Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9389
De la 07 Ianuarie 2003
123230457
pnl

Adrian Chifu, consilier la Verbana

  • 23 June 2009, 23:00
Cel de-al doilea roman care a reusit sa intre in consiliul local al unei primarii italiene, dupa Leontina Ionescu la Marcellina, este rezident la Verbania, in provincia Verbano-Cusio-Ossola, regiunea Piemonte. Se numeste Adrian Chifu, are 32 de ani si a obtinut cel mai bun rezultat de pe lista pe care a candidat, lista civica "Per Verbania".
Rezultatele alegerilor, din Lista Civica "Pentru Verbania", ii ofera lui Adrian Chifu victoria, cu cele mai multe voturi exprimate, 119, in randul celor 40 de candidati independenti la alegeri. "In Verbania s-a scris istorie in cuvinte romanesti. Dupa 65 de ani de guvernare locala a stangii, dreapta obtine o victorie istorica. Comunitatea romaneasca din Verbania, pentru prima data, este privilegiata, avand o voce puternica in consiliul local", a declarat romanul pe blogul sau (adrianchifu.blogspot.com), imediat dupa aflarea rezultatelor.
Originar din Piatra Neamt, Adrian Chifu s-a stabilit in Verbania, localitate situata in nordul Italiei, pe malul lacului Maggiore, in urma cu cativa ani si este asociat, cu unul dintre fratii sai, la o firma ce are ca obiect de activitate constructiile si import-export de marfuri. "Sunt in Italia din 1996. Era o perioada dificila pentru tara in care, printre multe alte neajunsuri, nu exista nicio oportunitate pentru tineri. In acea perioada eram student la Iasi, la facultatea de electrotehnica. M-am hotarat sa vin in Italia, iar dupa o perioada de circa doi ani, destul de dura pentru acomodare, in care am muncit pe santier, am devenit impreuna cu fratele meu, colaborator la o mica firma de constructii. Deasemenea sunt si in prezent manager general la o firma din Romania."
Lider PIN
Adrian Chifu a trecut si printr-o experienta politica romaneasca, fiind din 2005 presedintele filialei Piatra Neamt a Partidului Initiativa Nationala (PIN), infiintat de Cosmin Gusa si Lavinia Sandru. Chifu a demisionat din PIN "din onoare", dupa cum ne-a declarat, datorita rezultatelor slabe la nivel national. Acelasi Adrian Chifu a ajuns in paginile unor ziare romanesti dupa ce i-a cerut public presedintelui PSD Mircea Geoana sa-si mentina promisiunea facuta in campania electorala din octombrie anul trecut de la Milano, aceea de a da tuturor romanilor care doresc sa se intoarca in tara 20.000 de euro cash. "I-am cerut lui Mircea Geoana sa-si tina promisiunea facuta la Milano, anul trecut la prezentarea candidatilor din partea partidului sau pentru diaspora.
Respectiv prima de instalare de pana la 25000 de euro pentru fiecare roman intors din strainatate. A fost un gest simbolic, gest pe care l-am interpretat ca o lectie sau semnal date clasei politice din Romania care face promisiuni aberante, ca mai apoi sa nu le respecte. Exemple avem cu totii la tot pasul." Fostul lider al PIN Neamt este si vicepresedinte al asociatiei "ANOLF" din Verbania, care se ocupa de straini. "Am devenit vicepresedinte al ANOLF din Verbania, asociatie apolitica, condusa tot de o romanca, Mariana Roman. Prin aceasta asociatie am cunoscut nevoile si problemele strainilor din Verbania. Asociatia are profil integrarea sociala si culturala a strainilor. M-am orientat evident mai mult catre comunitatea romaneasca care la Verbania este formata din 416 rezidenti, dintre care 345 cu drept de vot. In toata provincia locuiesc aproximativ 1200 de romani."
10 puncte
Romanul sustinea inainte de scrutinul de pe 6- 7 iunie ca nu concepe sa piarda un post in consiliul local, avand in vedere numarul mare de conationali in zona, aproximativ 1.200 de rezidenti cu drept de vot. Nu s-a aventurat pe prima lista care i s-a propus sau in primul partid care s-a aratat interesat, ci a negociat atent si inspirat, pentru ca cel pe care l-a sustinut a devenit noul primar al Verbaniei. "Am negociat cu ambii candidati la primaria din Verbania. Claudio Yanotti, fostul primar, de stanga, si cu deputatul Marco Zacchera, actualul primar castigator, de dreapta (PDL) si cred ca alegerea a fost inspirata."
Proiectul cu care Adrian Chifu a reusit sa obtina increderea simpatizantilor din oraselul italian a fost intitulat "Multe culturi - Un singur oras" si se refera la integrarea strainilor comunitari si extracomunitari, schimb intercultural si infiintarea unui birou pentru straini in Primaria Verbania. Programul electoral a fost structurat pe 10 puncte, intre care organizarea de cursuri de formare profesionala si de invatare a limbii, asistenta sanitara, integrarea scolara a copiilor straini si nu in ultimul rand sprijinirea refugiatilor politici pentru obtinerea azilului. "Toate aceaste masuri fiind rezultatul studiului pe care l-am facut in ceea ce priveste problemele cu care se confrunta strainii in general si romanii in mod special."
Primele masuri
Adrian Chifu are deja foarte clare primele masuri pe care le va cere in calitatea de consilier. "Prima masura va fi crearea unui birou de informare a strainilor, care va fi situat chiar in incinta primariei. Strainii vor fi informati in primul rand despre drepturile ce li se cuvin si posibilitatile pe care le ofera legea italiana oricarei persoane care locuieste legal in localitate si plateste taxe ca orice cetatean italian. Pe parcursul mandatului meu voi incerca sa indeplinesc toate punctele din programul politic cu care m-am prezentat in fata romanilor in campania electorala, sa nu copiez modelul politicianului din Romania care promite si apoi uita tot. Pentru comunitatea de romani, planurile se refera la scoaterea «din intuneric», as spune. Vreau sa demonstram pe plan local macar ca romanii sunt deosebiti si ca ei au fost cei dintai care au suferit in urma campaniei mediatice si a scandalurilor din presa. Vreau sa se stie ca noi contribuim la PIB-ul italian cu 1% si ca numarul infractorilor este normal pentru o comunitate atat de numeroasa."
(Un articol de Andi Radiu, „Gazeta Romaneasca")
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


1964 - Tovarăşa spioana de la conducerea aeroportului din Oradea
Începe iar prigoana ţăranilor fără autorizaţie sanitar veterinară
Deţinutele au curăţat urmele distracţiei altora
Îţi poţi plăti facturile şi prin PayPoint!
Verificarea sănătăţii animalelor continuă
I-a furat pătura şi cearşaful
Soldatul cel isteţ
Ponta mai important pentru Ministerul Justiţiei decât parlamentarii
Moscova dă bani şi susţinere politică regimului marionetă de la Chişinău
Şi îi da degeaba!
Opoziţia anticomunistă de la Chişinău îşi va coordona acţiunile în campania electorală
A avut gura aurită!
Ioan Rotundu
La Botoşani, a plouat cu sute de nota zece la Bac
Nici un elev cu notă sub cinci
Vizita în România a reprezentanţilor comunităţii româneşti din Ucraina
Horoscop
Ţâşti-bâşti şi amorezul Geoană
În loc de bani pentru tratamente, ministerul Sănătăţii face teste contra şpagă
Se acordă din nou bonuri valorice donatorilor de sânge
Huţuleac dă conducerilor de spitale lecţii de management
CAS Botoşani forţează conducerea SJA să nu onoreze apelurile de urgenţă
Se caută soluţii oficiale pentru ţiganii români din Belfast
Ceaţă totală peste Botoşani, Aleea Luizoaiei nr. 10
englezoaica Tereza se învârte în cercuri înalteautorităţile statului se feresc să se implicebolnavii psihici sunt ai nimănui
Tot mai mulţi basarabeni aleg să treacă ilegal în România
Comunicat Presa – Elena Băsescu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog