Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10490
De la 07 Ianuarie 2003
122896139

Botoşani: 1750 de foşti angajaţi suferă din cauza unui funcţionar nepriceput

  • Ioan Rotundu
  • 3 June 2013, 23:00

Fosta unitate S.C. Armonia S.A. a fost lichidată prin procedura de faliment, operaţiunea de închidere a falimentului şi de radiere a societăţii de la Registrul Comercial Botoşani fiind finalizată prin Sentinţa nr.291/08.09.2005 pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul 1316/40/2005.
Urmare sentinţei pronunţate, lichidatorul care s-a ocupat de procedură, avocatul Lulu Constantin Dascălu, a fost „descăr4cat de orice îndatoriri sau responsabilităţi cu privire la procedură, debitor şi averea lui, creditori, titluri de garanţii acţionari sau asociaţi”
. Aşa văzute lucrurile, totul pare a fi în deplină ordine şi toată lumea fericită. În realitate nu este aşa. Societatea „Armonia” a avut 1.750 de salariaţi care cu timpul au ajuns la limita de pensionare. Şi cum se întâmplă de obicei, când se întocmeşte dosarul de pensioare ţi se mai cere câte un act doveditor al vechimii în muncă sau al gradului de muncă în care ai fost încadrat.
Spre nefericirea lor, foştii angajaţi ai societăţii Armonia au pierdut vechime la pensie şi sporul de categorie de muncă pentru că arhiva societăţii referitoare la evidenţa salariilor şi a dosarelor de angajare a dispărut în hăţişurile birocraţiei şi ale neglijenţei.
Încercând să-şi ajute membrii, Sindicatul Pensionarilor Botoşani a iniţiat mai multe demersuri pentru a afla de urmele arhivei şi cine are obligaţia de a elibera actele de atestarea vechimii în muncă. Preşedintele sindicatului, Mariana Paraschiv a purtat cu Casa de Pensii Publice Botoşani o serie de corespondenţă pentru a se clarifica unde se află vechea arhivă şi cine dispune de ea.
Nu mică i-a fost mirarea Marianei Paraschiv să constate că arhiva a plecat de la Armonia, mai exact de la lichidatorul Constantin Dascălu, la Mihăiţă Dreţcanu (foto) funcţionar în cadrul Casei de Pensii Publice Botoşani şi aruncată în arhiva de la subsolul clădirii. Cel puţin aşa rezultă scriptic din procesul verbal întocmit la 24 septembrie 2004 şi semnat de Dascălu la predare şli Dreţcanu la primire. Este vorba de un număr de 90 de dosare.
Dar, prin aprofundarea cercetărilor, Paraschiv a descoperit că acel proces verbal era un document întocmit în fals, Mihăiţă Dreţcanu semnându-l din capul său în numele unei comisii fantomă.
De aici începe sarabanda proceselor. Sindicatul Pensionarilor îi face plângere penală lui Mihăiţă Dreţcanu pentru fals în acte publice. Procurorul de caz şi apoi judecătorul constată că nu este vorba de o infracţiune penală şi că totul este de competenţa unei instanţe civile.
Chemată să se pronunţe, Judecătoria Botoşani, după mai multe amânări, soluţionează Dosarul 6355(193/2012 la data de 13 martie 2013 şi stabileşte: „Dispune anularea procesului verbal nr.50 din 24.09.2004 de predare – primire a arhivei de către Dascălu Constantin Lulu – lichidator al S.C. Armonia SA Botoşani, către Comisia Casei Judeţene de Pensii Botoşani. Dispune punerea părţilor în situaţia anterioară întocmirii actului anulat prin pr5ezenta hotărâre. Cu recurs.”
Ce observăm din această sentinţă? În primul rând că dispunându-se anularea procesului verbal se confirmă falsitatea acestuia. Cum de procurorul de caz şi judecătorul n-au constatat existenţa falsului comis de Mihăiţă Dreţcanu? Încurcare-s căile Justiţiei iar ca o consecinţă, acum Mihăiţă Dreţcanu este director la Casa de Pensii Publice Botoşani. USL a dat cu tifla celor 1750 de angajaţi văduviţi de vechimea în muncă fără ca măcar liderii alianţei să clipească.
În al doilea rând avem o situaţie şi mai ciudată. Judecătorul, anulând actul fals, a repus părţile în situaţia anterioară. Cum? S.C. Armonia şi lichidatorul Dascălu nu mai există din 8 septembrie 2005, când s-a închis procedura de faliment şi radierea societăţii de la Registrul Comercial. Practic, cele 90 de dosare aflate la subsolul Casei de Pensii ar trebui să revină la stăpân, stăpân care legal nu mai există
Judecătorul de dosar s-a spălat şi le pe mâni precum Pilat din Pont, dând o soluţie care b-are cap, n-are coadă. Desigur, sentinţa a fost recurată la Tribunalul Botoşani şi se aşteaptă soluţia definitivă.
Ce am relatat în acest articol este numai vârful aisbergului pentru că faptele, aşa cum s-au consumat ele, sunt mult mai grave. Iar partea dureroasă este că nimănui nu-i pasă de soarta celor 1.750 de foşti angajaţi ai SC Armonia SA. Voi reveni asupra acestei stări de fapt după ce se va cunoaşte soluţia definitivă pronunţată de Tribunalul Botoşani.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Gantomele şi… administratorul
Petru BOGATU : Cine şi de ce e contra unui guvern proeuropean la Chişinău
Polonezii au lansat cu succes un tren marfar pe ruta Lodz - Chengdu (China)
Candidaţi separaţi la europarlamentare şi echipă mixtă la prezidenţiale
o nouă formă de referendum şi un cod de conduită
"Incredibilul turc" - cine a fost Mustafa Kemal Ataturk, simbolul Turciei laice
apărat de protestatari in marile oraşe ale ţării
Subteranele afacerii transfrontaliere Moldomin
ervicii secrete, masoni, oligarhi ş corupţe
Impozitarea cu 85% a plăţilor compensatorii uriaş
Alune americane
Bogat o fi, dar tot măcelar a rămas
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog