Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25551
De la 07 Ianuarie 2003
122885618

Cartierul sinistraţilor „Pipera” din Rădăuţi Prut, sub asediul pârjolului

  • 14 June 2010, 23:00
La aproape trei ani de când Prutul a năvălit furios peste comuna botoşăneană Rădăuţi Prut, oamenii care au pierdut tot într-o clipă încă îşi doresc să fi murit în viitură. Statul le-a făcut case, dar trăiesc ai nimănui sub pârjolul soarelui şi fără apă potabilă.
Cei care au rămas în sat, peste care apa nu a trecut atât de nimicitor, vorbesc ironic despre cei din deal. Au găsit şi o poreclă pentru ei: Cartierul Pipera. Primăria din Rădăuţi Prut a reuşit să tragă o conductă de apă până în cartier, ce trece prin faţa caselor. Din acest moment, fiecare dintre localnici trebuie să se intereseze de racord, ceea ce presupune cheltuială sporită, aproape imposibilă pentru mulţi dinte cei care locuiesc acolo, în majoritate bătrâne văduve trecute de 80 de ani sau tineri fără posibilităţi materiale.
Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani a alocat 142.000 de lei din fondul de rezervă pentru reabilitarea conductei de apă de la Rădăuţi Prut, după ce puţurile forate în 2008 de autorităţi au secat. Conducta alimentează populaţia din Rădăuţi Prut cu apă din râul Prut. În urma inundaţiilor de la sfârşitul lunii iulie 2008, autorităţile locale din Rădăuţi Prut au forat 11 puţuri de adâncime pentru asigurarea apei în zona în care au fost construite cele peste 100 de case distruse, însă pânza freatică este foarte joasă, iar puţurile au secat.
„ Am 84 de ani, am mâna ruptă. Cea mai apropiată fântână este la un kilometru şi ceva. Cum să mă duc să aduc? Ne-a spus de la primărie că ne-a adus apă la conductă şi fiecare să tragă în curte. De unde bani să trag apa? Am 5 milioane pensie şi toţi îi dau mâncare pentru că nimic nu poţi cultiva aici pe deal. Arde soarele imediat. Apă nu-i ca să uzi. Nu pot pune nici măcar un pătrunjel. Plâng mereu după căsuţa mea de chirpici, aşa dărăpănată cum era, aveam de toate acolo, apă în curte şi puneam un strat, aşa beteagă cum sunt” a spus Viorica Ionescu (foto).
Femeia a căzut de multe ori victimă unei afaceri locale care a înflorit peste noapte : 1 leu găleata de apă adusă până în uşă. Tributul îl plăteşte unor ţânci de 10 ani, care vin în comună să exploateze neputinţa bătrânilor ignoraţi de autorităţile locale. Ba mai mult, din pensia sa plăteşte şi 89 de lei ridicarea gunoiului pe care rar îl produce şi 30 de lei paza obştească, de care oricum ar trebui să fie scutită. Hotărârea de CL luată în acest sens la Rădăuţi este mai presus de lege, din moment ce bătrânii de peste 70 de ani sunt puşi la plata pazei.
„Unde scrie? dacă o luăm aşa. toţi sunt bătrâni. Scutim veteranii de război şi văduvele lor. Atât. legea nu prevede altceva” a spus soţia primarului de Rădăuţi, inspector la sectorul Taxe şi Impozite din comună.
Casele din cartierul sinistraţilor de la Rădăuţi Prut, ridicate cu banii Guvernului, au rămas aşa cum au fost ridicate acum trei ani, adică tot „la roşu”. Tencuiala pereţilor exteriori cade tot în sarcina proprietarilor, care nu au reuşit să se restabilească după necazul ce i-a trântit acum trei ani. Bolţarii dau un aspect dezolant al aşezării, contrastând cu termopanele blindate frumos de perdele alese cu grijă de gospodinele care sfinţesc locul.
Nici piticii de ornament, salvaţi la inundaţii, şi aşezaţi strategic în faţa unora dintre case, nu aduc un plus gospodăriilor aruncate acolo de destin. „ Eu am un băiat de şase ani. Chiar dacă sunt tânără, nu am alt venit, decât alocaţia. Mă duc cu ziua, o zi la sapă 25 de lei şi seara când trec pe la magazin nici nu am ce vedea în cumpărături. De unde să iau bani să termin casa asta. Astă iarnă te uitai printre bolţari, în una dintre camere. Aşa m-a prins, fără finisaje. Aşa murim, că nu vom avea bani. Stăm aici să ne ardă soarele, uitaţi de Primăria care s-a spălat pe mâni şi de preşedintele care ne-a ridicat casa la roşu. Nu am apă, mergem la fântână. Că vecinii care au reuşit să-şi tragă apă nu-ţi dau. Cui îi convine, că au ceas care înregistrează” a spus Daniela Chifan, o tânără de 30 de ani.
Oamenii din „Pipera” Rădăuţi-ului s-au resemnat. Mulţi nu au bani să se racordeze la reţeaua de apă şi nici suflu să se deplaseze până la cea mai apropiată fântână. ori sunt bătrâni, orii sunt bolnavi. Alţii nu se încumetă de arşiţă. Bruma de bani o dau pe hrană, pe medicamente şi pe taxele impuse, pe alocuri abuziv, de Primăria din Rădăuţi Prut. A trecut aproape trei ani, dar nu s-au împăcat cu soarta. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Liber la contractele de publicitate din bani publici fără reguli
Horoscop
O nouă descoperire ar putea oferi o explicaţie pentru războiul din Afganistan
Teo Trandafir a anunţat că votează moţiunea de cenzură,
Partidul Liberal de la Chişinău cere Rusiei să recunoască genocidul basarabean
Geoana se deconspiră ca fiind omul Rusiei
el vrea ca romanii să uite genocidul antiromânesc făcut de ruşi
Muniţie neexplodată, distrusă în poligonul din Copălău
Românul şi reducerea consumului
Biblioteca Botoşani vă invită la Simpozionul Naţional “Eminescu"
Numai cu o floare… rămânem la toamna portocalie
Ioan Rotundu
Plimbare cu bicicleta terminată în mod tragic la Vorona
Vicenţiu Daniliuc nu a fost chemat încă la Comisia de Disciplină
Veronica se întoarce la Cernăuţi
„Modelul olandez” – o nouă formă de represalii a CAS asupra bolnavilor
Bolnavii s-au topit de căldură în spitale
Bugetarii se înghesuie la pensionarea anticipată
Parlamentarii s-au plictisit repede de Legea Educaţiei
ei susţin că au alte priorităţi
Ministerul Sănătăţii a introdus cenzură asupra reclamaţiilor
112 va fi deservit de dispeceri instruiţi după standarde europene
Bancul zilei: Janos
S-a deschis linia de finanţare pentru crearea de microintreprinderi in mediul rural
Mica publicitate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog