Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9179
De la 07 Ianuarie 2003
122869246

Botoşani: Ce se ascunde în spatele unor voturi

  • Ioan Rotundu
  • 6 June 2016, 23:00

Acum, că se cunosc primarii aleşi, este interesant şi de arătat ce anumite i-a determinat pe alegătorii din anumite unităţi administrative din judeţ să voteze în felul în care au votat. De precizat că până la stabilirea listei finale cu primarii aleşi au avut loc multe confuzii generate atât de informaţiile incomplete venite pe surse din interiorul partidelor dar şi de la nivel de comune când rezultatele parţiale indicau un anume câştigător.
De exemplu, la Dobârceni numărătoarea voturilor de la secţia din Pădureni o indica câştigătoare pe Niculina Chiteală ca în final primarul ales să fie liberalul Radu Livinschi. La Ştiubieni apăruse câştigător social-democratul Radu Cantaraciuc deşi câştigătorul final a fost tot liberalul Ionel Merticaru, aflat de acum la al patrulea mandat. Şirul exemplelor poate continua dar important este că lucrurile s-au limpezit spre final.
Dar să trec în revistă principalele unităţi administrative unde votul alegătorilor a avut un anumit mesaj de care va trebui ţinut cont la alegerile parlamentare din toamnă când aceste mesaje se vor putea repeta.
Botoşani: Flutur nu a câştigat alegerile pentru că este liberal şi voinţa botoşănenilor ar fi fost să aducă un liberal în locul unui social-democrat. Portariuc s-a învins singur. Prin comportamentul său arogant, prin atitudinea sa faţă de botoşăneni atunci când a acceptat să participe la dezbateri publice dar mai ales prin refuzul de a ţine în mod constant audienţe ca să asculte păsul pensionarilor care n-au altă treabă decât să-şi spioneze vecinii sau pe buticarul din colţul străzii ca apoi să-i reclame la primar.
Duminică, majoritari la vot, au fost babele şi moşnegii din cartierele sărace ale Botoşaniului care l-au votat pe Flutur pentru a-l „învăţa minte pe Portariuc” care nu i-a luat în seamă, nu i-a dezmierdat, nu le-a ascultat păsurile aşa cum a făcut Florin Egner care ţinea audienţe şi câte o zi întreagă.
Dovadă că Flutur a fost votat de vârstnici ca pedeapsă pentru Portariuc este şi votul la Consiliul local, vot care s-a dus la PSD, Flutur fiind primar cu un Consiliu local care-i va crea multe necazuri. Dar aşa ceva i s-a mai întâmplat şi în mandatul 2004 – 1008 şi s-a descurcat. Se va descurca şi de această dată!
Darabani: Primarul social-democrat Cornel Aroşoaie a pierdut alegerile la mustaţă. Sunt mai mulţi factori care i-au afectat zestrea de voturi. Prea mult tam-tam în precampania şi campania electorală cu inaugurarea câtorva bucăţi de drum asfaltate cu prezenţa liderilor PSD de la Botoşani urmate de mese îmbelşugate. Oamenii au privit şi s-au răzbunat. Dar pierderea mandatului i-a venit de la ucrainenii şi moldovenii care au primit cetăţenie română şi au viză de flotant în Darabani.
Mobilizaţi de profesorul Constantin Moroşanu, aceştia au venit duminică în România, la Darabani, şi au votat împotriva primarului Aroşoaie pentru că acesta a refuzat să participe la anumite evenimente istorice de comemorare sau omagiere organizate la Darabani.
Chiar primarul Aroşoaie a recunoscut într-o discuţie cu mine că a pierdut mandatul datorită românilor ucraineni şi moldoveni.
Dar cel mai mult are de suferit protopopul Constantin Pânzaru, care avea promisă de la Aroşoaie o clădire din centrul oraşului care să devină Casă praznicală şi de oaspeţi. Şi zburdalnicul preot Nicodim Nechita a pierdu bănuţii pe care Aroşoaie îi acorda anual din bugetul oraşului pentru Parohia Teioasa.
Noul primar, liberalul Liviu Hrimiuc, care provine din sistemul privat, are cu totul altă abordare de a cheltui bugetul oraşului, iar preoţii vor duce mult şi bine dorul banilor ce-i primeau de la Aroşoaie.
Ştefăneşti: Primarului Ştefănel Rusu nici prin cap nu-i trecea că va pierde alegerile. Liberalul Florin Buţura nu se anunţa ca un candidat periculos. Ce n-a realizat primarul Rusu a fost că de ceva timp oraşul Ştefăneşti a fost conectat la reţeaua de cablu cu acces la posturile locale de televiziune: SOMAX şi Tele’M iar cetăţenii au avut acces şi la alte informaţii decât ce le-a oferit Antena 3.
Apoi, primarul Rusu, în cele 4 mandate consecutive s-a îngrijit mai mult de familie decât de oraş. I-a protejat pe ţigani pe motiv de protecţie socială şi i-a ignorat exact pe cei care munceau. Liberalul Buţura a intuit repede schimbările de mentalitate în rândul cetăţenilor şi, duminică, i-a dat lui Rusu lovitura de graţie.
Blândeşti: Eugen Ciobanu a ajuns primarul comunei din momentul în care aceasta a luat fiinţă în Guvernul Năstase. Era un simplu poştaş care, având contact direct cu cetăţenii, aceştia l-au ales primarul comunei proaspăt înfiinţată. De atunci Ciobanu s-a şmecherit, a prins cheag şi a început să-i trateze pe cetăţeni de pe poziţia unui baronaş local social-democrat.
Principala nemulţumire creată cetăţenilor a fost că a concesionat imaşul comunal unor apropiaţi ai să-i iar subvenţia europeană a împărţit-o cu aceştia. Ghinionul primarului a fost că în comună a venit Traian Bucşinescu (foto), fost angajat în Legiunea Străină a Franţei, luptător cu kmerii roşii ai lui Pol Pot din Cambodgia.
Bucşinescu a moştenit în Şoldăneşti conacul bunicilor săi, un sătuc de sub pădurea Cozancei. Obişnuit cu atitudinea de luptător, cu misiuni militare în peste 50 de ţări, vorbitor a cinci limbi străine, Bucşinescu a realizat repede din ce fel de plămădeală este Eugen Ciobanu şi şi-a propus să susţină un candidat la primărie în persoana liberalului Stelică Maxim.
N-a crezut vreodată primarul Ciobanu că poate fi învins. Sâmbătă, de exemplu,. Bucşinescu s-a deplasat în Blândeşti pentru a monta câteva bănci pentru ca sătenii veniţi în zonă să aibă unde aştepta. Primarul a luat foc şi a chemat poliţia. Tinerii din sat s-au revoltat şi au trecut de partea lui Bucşinescu, strigând „Nu vă fie frică, Ciobanu pică! A ieşit un sandal pe cinste, ceea ce Bucşinescu a urmărit în scop de popularitate.
Duminică seară, după închiderea urnelor, oamenii lui Ciobanu au început numărătoarea voturilor şi nu le venea a crede că Maxim are mai multe decât Ciobanu.
La secţia Şoldăneşti, preşedintele Constantin Huţanu, când a văzut că Ciobanu pierde a înscenat un leşin pentru a crea o diversiune ca să se poată umbla la voturi. Numai că oamenii puşi strategic de Bucşinescu au descoperit la timp şmecheria şi au dejugat planul lui Huţanu.
Luni dimineaţă, Ciobanu a venit la BEJ să ceară renumărarea voturilor. Umbla să depună contestaţie că alegerile n-au fost corecte. N-a ţinut diversiunea şi a rămas cu mandatul pierdut. Frica lui cea mare este că vor ieşi la iveală afacerile sale cu subvenţia de la imaşul public. Îi va veni nota de plată după cum i-a fost şi consumaţia!
Cordăreni: Las această comună liberalii au luat o plasă cât toboşarul-deputat Costel Şoptică de mare. Primarul liberal Toader Dumitraş i-a ţinut pe liberali în şa promiţându-le că va candida pentru un nou mandat. Cu puţin timp înainte de a se încheia depunerea candidaturilor, Dumitraş a renunţat să mai candideze în favoarea fiului său Cristian Dumitraş, un pădurar foarte bogat, bogăţie despre care oamenii din comună şoptesc că ar fi strâns-o pe căi necurate.
Cristian Dumitraş a candidat din partea PSD iar liberalii au trebuit să-şi caute un candidat de formă. Gestul lui Dumitraş senior i-a determinat pe candidaţii celorlalte partide să-şi unească forţele şi să nu-l lase pe juniorul Cristian să câştige alegerile.
Nu l-ea reuşit tactica iar Cristian Dumitraş îşi va înlocui tatăl la primărie. O procedură politică imorală dar cui ăi pasă în ziua de astăzi când corupţii şi infractorii sunt votaţi primari pe bandă rulantă.
Dobârceni: Liberalul Radu Livinschi a fost primarul comunei până la începutul acestui an. Prins băut la volan acum doi ani, el a fost judecat şi condamnat la doi ani închisoare cu suspendare dar şi interzicerea dreptului de a mai candida. Fostul prefect PSD Costică Macaleţi l-a tot păsuit cu demiterea din funcţie în speranţa că va trece la PSD. Când Macaleţi a aflat că premierul Cioloş îl va demite, l-a demis imediat pe Livinschi iar locul său a fost luat de viceprimarul liberal Niculina Chiteală.
Aceasta i-a promis lui Livinschi că va face echipă cu el pentru a reveni primar. Cu o săptămână înainte de a se încheia depunerea candidaturilor, Chiteală a trecut de la PNL la UNPR şi a devenit candidată, urmărind să-l înlăture pe Livinschi de a mai ajunge primar.
Jocul de culise era făcut şi cu directorul de şcoală, social-democrata Monica Iliescu, soţie de preot, ştiindu-se că troica corupţiei PSD-UNPR-ALDE funcţionează ceas.
Duminică seară, după numărătoarea voturilor de la secţia Pădureni, Chiteală a avut avantaj. Imediat s-a anunţat la Botoşani că la Dobârceni Chiteală l-a bătut pe Livinschi. Numai că voturile de la Ciuşmăneşti, Murguţa şi Dobârceni au fost în favoarea lui Livinschi iar el a revenit primar. Dar a tras o spaimă!
Manoleasa: Bătălia de la Manoleasa este iarăşi una interesantă. Primarul liberal Mircea Mihai, aflat la al doilea mandat, făcea echipă cu viceprimarul Puiu Beldea care-i era şi cuscru. Dar Beldea a fost momit de un aventurier politic cu numele de Alexandru Boroleanu să candideze la UNPR pentru că va ieşi primar.
Ce a reuşit Boroleanu a fost că desfăcându-l pe Beldea de Mihai, a risipit zestrea de voturi a liberalilor. Numai că din toată strategia lui Boroleanu a ieşit câştigător candidatul PSD Cristinel Aroşculesei, care a adunat suficiente voturi pentru a câştiga primăria., După opt ani de liberalism, Manoleasa revine din nou pe mâna social-democraţilor sub tutela cărora a mai fost 18 ani fără ca prin comună să se fi schimbat ceva. Îşi merită soarta!
(Va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei de 7.06.2016
Bancul zilei: Între prosperitate şi criză
Sistemul informatic a sesizat duminica 245 de cazuri de posibil vot multiplu.
Toba: Unii cetateni au vrut pur si simplu sa-l verifice
Dacian Ciolos va participa la ceremonia de deschidere a campionatului european de fotbal Euro 2016
Prognoza meteo pentru marti si miercuri
82 de posibili teroristi printre angajatii care trebuie sa asigure ordinea la Euro 2016
Dragnea, remarca la adresa lui Ponta legat de motiunea de cenzura:
"Colegii sa nu mai faca astfel de afirmatii in public"
Lista finală cu primarii aleşi în funcţie în 5.06.2016
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog