Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Umor
Comentarii
Pamflet
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5809
De la 07 Ianuarie 2003
123273365
pnl

E greu să fii copilul nimănui, când medicii n-au suflet şi dorm în gardă

  • 8 October 2008, 23:00
Un asistent maternal din Botoşani acuză un medic din cadrul Spitalului de Copii „Cuvioasa Parascheva” că nu a acordat primul ajutor copilului pe care îl are în îngrijire. George are 4 ani şi suferă de astm şi epilepsie generală şi o ştie de mamă pe Vica. De când a văzut lumina zilei. Numai că mama de schimb se luptă din răsputeri să-l ţină în viaţă când crizele convulsive specifice bolii îl năpădesc.
„Înainte de crizele astea, de acum ştiu, face febră mare, fără să fie răcit fără nimic. Şi dacă nu se intervine rapid face convulsii, s înţepeneşte şi…poate muri. Aşa că eu o iau din timp şi încerc să îi dau antitermice. Când nu scade febra alerg la spital. O dată am fugit desculţă, în maiou şi în pantaloni scurţi până la spitalul de copii. Am trecut printr-un gard, erau să mă rupă nişte câini. Alergam plângând pentru că viaţa lui George era în pericol. La spital mă ştiu ca pe un cal breaz, mereu mi s-a acordat primul ajutor şi l-au salvat”, a spus asistentul maternal Vica Balan.
Luni noapte, copilului i s-a făcut rău din nou. Femeia a repetat aceeaşi procedură pe care a învăţat-o pe de rost. Mai întâi i-a dat antitermice. Febra s-a atenuat însă la 3 noaptea a revenit mai puternică. „Nu-i lucru de şagă” şi-a zis femeia şi a alergat într-un suflet la spitalul de copii cum face de fiecare dată când dă de greu. Aici însă...ghinion. „ Am înşfăcat copilul repede, am uitat acasă şi certificatul de maştere, dar nu mai conta, important era să ajung la timp. La spital, asistentele m-au întrebat în fel şi chip şi la un moment dat a venit doamna doctor Loţi Jitaru, somnoroasă, care m-a întrebat ce se întâmplă. I-am zis că băiatul are febră şi că la boala lui e periculos şi că face imediat convulsii. Nici nu m-a întrebat ce boală este. I-a pus stetoscopul şi a dat ordin asistentei: Un paracetamol! Apoi a plecat aruncându-mi să merg la medicul de familie a doua zi. I s-a administrat un supozitor cu paracetamol copilului şi am plecat nebună pe străzi, plângând. Nu-mi venea să cred că se întâmplă la noi la Botoşani, unde mereu am fost primită bine, ştiau situaţia băiatului. Până s-a făcut ziuă m-am chinuit cu Panadol şi alte pastile. Apoi am mers la medicul de familie”, a plâns asistentul maternal Vica Balan, care crede că a trecut printr-un păcat în acea noapte.

Medicul se apără
Medicul specialist în pediatrie, Loti Jitaru, este recunoscută pentru profesionalismul său pentru blândeţea ei când vine vorba de copii. În acea noapte însă decizia medicală pe care a luat-o a trimis o femeie la limita disperării. Un simplu paracetamol nu a fost suficient pentru băieţelul care la scurt timp a început să delireze din nou. Nici nu a întrebat ce boală are copilul când mama i-a sugerat. „Se poate ca atunci, mama să-i fi administrat acasă antitermice şi când a sosit avea sub 39. În acest caz nu-i voie să dai copilului decât paracetamol. Am la cabinet în Policlinică un registru întreg cu copii care vin în stare febrilă şi le dau algocalmin şi fenobarbital, dar nu noaptea, în urgenţă. Nu ştiu ce a fost atunci”, a declarat medicul specialist Loti Jitaru.
Nu se ştie ce a fost pentru că …micuţul nu a fost înregistrat de către asistente, pe motiv că mama nu avea asupra sa certificatul de naştere.

Oboseală, rutină sau pur şi simplu indiferemţă?
Părinţii care îşi aduc în toiul nopţii copiii în urgenţa spitalului cer ajutor disperat. Febră, vărsături, convulsii, situaţii scăpate de sub control. Singura speranţă …medicul de gardă, care uneori este nevoit să muncească câte trei ture la rând, stresante, pigmentate cu cazuri grave. Dar şi părinţii au dreptatea lor. Unde şi cui să se adreseze, în caz de urgenţă?
De cele mai multe ori, în spitalul botoşănean, oamenii se lovesc de cazuri care seamănă izbitor de mult cu cel prezentat. În plină noapte medicul obosit este pus pe harţă sau tratează superficial o febră. Şi dacă vine cineva şi spune că nu e aşa pot argumenta cu o situaţie neplăcută prin care am trecut personal. Cazul prezentat este cu mult mai grav cu cât copilul se află în grija unui asistent maternal. Doamna Vica Balan a răsuflat uşurată că a scăpat de data asta, dar are o întrebare: „Ce se întâmpla dacă copilul murea? Cine făcea închisoare?” Cineva trebuie să-i răspundă. ( Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


„Drumul Hoţilor”- cea mai bună alternativă pentru maşinile de mare tonaj
Blocarea roţilor la maşini se va aplica după alegerile parlamentare
Corneliu Mihai a lăsat pantofii pentru ciubotele de cauciuc
La Eltrans continuă să se practice un management păgubos
Ghinion birocratic pentru cei de la„Trandafir Moldovenesc”
500.000 lei alocaţi de Crucea Roşie Botoşani sinistraţilor
Proiectul cu Ucraina pe finiş!
„Apus de Soare” la Zilele Iaşilor
Mi-e frică să nu fim manipulaţi!
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (CCX)
(Ioan Rotundu)
Comunicat de presă – Stupefiant!
CEDO a condamnat România în cazul unui jurnalist
Pentru banii plătiţi la CEDO nu a fost tras la răspundere nici un funcţionar român
BNR: românii s-au năpustit să îşi retragă banii din bănci
Politia comunistă de la Chişinău a început să aresteze liderii Partidului Liberal
Independenţa Insulei Şerpilor în viziunea lui Bruce Jackson
Un român – profesor universitar şi cercetător, la 34 de ani
Politicienii vin şi pleacă, instituţiile şi funcţionarii rămân
Bursa de la Bucureşti are cea mai mare cădere din lume şi a fost închisă
leul migrează către cota 5,0
Horoscop
Un banc cu substrat
Medicii rezidenţi sunt ademeniţi în Anglia
Mamă denaturată
A reînceput nebunia după medicamente
Românul si fântânile
La Raiffeisen nu s-au dat banii celor care au solicitat retragerea lor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog