Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15762
De la 07 Ianuarie 2003
122901411

În privinţa Centrlui de învăţămând arte şi meserii de la Suliţa

Generalul Negrescu este acuzat de jocuri politice liberale

  • (Ioan Rotundu)
  • 3 October 2006, 23:00

Şcoala a început deja de mai bine de jumătate de lună. Nu şi pentru unii elevi de clasa a IX-a din Todireni, care, folosiţi ca masă de manevră pentru obţinerea unor avantaje personale, orbecăiesc în căutarea unităţii şcolare unde ar trebui să înveţe. Din acest an şcolar, în judeţul Botoşani s-au înfiinţat şase centre şcolare de învăţământ pentru arte şi meserii. Unul din aceste centre s-a stabilit a fi la Suliţa, până la venirea comuniştilor, un important târg din judeţ. S-au avut în vedere mai multe aspecte, printre care tradiţia învăţământului local, existenţa condiţiilor de cazare şi masă, sistematizarea localităţii care dispune de apă curentă şi canalizare, apropierea de municipiul reşedinţă de judeţ etc.
La Centrul de arte şi meserii din Suliţa au fost arondaţi, dacă se poate spune, elevii absolvenţi ai clasei a VIII-a din comunele Todireni, Hlipiceni, Călăraşi. Prin reducerea claselor a IX-a şi a X-a de la nivelul şcolilor comunale, s-a redus proporţional şi numărul cadrelor didactice din schema şcolilor. De aici şi apariţia unor interese locale şi de ordin personal. Cele mai abile manevre par să se fi pus la punct în Todireni. Un număr de 56 de elevi au absolvit clasa a VIII-a, ei fiind obligaţi să-şi continue studiile la Suliţa. Din motive obscure, brusc, părinţii elevilor s-au opus deplasării copiilor la Suliţa, motivat de distanţă şi de faptul că, la Suliţa fiind numai 13 elevi care ar urma cursurile Centrului de arte şi meserii, normal ar fi ca aceştia să se deplaseze la Todireni.
Numai că din cei 56 de elevi de la Todireni, vreo 30 sunt în situaţia de a se deplasa la Suliţa, restul fiind repartizaţi la alte forme de învăţământ post-gimnaziale. Noul an de învăţământ s-a deschis, iar elevii din Todireni s-au prezentat o perioadă la şcoala din localitate, fără a fi organizaţi în vreo formă de învăţământ. De ieri, însă, nici în curtea şcolii n-au mai fost văzuţi, dar nici la Suliţa nu s-au prezentat. Zvonurile ce umblă prin comună sunt diverse. Sunt voci care susţin că elevii sunt influenţaţi să nu se prezinte la Suliţa de familia de profesori Gireadă, ea fiind şi directorul coordonator al şcolii din Todireni.
Despre familia Gireadă se ştie că deţin o discotecă în chiar apropierea şcolii, într-o perioadă de timp fiind acuzată că ar obliga elevii să-i calce pragul, realizând de pe urma lor venituri substanţiale. Se mai ştie despre familia Gireadă că a fost o ferventă susţinătoare a liberalilor, ruptura producându-se în 2000, când profesorul Gireadă a candidat la funcţia de primar pe lista unui alt partid. Faptul că actualul inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, Horia Negrescu, este tot liberal, neînfiinţarea acestui centru şcolar la Todireni este pus pe seama răzbunării generalului pe familia Gireadă, pentru trădarea intereselor liberale din zonă.
Ieri, în jurul orelor 14.00, la şcoala din Todireni nu se afla decât secretara, aşa că n-am putut dialoga şi cu profesoara Gireadă, în calitatea sa de director. În schimb am reuşit să-l găsim pe inspectorul general Horia Negrescu, care ne-a declarat că stabilirea Centrului de arte şi meserii la şcoala din Suliţa s-a făcut pe crierii obiective şi nu ca urmare a unor interese politice. „Această formă de pregătire de doi ani, plus un an calificarea într-o anumită meserie dă dreptul absolventului de a primi o diplomă recunoscută la nivel european” – susţine generalul, accentuând că la Todireni nu se putea înfiinţa un astfel de centru pentru că localitatea este una izolată şi slab sistematizată, fără utilităţi sociale adecvate.
N-avem nici un motiv să punem la îndoială sinceritatea celor declarate de generalul Negrescu, dar vox populis vehiculează câteva informaţii. Se vorbeşte prin culise că înfiinţarea Centrului de arte şi meserii la Suliţa este o lucrătură liberală. Liberalii Cornel Popescu, ajuns preşedintele Companiei Naţionale de Piscicultură şi Gheorghe Ciubotaru – subsecretar de stat la Agenţia Naţională de protecţia Consumatorului, ambii din Suliţa, la care se adaugă interesele primarului Costinel Ciubotaru, anterior învăţător au pus umărul la susţinerea acestui interes local. Iar generalul Negrescu, ca exponent liberal în conducerea învăţământului judeţean, n-a avut încotro şi s-a executat. Este afirmaţia celor formează vox populis în comuna Todireni.
Din toată afacerea de pierdut vor avea părinţii elevilor. „Dacă aceşti elevi nu se vor prezenta la centrul din Suliţa, părinţii lor vor pierde dreptul la bursa lunară de 1,8 milioane lei vechi. Mai mult, noi avem pregătit un microbuz şcolar care să le asigure transportul înspre şi dinspre şcoala din Suliţa” – ne-a mai declarat generalul Negrescu.
Din motive politice sau obiective, stabilirea Centrului de învăţământ arte şi meserii la Suliţa este o măsură justificată. Aşa cum nu se pot înfiinţa licee în toate comunele judeţului, nu se pot înfiinţa nici astfel de centre de învăţământ. Iar cum o astfel de decizie nu poate împăca pe toată lumea, de fiecare dată vor exista şi părţi nemulţumite. Părinţii elevilor n-au decât o singură soluţie: să-şi trimită odraslele la şcoală, să înveţe o meserie pentru a deveni ceva în viaţă iar ei să piardă bruma celor 1,8 milioane lei vechi bursa lunară, care nu-i chiar de ici de acolo.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Confuzie gerontologică
Şniţel cu sos de smântâna
Numai Justiţia mai poate descâlci datoriile către Apa Grup
S-a demarat campania „E sarcina ta să ai grijă!”
Profesori amendaţi
Un elveţian a venit să ne explice de ce suntem violenţi
Tâlhărie comisă de şase tineri
Autori de furt identificaţi
Caravana ADR a ajuns la Botoşani
Termica şi-a curăţat organigrama de angajaţii deveniţi inutili
Procedura de acordare a ajutoarelor la căldură
Măsuri radicale în filiala peremiştilor botoşăneni
Vama Siret se va muta la Racovăţ
Repetenţi la obţinerea permisului de conducere
Cutremurătoarea viaţă a unei fetiţe de 13 ani
Agenţi economici care se cred şmecheri în a-şi plăti datoriile
Se începe colectarea DEEE-urilor
Locuitorilor din zona siturilor incluse în "Natura 2000" vor fi avantajaţi
Comentariu la comentarii (CLXXVII)
(Ioan Rotundu)
Grevista foamei şi-a luat calabâcul şi-a plecat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog