Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19545
De la 07 Ianuarie 2003
122879612

Cercetătorii de la Staţiunea Popăuţi au convins că la Botoşani se face performanţă

  • 7 December 2010, 23:00

După demersuri îndelungate pe parcursul a aproape douăzeci de ani, Staţiunea de Cercetare Popăuţi a reuşit să obţină un certificat de omologare pentru rasa karakul varietatea maro, eliberat de Ministerul Agriculturii pe de 24 noiembrie 2010, prin Agenţia Naţională de Ameliorare şi Reproducere în Zootehnie. Cercetătorii de la Staţiunea Popăuţi au reuşit să atragă atenţia ministrului Valeriu Tabără şi să sensibilizeze autorităţile cu performanţele obţinute pe acest segment.
„ Demersurile au început prin 1992. La vremea aceea era un departament din cadrul Ministerului Agriculturii care se ocupa cu omologarea raselor. Atunci era director Marin la Staţiunea de cercetare de la Popăuţi. Apoi a continuat demersurile directorul Romanescu şi apoi actualul director Chiorăscu a rămas să lupte pentru omologare. Pe atunci nu dădeau importanţă acestui gen de proiecte şi lăsa să prăfuiască acolo.
Dacă ne amintim bine, la vremea respectivă, importanţă se dădea altor lucruri, cum de pildă vânzarea de active, cum să se desfacă CAP-urile, cum să se pună în posesie terenurile şi nu era nimeni preocupat că în judeţul Botoşani există o rasă de animale care îndeplineşte condiţiile de a fi omologată şi varietatea maro. În 1988 au fost omologate varietatea neagră şi cea brumărie”
a precizat preşedintele Asociaţiei Moldoovis Botoşani.
Încet-încet Staţiunea de Cercetare a început să aibă tot mai multe probleme. Li s-au luat terenuri, li s-a diminuat efectivele de animale atât de mult că de la 15 mii înainte 1990, în 1998 ajunseseră la două - trei mii. A avut o perioadă în care fiind efectivul prea mic nu pozanu mai îndeplinea condiţiile de a fi omologată varietatea maro şi atunci când Staţiunea de Cercetare a accesat un proiect în 2002 în care au prins ca acţiune multiplicarea efectivelor de karakul maro şi la final omologarea.
Neavând efectivele necesare şi Asociaţia Crescătorilor de Ovine fiind deja foarte bine pusă la punct în Botoşani, eu am cooptat toţi crescătorii de animale care deţineau ovine Karakul varietatea maro. S-a lucrat pe aceste efective din 2005 până în 2010. Următorul pas este varietatea sur, care are o căutare mai mare în rândul consumatorilor.

Nemţii au crezut că pielicelele maro sunt vopsite
Acum, oricine poartă o căciulă de karakul maro se poate mândri că are o blană recunoscută oficial de către autorităţile statului. Pe plan european suntem singura ţară care avem varietatea maro.
„În Germania nu recunosc varietatea maro pentru că nu au lucrat pe aşa ceva. Când am fost acolo germanii spuneau că pielicele sunt vopsite, dar acum că varietatea a fost omologată nu poate spune nimeni că este un fals. Omologarea demonstrează că la Botoşani cercetătorii îşi fac meseria. Aşa reuşim şi noi să arătăm guvernanţilor că este nevoie de cercetare. Şi este un argument în plus pentru a acorda o mai mare atenţie cercetării pe acest segment. La momentul când am participat la INDAGRA şi am prezentat mostre şi un studiu amănunţit despre varietatea maro a fost prezent şi domnul ministru Valeriu Tabără care a apreciat foarte mult munca cercetătorilor din Staţiunea de Cercetare Popăuţi” a mai spus preşedintele Ionică Nechifor. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Soacra cea încăpăţinată
Cazul Ridzi, discutat in şedinţă secretă la Camera Deputaţilor
Si Islanda a ieşit din recesiune
Crin Antonescu: O alianţă electorală cu PC nu e exclusă
Dan Voiculescu e infinit mai puţin contestat decât Boc
Ioan Oltean, despre o eventuală plecare a Monicăi Macovei din PDL
ar fi o pierdere uriaţă, irecuperabilă
Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a fost arestat
Camera Deputaţilor a votat Legea Pensiilor
varsta de pensionare - 63 de ani pentru femei si 65 pentru barbati
Fiul fostului ministru Sorina Placintă, urmărit penal
după un scandal cu focuri de arma in centrul Capitalei
Crinul care se vestejeşte
Ioan Rotundu
Ce jocuri faceţi, domnule Mircea Geoană?
aveţi înţelegeri ascunse cu domnii Crin Antonescu şi Dan Voiculescu?
De ce şi-a luat Geoană interviu pe blog
cum se explică războiul cu Ponta
Comune cu trotuare de vis
comune cu trotuare la care primarii doar visează
Beizadelele
Expoziţie de ceramică ş la Galeriile „Ştefan Luchian”
au expus lucrări Angelica şi Petru Maxim
„Există o datorie pan-europeană de a salva presa scrisă”
Societatea comercială Modern Calor SA atrage atenţia botoşănenilor
CAS anunţă să fie mai generoasă cu plata către farmacişti
Ministrul Funeriu i-a pricopsit pe profesori cu un grafic al gradaţiilor
Coasiguraţii scapă de plata asigurărilor de sănătate
Coasiguraţii scapă de plata asigurărilor de sănătate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog