Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6307
De la 07 Ianuarie 2003
122891956

La Mihai Viteazu există o fermă după model franţuzesc

  • 4 May 2010, 23:00

Filmând în comuna Ungureni pentru emisiunea de reportaje intitulată „Lumea lu’ Rotundu”, emisiune ce se difuzează pe TV Somax în fiecare zi de vineri, de la ora 17.00, cineva ne-a şoptit că în satul Mihai Viteazu există o fermă de vaci amenajată „după ultimul răcnet”.
Pentru că prin judeţ avem mai multe ferme de vaci, unele chiar organizate în stil occidental, în majoritate realizate cu fonduri europene, iniţial mi-am zis că informaţia nu-i chiar una demnă de a fi inclusă în reportaj. Dar filmând la ferma de ovine a oierului Adrian Sauciuc, din satul Iepureni, în discuţia noastră acesta a dus vorba de ferma de vaci de la Mihai Viteazu. De această dată informaţia primită a fost ceva mai lămuritoare, în sensul că fermierul este o tânără care s-a instruit în Franţa. Aşa stând lucrurile, ne-am dus la Mihai Viteazu şi n-am făcut deloc rău.
Nu ne-a fost greu să aflăm unde locuieşte Lenuţa Cojocariu, cea care are o fermă de vaci. Femeia, cu vârsta în jurul cifrei de 35 de ani, s-a dovedit amabilă şi volubilă, deşi majoritatea întreprinzătorilor din mediul rural fug de presă. Dacă în faţa camerei de filmat s-a dovedit a fi foarte emoţionantă, în discuţia liberă s-a dovedit extrem de explicită despre afacerea sa. Lenuţa a absolvit liceul agroindustrial din Săveni şi n-a prea avut posibilitate de a-şi face un rost pe plan local, adică să se învârtă de o leafă bugetară. Aşa că s-a orientat spre dezvoltarea gospodăriei proprii, luându-şi soarta în propriile mâini.
Mare iubitoare de animale, Lenuţa a cumpărat câteva vaci din rasa bălţată. A ales rasa bălţată pentru că este una acomodată climatului de pe la noi, este rezistentă la boli şi darnică în lapte. A mai cumpărat şi un grajd din fosta fermă a IAS Săveni. Nu a apelat la credite bancare, fiindu-i frică că nu va putea plăti ratele şi-i va confisca banca averea. Vacile le-a însămânţat artificial şi a obţinut viţei şi viţele. Viţelele le-a oprit pentru a-şi spori numărul vacilor în lactaţie iar viţeii i-a îngrăşat şi valorificat, obţinând alţi bani pentru dezvoltare.
Comuna Ungureni s-a înfrăţit cu vreo cinci localităţi din Franţa. Au venit francezii la Ungureni, s-au dus şi cetăţenii din Ungureni la ei. Printre cei invitaţi în Franţa s-a aflat şi Lenunţa. Aşa a luat contact pentru prima oară cu fermele franţuzeşti. Apoi, i s-a ivit ocazia să plece în Franţa, în cadrul unui grup mai larg, pentru specializare în domeniul fermelor zootehnice. În Franţa a învăţat multe lucruri pe care le-a aplicat şi la ferma sa.
Grajdul este amenajat după norme europene. Vacile au asigurate furaje concentrat6e, dar nu de sinteză chimică, ci nutreţ murat în silozuri. Adăpătorile sunt automate, vacile pot bea apă cât vor şi când vor. Mulsul se face mecanizat şi se ţine evidenţa cantitativă a laptelui obţinut, aşa cum cer normele europene. În Franţa, Lenuţa a observat că fermierii se îngrijesc singuri de animalele din fermă, fără a avea personal angajat. Când vacile erau scoase la păşunat, perimetrul de păscut era înconjurat cu gard electric.
Soţul Lenuţei, priceput în domeniul electronicii, cu ajutorul unei baterii de tractor şi a unor piese a conceput un gard electric similar celor din Franţa. Iar când vacile sunt duse la păscut, nimeni nu le mai păzeşte, pentru că ele nu se apropie de gardul care le primeşte cu şocuri electrice nepericuloase dar nici prea plăcute.
Desigur, ferma este una modernă, dar obrazul subţire cu cheltuială se ţine. Şi ferma Lenuţei se întreţine cu bani, şi încă mulţi. Laptele îl predă la Fabrica de lactate a lui Solomonescu, renumit om de afaceri din zonă, dar preţul primit este derizoriu, doar 0,65 lei/litru. Baza veniturilor a fost subvenţia acordată de către stat. Banii de pe lapte, subvenţia şi ce se mai câştiga pe viţeii îngrăşaţi erau venituri care-i acopereau Lenuţei cheltuielile şi-i mai rămânea ceva.
Din acest an Lenuţa are o mare problemă. Şi nu numai ea, ci toţi fermierii crescători de animale. România nu mai are voie să acorde subvenţii la animale. Până la momentul de faţă nici o autoritate locală nu ştie cum rămâne cu subvenţia. Dacă subvenţia va fi anulată, Lenuţa se gândeşte serios să-şi desfiinţeze ferma zootehnică şi să rămână numai cu activităţile vegetale.
Căci ea a cumpărat mai multe hectare de pământ, are şi o plantaţie de puieţi pentru împăduriri, are şi niscaiva stupi de albine. Dar ea iubeşte animalele şi ar vrea să-şi dezvolte ferma de vaci. Vacile sale au toate câte un nume la care răspund când sunt chemate, exact ca în Franţa, le cunoaşte tabieturile şi sunt foarte disciplinate când vine vremea mulsului.
Existenţa fermei Lenuţei, ca şi existenţa altor ferme din judeţ şi din România depinde de politica Guvernului Boc. Dacă se va continua cu actuala politică agricolă şi zootehnică, aceste ferme vor dispărea. Iar noi vom bea laptele adus din Europa, că al nostru-i ecologic, îi sănătos, ceea ce nu este pe placul companiilor producătoare de medicamente.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Tatăl nostru - varianta informatică
Comunicat de presă – Casa sindicatelor
Gânduri la mormântul unui ostaş ne-recunoscut
L-a salvat pe Băsescu de la încătuşare în „Dosarul Flota”
Persoanele în stare de ebrietate, obligate să-şi plătească asistenţa medicală
Cianura pe masa europarlamentarilor. Interzicere sau exploatare?
Cupoanele de creşă propuse de Teo Trandafir
aprobate în Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor
E posibil să călătorim în timp
Diferenţa dintre net şi brut sau cu cât plătim statul
Este omul stăpânul universului?
Ziua de 24 ianuarie va fi zi nelucratoare
O mama a salvat trei vieţi, cu preţul uneia deja pierdute: a fiului ei
Funcţionarii publici au renunţat la greva generală
Reporter incognito prin bănci
"Am un credit şi un depozit la o bancă grecească. Să mi le mut, Doamnă?"
Judecătoarea care a decis arestarea preventivă a lui Cătălin Voicu solicită pensionarea
Hackerii români au hăcuit ziarele italiene La Stampa şi Corriere
Românul şi mica toleranţă
Comunicat de presă AJOFM
Serbare câmpenească la Dorohoi
Euro ar putea dispărea, dacă Europa nu-şi rezolvă problemele
Chermeză de pomină la Memorialul Ipoteşti
Tentativă furt din locuinţă –la Vârfu Cîmpului
Condamnaţi şi liberi
Mere pentru şcolarii botoşăneni aduse din afara judeţului
Trei aspiranţi la şefia Şcolii Populare de Artă Botoşani
Se pregătesc să părăsească corabia PDL
Ioan Rotundu
Profesorii vor plată pentru orele de corectură a lucrărilor elevilor
DSV-ul va da iama printre producătorii care vând lactate în piaţă
Alcoolismul scoate în prim plan medicii cu gândire inumană
Temeri ale părinţilor cu copii de grădiniţă şi preşcolari
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog