Uneori, stau ore în şir fără să vândă nimic şi blestemă banii cheltuiţi pe maşini până la fraţii moldoveni şi nopţile pierdute. Alteori vând chiar şi 80 la sută din marfă. În mica afacere există un echilibru, după cum se laudă.
Sacoşa cu scrumbii
Mariţa Munteanu, are 63 de ani. A lucrat la Uzinele Textile Moldova, distruse total după revoluţie. De atunci a încercat toate ţările vecine, pe care le-a văduvit de produse care de care mai profitabile. Vine de la 5 dimineaţă şi împarte masa cu o altă „colegă„ de breaslă. Chiar şi pe ger cumplit, s-a înfofolit şi a fost nelipsită din piaţă.
„ Am fost şi în Polonia, îi dădeam cu săpunuri şi şampon de căpşuni că mergea. Acum merg la ucraineni că tare e ieftin. Uite un sac de dero de 9 kg îl iei la jumătate faţă de la noi. Eu îl dau cu oleacă mai mult şi tot trăiesc. Am oamenii mei care vin şi cumpără mă roagă. Nu pot să mă plâng. La moldoveni am mai rărit-o. M-am săturat să aduc peşte sărat, prune uscate. Stai cu ele şi câte trei zile şi nu vinzi o prună” a spus femeia.
Mana cerească de peste Prut este o sursă de veni suplimentară, funcţionând perfect ca un second job pentru multe botoşănence, care dacă nu vând la tarabă, colindă piaţa de câteva ori cu produsele pe mână. „Da, lucrez. La o confecţie. Mai iau concediu medical, mai am libere, iar la sfârşit de săptămână, noaptea, trag o fugă cu omul meu să mai aduc câte ceva. Oamenii abia mă aşteaptă, că e ieftin tare” a spus şi Lăcrămioara Prisacariu.
Preţurile sunt şi ele după criză, halva - 8 lei kilogramul, scrumbie afumată - 10 lei kilogramul, mere - 1,5 lei kilogramul, bulion - 6 lei borcanul, conservă peşte - 4 lei bucata, prune uscate - 7 lei. Toate produsele sunt cu 20-35% mai ieftine decât cele din magazinele oraşului. Spre exemplu, un kilogram de piept de pui se vinde cu 8 lei, spre deosebire de 13 lei în magazine. Macroul afumat costă 5 lei bucata, în vreme ce un litru de ulei ajunge la 4,5 lei. (Lavinia Preda)