebui să ne trezim şi vizavi de relaţiile cu Rusia”
Cu toate aceste statistici sumbre, delegaţia română a lansat invitaţia chinezilor să facă investiţii directe în unităţile productive din România. Chiar dacă ofertele nu prea mai sunt tentante pentru partea asiatică. După cum însuşi s-a văzut nevoit să recunoască şi deputatul Baban. „Le-am explicat şi cauza pentru care nu avem produsele pe care ni le cer. Locomotive, camioane, tractoare şi nici multe altele pe care ţara noastră le vindea înainte pe piaţa chineză. Am ajuns în situaţia asta fiindcă la ordinul Uniunii Europene am vândut totul pe nimic”, spune peremistul botoşănean.
În opinia sa, soluţia ar fi ca la conducerea ţării să vină o forţă sănătoasă care să pună economia naţională pe picioare fiindcă cea promovată şi aplicată de premierul Tăriceanu este lipsită de conţinut. Până atunci însă mai este o şansă pentru România, de care deputatul Baban crede că e bine să se ţină seama. La următorul congres al Partidului Comunist Chinez, şase din cei opt lideri ai partidului sunt oameni care au studiat în România, ceea ce ar deschide o perspectivă extraordinar de bună, legată de relaţiile între România şi China. „Ar trebui să profităm de această perspectivă, după cum ar trebui să ne trezim şi vizavi de relaţiile cu Rusia. I-am întrebat pe chinezi despre tratatul economic care există între China, India şi Rusia şi mi-au spus că sunt în faza de negociere, dar că acest tratat va avea o formă finală în maxim un an de zile”, a concluzionat peremistul Ştefan Baban. (Eliza Sofian)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Directori de instituţii somaţi să-şi facă public câştigurile
Liber la amendamente!
Justificare pentru eşecul demersului liberal
Avertisment pentru furnizorii de utilităţi
Spaţiile verzi, o prioritate pentru edilul botoşănean
Comentariul comentariilor (XLI)
(Ioan Rotundu)
Sediul PD-L îi creează lui Codreanu insomnii
Marijuana, după o lungă absenţă, la ”Happy Hour”
ASP are director adjunct
Noi belele ard pe capul lui Muntianu
Azi se dă startul ultimei testări naţionale
Botoşănenii nu mai vor să fie confecţioneri
Scrisoarea Cârcotaşului către domnişoara Rodica
Lozna a îmbrăcat straie de sărbătoare
Anunţă candidaţi la primării, păstrându-le numele la secret
Horoscop
Ăsta da curaj de bărbat!
Închiriază, dar pe termen lung
Comunicat al primăriei Botoşani
Program TELE’M Botoşani, luni, 4 februarie
Comunicat al primăriei Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog