Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19770
De la 07 Ianuarie 2003
122879837

Un preot cazon iubit şi stimat de credincioşi

  • 6 January 2010, 23:00

În spatele sediului Casei Armatei din Botoşani, în urmă cu câţiva ani, s-a ridicat o capelă militară unde slujeşte preotul Ştefan Cezar Grădinaru. Mă aflu arondat în parohia acestei biserici, iar preotul Grădinaru mi-a călcat pragul în fiecare an, atât cu Ajunul Crăciunului cât şi cu cel al Bobotezei.
De-a lungul timpului, am făcut parte şi din parohia Bisericii Sf. Ilie, părintele protopop Lucian Leonte fiindu-mi păstor spiritual, cum se mai obişnuieşte a se spune preotului de parohie. Numai că toţi cei din cartier sunt deosebit de încântaţi de modul în care slujeşte preotul militar Grădinaru, de reuşita sa în a aduna enoriaşii în jurul acestei capele militare.
Prezenţa la slujbe a crescut semnificativ, iar în ultima perioadă vin la biserică şi botoşăneni arondaţi altor parohii. Vin pentru că au descoperit în părintele Grădinaru un om deosebit de devotat credinţei, o credinţă sinceră, lipsită de fast şi plină de modestie. Părintele are har duhovnicesc, manifestă o grijă cu adevărat părintească faţă de problemele cu care se confruntă credincioşii din parohia sa, este oricând dispus să-ţi ofere un sfat util, să-ţi adreseze o vorbă încurajatoare, să te ajute să depăşeşti momentele dificile ale vieţii. Mai stă în obişnuinţa părintelui de a nu lua acasă pomenile aduse la biserică, ci a le împărţi la cei nevoiaşi. O grijă aparte o manifestă faţă de copii, cărora în ajunul Crăciunului a avut grijă să le facă daruri.
Ieri a fost la capela militară slujba de Bobotează. Au venit mulţi credincioşi, unii din zona Unirii, de la părintele Grigore Diaconu. Părintele Grădinaru a beneficiat de ajutorul unui pluton de militari care l-a ajutat în umplerea cu apă a unui uriaş butoi, care în urma slujbei religioase a fost sfinţită şi transformată în agheasmă. Deşi cei dornici de a lua agheasmă au fost mulţi, toată lume a-s aşezat civilizat la rând, fără a se călca pe picioare, fără a-şi da coate, fără a se insulta.
Părintele a reuşit că transfere disciplina cazonă şi asupra credincioşilor, determinându-i să devină civilizaţi şi să se respecte între ei. Şi disciplina de ieri n-a fost o întâmplare, ci un mod de comportament al credincioşilor devenit obişnuinţă, pentru că părintele, cu blândeţe dar şi fermitate, a reuşit să întroneze o anumită ordine pe care credincioşii au înţeles s-o respecte.
Afară, în faţa capelei, s-a aflat o cruce de gheaţă, făurită tot de militari şi amplasată peste noapte. Credincioşii, urmând tradiţia, au lipit de ea monede de diferite valori şi culori, cu speranţa că vor beneficia peste an de prosperitate şi tihnă sufletească.
Mai are părintele Grădinaru obiceiul de a nu se lungi la predică, fapt extrem de apreciat de cei veniţi să-l asculte. Părintele predică pornind de la premisa că este ascultat de oameni ce posedă o anumită pregătire culturală, aşa că nu intră în detalii plictisitoare şi nu perorează zeci de minute sau ore întregi, cum îşi plictisesc alţi preoţi enoriaşii veniţi la slujbă. Formaţia de militar îl ajută să fie scurt, concis, explicit şi ascultat cu interes.
Slujba de ieri a încheiat-o tot cu o predică scurtă, după care cei prezenţi s-au rânduit cu răbdare pentru a lua agheasmă. Iar părintele Grădinaru a mulţumit public militarilor şi ofiţerilor care l-au ajutat. Să-i dea Dumnezeu sănătate părintelui militar Grădinaru şi să-l apere de duşmanii din interiorul Bisericii, care deja au început să-l privească cu pizmă şi să-i râvnească locul.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Guvernul introduce standarde de cost pentru serviciile sociale
îngrijirea unui copil aflat în plasament costă 20.896 lei pe an
Românul şi duioşenia de iarnă
Ieri, miile de şomeri n-au avut oferte de angajare
Lege anapoda, interpretare şi mai anapoda, angajaţi timoraţi
Repetiţie pentru proba digitală de la Bac
Profesorii debutanţi continuă să fie prost plătiţi
În acest an, în învăţământul botoşănean vor fi desfiinţate 300 de posturi
Beţivan prins în trafic
Schimbarea managerului la DJPD a adus un suflu nou în activitate
amenzi de cinci ori mai mari pentru traficul greu
„Vrem bani mai mulţi pentru judeţ!” strigă şefii CJ către parlamentarii de Botoşani
Anul investiţiilor finanţate din fonduri europene la Primăria Botoşani
Iavorenciuc – o familie cu probleme
Program TELE'M Botoşani, joi 7 ianuarie
Cârdăşie politică spornică în minciuni
Ioan Rotundu
Un simplu telefon şi... gata angajarea!
Horoscop
Aluzie sexuală
Bugetul lui Boc pentru Ţâbu
La moartea presei cu etaj
Comuniştii au încercat să-şi ascundă ilegalităţile secretizând documente
Arhitectul român Dan Hanganu a primit Ordinul Canadei
Traian Băsescu se va întâlni la Chişinău cu preşedintele
interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu
Parlamentarii din comisiile de muncă au votat pentru reducerea CAS în 2010
Emil Boc despre majorarea punctului de pensie
niciun amendament nu poate fi acceptat dacă nu are sursă de finanţare
Impozitul minim are o soartă incertă
orice variantă este posibilă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog